Lucrarea sa a aparut pentru prima data in anul 1999 si a descris-o si in cartea sa Eat to Live – Mananca ca sa traiesti, in care arata cum calitatea caloriilor pe care le consumam ne influenteaza starea de sanatate.
Nivelul de micronutrienti pe densitatea calorica este un indice important care ne poate ajuta sa ne cream planuri de meniu eficiente pentru pierderea in greutate si pentru preventia bolilor.
Dieta Fuhrman are beneficii uimitoare pentru sanatate si ne arata ca nu este suficient sa evitam grasimile, sa consumam alimente cu un indice glicemic scazut, sa scadem cantitatea de produse de origine animala sau sa mancam cu precadere raw. O dieta cu adevarat sanatoasa presupune sa consumam alimente bogate in micronutrienti si macronutrienti, iar aceasta dieta trebuie sa fie ajustata ca sa serveasca nevoilor individuale. De exemplu, legumele verzi sunt cele mai bogate in micronutrienti.
Calitatea unei diete, in opinia Dr. Fuhrman este bazata pe trei criterii simple:
1. Nivelul de micronutrienti (vitamine, minerale, fitochimicale) pe calorie.
2. Nivelul de macronutrienti (grasimi, carbohidrati, proteine) care sa intruneasca nevoile individuale ale fiecaruia, fara calorii in exces care pot duce la cresterea in greutate sau la probleme de sanatate.
3. Evitarea substantelor toxice (cum ar fi grasimile trans) si consumul cu moderatie a altor substante care pot dauna, cum ar fi sodiul de exemplu.
Cercetatorii din domeniul nutritiei au demonstrat ca vegetalele colorate contin foarte multi nutrienti bine-facatori corpului. De aceea este foarte important ca baza dietei noastre sa fie compusa din cat mai multe vegetale, asa cum indica si Dr. Fuhrman in piramida sa. Aceasta trebuie sa fie neaparat baza alimentatiei noastre.
90% din dieta noastra trebuie sa fie compusa din alimente bogate in nutrienti: legume, fructe, fasole, nuci neprajite, seminte si avocado. De asemenea, cereale integrale in cantitati mai mici.
Daca ne dorim, 10% din dieta noastra trebuie sa fie compusa din alimente procesate si carne.
Straduindu-ne sa consumam cat mai putin astfel de alimente sarace in nutrienti si sa consumam 90% de calorii din alimente benefice, conform Piramidei vietii sanatoase, ne asiguram un ritm benefic pentru organism si reusim sa ne mentinem masa corporala.
Foto: Shutterstock
Iata cele 5 reguli de baza ale Dietei Fuhrman:
1. Consumati o salata de verdeata in fiecare zi- adaugati ceapa si legume crucifere cum ar fi varza, brocoli, rucola, gulie, etc.
2. Consumati macar o jumatate de cana de fasole, mazare, naut, etc. in fiecare zi, sub forma de supa sau in salata sau gatite in alt mod.
3. Consumati 3 fructe proaspete in fiecare zi, cu precadere fructe de padure, rodie, cirese, prune si citrice.
4. Consumati macar o data pe zi nuci, seminte, alune de toate felurile (neprajite)
5. Consumati portii duble de vegetale preparate la abur; consumati ciuperci si ceapa in felurile voastre de mancare.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice