Comunicat de presa
• Alimentatia deficitara sau incorecta, tulburarile psihologice de comportament alimentar, stresul, sedentarismul si, nu in ultimul rand, factorii genetici se regasesc printre principalele cauze ale aparitiei diabetului;
• Diabetul – o boala tacuta cu riscuri majore;
• Piata de produse speciale pentru diabetici, o nisa inca slab exploatata in Romania;
In ultimii ani, numarul romanilor care sufera de diabet s-a dublat, iar aparitia acestei boli este din ce in ce mai des asociata cu o alimentatie incorecta, cu obezitatea sau supraponderalitatea. Astfel, in Romania peste 4.000 de copii sufera de diabet, in timp ce numarul adultilor s-a dublat in ultimii ani, ajungand la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalenta acestei boli este in crestere de la un an la altul. Mai mult, desi diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, in ultimii ani, din cauza alimentatiei nesanatoase, bazata in special pe mancarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri in exces si a lipsei de miscare fizica, numarul copiilor diagnosticati cu obezitate si, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.
De Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului, AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala specializat in produse dietetice si terapeutice, si Asociatia Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin avertizeaza asupra principalelor probleme de alimentatie care pot duce la aparitia diabetului zaharat si propun solutii pentru prevenirea si controlul acestei boli cronice din ce in ce mai raspandite.
“Cauzele aparitiei diabetului sunt multiple si elucidate doar partial. Astfel, in timp ce aparitia ambelor tipuri de diabet (de tip 1 si 2) este legata intr-o oarecare masura de factorii genetici si implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici insotiti de tulburari precum depresia, atacurile de panica, fobia, anxietatea si tulburarile de comportament alimentar (anorexia nervoasa, bulimia) se regasesc printre principalele cauze ale aparitei diabetului in Romania. In plus, ultimele studii pe aceasta tema asociaza din ce in ce mai des consumul de lapte de vaca si de produse lactate la sugari cu predispozitia pentru diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan, Presedintele Asociatiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.
Potrivit acesteia, lipsa educatiei medicale si alimentare inca din timpul copilariei reprezinta o problema de urgenta nationala, dezinformarea ducand, de cele mai multe ori, la greseli fundamentale ce favorizeaza aparitia diabetului, la depistarea tardiva a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza si tine sub control aceasta afectiune.
Dulciurile procesate, grasimile animale si painea in exces pot favoriza aparitia diabetului
In ceea ce priveste alimentatia, potrivit Mariei Martac, biolog si director general al magazinului AlimenteSpeciale.ro, consumul in exces de grasimi animale si de dulciuri procesate sunt unii dintre cei mai mari factori de risc din punct de vedere alimentar, crescand predispozitia la diabet, mai ales in cazul in care sunt corelati cu deficiente metabolice.
“Din pacate, interesul pentru o alimentatie sanatoasa in Romania la ora actuala nu este o prioritate, romanii avand tendinta de a acorda o atentie mai mare nutritiei doar in momentul in care se imbolnavesc sau atunci cand afectiunea pe care o au este deja intr-un stadiu foarte avansat. De aici si numarul tot mai crescut de probleme de sanatate, a cazurilor de obezitate, de supraponderabilitate si, implicit, de diabet ”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.
Potrivit acesteia, surplusul de calorii, consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv, sau a celor care nu ofera un echilibru nutritional specific varstei, greutatii si activitatii fizice, sunt cele mai mari greseli pe care le fac romanii la ora actualale.
“O alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, peste, cereale integrale cu indice glicemic scazut, miscarea si efortul fizic moderat, nu doar ca previn aparitia problemelor de greutate si a bolilor asociate acestora, dar pot tine si sub control astfel de boli cronice, iar prin intermediul unei educatii bine sedimentate acest stil de viata poate fi privit ca o normalitate si nu ca o constrangere”, a mai adaugat Iuliana Corhan.
Diabetul – o boala tacuta cu riscuri majore
Una dintre cele mai mari pericole cu privire la aparitia diabetului este asimptomatia, sau simptomele atipice, nespecifice, precum sunt oboseala, astenia, starile de nervozitate, sau senzatia gurii uscate. Astfel, diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani inainte de a fi descoperit, nedepistarea la timp a bolii putand duce la complicatii mai grave precum problemele cardiovasculare, renale, oftalmologice, complicatiile cronice micro si macrovasculare, complicatii acute hipoglicemiile si hiperglicemiile, sau chiar la deces, in cazul dezechilibrelor metabolice severe.
“Atentia sporita la semnalele organismului si la simptomatologia tipica (senzatie de sete exagerata, intarzieri in vindecarea ranilor, tulburari de vedere, intepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor etc.), controalele medicale periodice si masurarea constanta a nivelului glicemiei din sange sunt esentiale pentru depistarea precoce a acestei boli si ofera celor afectati posibilitatea de a avea un control mai mare asupra ei”, a subliniat Presedintele Asociatiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.
De asemenea, odata diagnosticul stabilit, persoana in cauza nu trebuie sa fie atenta doar la administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic (insulina sau medicamentele hipoglicemiante orale), ci si de respectarea cu strictete a dietei recomandate de medicul diabetolog si nutritionist, monitorizand constant valoarea carbohidratilor pe care ii ingera.
Foto: Flickr; PROanthony kelly
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri