Dieta ketogenica este astazi una dintre cele mai populare si apreciate diete, care permit o pierdere importanta in greutate, oferind totusi posibilitatea de a manca pe saturate preparate gustoase.
Aceasta dieta este astazi propusa de catre medicii nutritionisti pentru toti cei ce doresc sa slabeasca, insa initial aceasta dieta a fost conceputa pentru a reduce crizele de epilepsie la persoanele bolnave, dar si pentru alte scopuri medicale.
Usor modificata, astazi aceasta dieta presupune consumul de grasimi in proportie de 60% din alimentele consumate zilnic, consumul de proteine 30% si consumul de carbohidrati doar 5%, ceea ce inseamna ca aceasta dieta se bazeaza in special pe consumul de grasimi si proteine, reducand la minim consumul de carbohidrati.
Dieta ketogenica: principiu
Organismul nostru este dependent de cantitatea de glucoza din sange, pe care o foloseste in diverse procese celulare. Creierul de asemenea folosese o mare parte din glucoza circulanta. Glucoza din sange isi mentine concentratia atat din aportul alimentar, cat si din productia realizata de ficat, din glicogen. Cand glucoza scade si resursele de glicogen sunt epuizate, se topesc grasimile pentru a se obtine corpii cetonici, ce pot “inlocui” glucoza pentru o perioada limitata de timp.
Pentru productia acestor corpi cetonici organismul mobilizeaza grasimile din depozite, urmand ca acestea sa fie metabolizate, topite, consumate. Asa se explica de ce in dieta ketogenica, bazata pe un aport foarte scazut de carbohidrati, se pierd in special grasimile din organism, protejandu-se muschii. Dieta ketogenica mai este folosita si de catre sportivii de performanta, dar si de catre cei ce practica culturismul.
Citeste mai departe pe: Healthy.kudika.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară