Este arhicunoscut faptul ca uleiul de peste este bogat in vitamina A si D, insa reprezinta si o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 (DHA – acid docosahexaenoic si EPA - acid eicosapentoic) care sunt extrem de importanti pentru sanatate. Uleiul de peste se obtine din tesuturile pestelui gras, cum ar fi somonul, tonul, sardinele sau pastravul. Specialistii recomanda consumul pestelui gras cel putin de doua ori pe saptamana sau suplimentarea dietei cu produse ce contin ulei de peste, pentru a beneficia de efectele acizilor grasi Omega 3. Iata cateva beneficii surprinzatoare ale acestora:
1. Uleiul de peste rotejeaza impotriva poluarii atmosferice
Un studiu epidemiologic american din 2012 a stabilit ca suplimentarea alimentatiei cu ulei de peste protejeaza inima de efectele negative ale poluarii atmosferice. Este recomandat consumul de suplimente cu acizi grasi Omega 3, mai ales in cazul domicilierii in orase mari, aglomerate si, deci, cu o rata mai mare a poluarii aerului.
2. Uleiul de peste imbunatateste memoria si functia cerebrala
Peste jumatate din lipidele cerebrale sunt reprezentate de acizii grasi Omega 3 DHA, care se gasesc inclusiv in membranele celulare si in componenta tecii de mielina. Cercetatorii au stabilit ca exista corelatii pozitive intre suplimentele cu ulei de peste si functiile cognitive si cerebrale. Consumatorii de suplimente cu ulei de peste au prezentat un nivel scazut al declinului cerebral, o memorie mai buna, viteza de gandire si functiile cognitive mult imbunatatite, comparativ cu cei care nu au consumat suplimente cu ulei de peste. Prin urmare, include in dieta somon, ton, sardine sau pastrav de doua ori pe saptamana, sau alternative vegetariene ca seminte de in, canepa, kiwi si nuci.
3. Uleiul de peste atenueaza semnele imbatranirii
Telomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice care se gasesc in toate celulele, avand rolul de a proteja cromozomii. Altfel spus, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor, care au rolul de a impiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a intarzia procesul imbatranirii. Scurtarea telomerilor este asociata cu inhibarea functiei celulelor stem si regenerarea celulara, rezultand imbatranirea si, intr-un final, moartea. Un studiu din 2010 a stabilit ca exista o legatura intre nivelurile sanguine de ulei de peste si rata scurtarii telomerilor. Cu cat sunt mai mari nivelurile de Omega 3 derivati din peste, la pacientii cu boala coronariana, cu atat sunt mai lungi telomerii.
Foto homepage: R_Szatkowski / Shutterstock
Foto int: dangdumrong / Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural