Usturoiul este un aliment puternic, cu proprietati antibacteriene si antifungice exceptionale, si de aceea ar trebui sa il includem cat mai des in dieta noastra. Ba este chiar de 100 de ori mai eficient in lupta impotriva bolilor decat 2 antibiotice populare, ne arata un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Washington.
Iata o reteta populara de supa de usturoi, ideala pentru zilele reci de iarna. Aceasta reteta de supa de usturoi cu iz oriental este extrem de indragita in lumea internetului si multi ii lauda beneficiile exceptionale.
Supa de usturoi (varianta orientala) este delicioasa, intareste sistemul imunitar si tine la distanta racelile si bolile.
SUPA DE USTUROI: RETETA (Varianta orientala)
Foto: BestPhotoStudio / Shutterstock.com
Ingrediente:
- 26 catei de usturoi nedecojiti
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri unt organic
- ½ lingurita pudra de ardei iute cayenne (se poate si fara daca nu tolerati mancarurile picante)
- ½ ceasca ghimbir proaspat
- ½ cana ceapa feliata
- 1 lingurita de cimbru verde tocat (daca nu aveti proaspat, puteti folosi si uscat)
- 26 de catei de usturoi decojiti, curatati
- 1/ 2 lapte din nuca de cocos
- 1 cana supa de legume facuta in casa
- 4 felii de lamaie (taiate pe lungime, in stil wedges)
Incalzeste mai intai cuptorul la 180 grade. Asaza cei 26 de catei de usturoi nedecojiti intr-un vas de sticla mic, termorezistent. Stropeste-i cu 2 linguri de ulei de masline si cu sare de mare, dupa care amesteca. Acopera vasul cu folie si lasa-l la cuptor pentru maxim 45 de minute, pana cand usturoiul s-a copt si a capatat o superba culoare maro aurie. Asteapta sa se raceasca si cand s-a racit preseaza catei de usturoi cu degetele astfel incat sa se indeparteze coaja de pe ei. Muta cateii de usturoi intr-un bol mic.
Topeste untul intr-o tigaie mai adanca, la foc mediu. Adauga ceapa, cimbrul, ghimbirul si pudra de ardei si lasa pe foc timp de 6 minute pana cand ceapa se inmoaie si devine translucida. Adauga usturoiul copt si ceilalti catei de usturoi crud si gateste pentru inca 3 minute. Adauga apoi supa de legume, acopera tigaia cu un capac si lasa sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand usturoi devine foarte moale. Cand supa este gata, las-o sa se raceasca si paseaza-o cu ajutorul unui blender. Pune apoi supa in tigaie, adauga laptele de cocos si lasa sa mai fiarba putin la foc mic. Condimenteaza cu sare de mare si piper dupa gust.
Ingredientele sunt suficiente pentru patru portii. Inainte de servire, se stoarce sucul de la o felie de lamaie pentru fiecare portie.
Atentie, aceasta varianta cu ceapa calita in unt poate fi inlocuita de una si mai sanatoasa (fara calit!) si cu mai putin colesterol. Fierbeti pur si simplu ingredientele in supa de legume (ceapa, cimbrul, ghimbirul, pudra de ardei, usturoiul copt si usturoiul crud), pasati la blender si la final adaugati untul si laptele de cocos si condimentati cu sare si piper dupa gust.
Pofta buna!
Usturoiul - un aliment puternic, cu proprietati antibacteriene si antifungice exceptionale
Foto: Usturoi copt; lidante/ Shutterstock.com
Prin zdrobirea usturoiului, aliina, un compus sulfuric din usturoi devine alicina, un ingredient activ care previne infectiile. De asemenea, cercetarile arata ca alicina scade si colesterolul, ajutand totodata la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Un studiu australian efectuat asupra a 80 de pacienti si publicat recent in Revista Europeana de Nutritie Clinica demonstreaza ca dietele bogate in usturoi pot scadea tensiunea arteriala. Prin urmare, consumul regulat de usturoi poate reduce riscul dezvoltarii aterosclerozei.
Pe de alta parte, cercetatorii in nutritie de la Universitatea din Florida au descoperit ca usturoiul poate creste numarul de celule T (limfocite T) din sange, celule ce joaca un rol vital in intarirea sistemului imunitar si in lupta impotriva virusilor.
In 2007, dentistii din Brazilia au descoperit ca gargara cu apa de usturoi (apa de usturoi se face prin inmuierea cateilor zdrobiti de usturoi in apa calduta, nu fierbinte) poate ucide bacteriile care cauzeaza deteriorarea dintilor si imbolnavirea gingiilor.
Foto homepage: Eskymaks / Shutterstock.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice