Poti procura uleiul de canepa bio de pe site-ul https://vegis.ro
Informatii via vegis.ro
Uleiul de canepa este un aliment care se obtine prin presarea la rece a semintelor plantei de canepa, Cannabis Sativa (sativa- cultivata).
Istoria utilizarii uleiului de canepa isi are inceputurile in China. Cu aproximativ 3.000 de ani i.H. semintele erau folosite pentru combaterea inflamatiilor pielii si erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative diuretice si excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-nascuti si animale.
Prima utilizare terapeutica a canepii documentata in literatura araba se regaseste in secolele VIII-IX, partile plantei cele mai folosite in terapie fiind semintele si intr-o mai mica masura frunzele.
Uleiul de canepa este deosebit de bogat in acizi grasi esentiali poli-nesaturati din familia omega.
Acidul linoleic (omega-6) si alfa-linolenic (omega-3) vitali pentru organismul nostru sunt considerati “grasimi sanatoase”, dar pentru ca acesta nu ii poate produce singur, trebuie sa ii procure din alimentatie. Majoritatea uleiurilor vegetale nu contin raportul optim de Ω6 si de Ω3 si tind sa promoveze acumularea de produsi intermediari care impiedica metabolismul acizilor grasi.
Raportul dintre Ω6 si Ω3 in uleiul de canepa este de 3 la 1 respectiv, si tocmai acesta este raportul recomandat si confirmat de numeroase cercetari medicale.
Din studiile intreprinse asupra raportului dintre omega stim ca in istoria evolutiei omului raportul Ω6/ Ω3 era de 1-2/1. Azi in societatile occidentale el este intre 10-20/1. Intr-un studiu de prevenire secundara a bolii cardiovasculare raportul Ω6/ Ω3 (LA/ALA) era de 4/1 si a condus la o diminuare cu 70% a mortalitatii totale.
Raportul Ω6/ Ω3 (LA/ALA) 4/1 parea a fi optim pentru functiile mentale, raportul Ω6/ Ω3 de 2-3/1 a diminuat inflamatia la pacientii cu artrita reumatoida iar un raport de 5/1 a avut un efect benefic asupra pacientilor cu astm, in timp ce un raport de 10/1 a avut consecinte adverse.
Concluzia acestor cercetari evidentiaza faptul ca un raport scazut al acizilor grasi Ω6/Ω3 este de dorit pentru a atenua complicatiile bolilor cronice degenerative. In afara de Ω3 si Ω6, uleiul de canepa contine si familia de tocoferoli (vitamina E) care sunt antioxidanti naturali.
Uleiul de canepa reprezinta un remediu de baza adica un aliment functional care prin natura sa poate optimiza reactia sistemului imunitar pentru prevenirea bolilor. Ajuta de asemenea in tratamentul patologiilor care depind de dezechilibre metabolice. Uleiul de canepa poate fi considerat „vaccin” nutritional iar introducandu-l zilnic in dieta joaca rolul unui aliment protector.
Are miros si gust placut, asemanator celui de nuca si poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, pestele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate in mod traditional. Un alt domeniu in care uleiul de canepa are efecte terapeutice semnificative sunt bolilele de piele. Dintr-un studiu facut aleatoriu orb, placebo controlat cu administrarea uleiului de canepa timp de patru saptamani la pacienti afectati de dermatita atipica s-a inregistrat o ameliorare a simptomelor clinice ale bolii. Aceste rezultate ar parea sa fie legate de raportul corect intre acizii grasi esentiali existent in acest ulei.
La fel in cazul bolilor cardiovasculare, studiul efectuat aleatoriu dublu orb a inregistrat o scadere statistica importanta a nivelului hematic al trigliceridelor si colesterolului dupa patru saptamani de administrare de ulei din seminte de canepa.
Dr. Jonas Elia, medic chirurg specialist in pediatrie si neuropsihiatrie infantila, in experienta sa clinica de peste 15 ani in terapiile cu ulei de canepa a obtinut rezultate stralucite in:
- bolile astmatice si afectiunile respiratorii, atat ale cailor respiratorii inferioare cat si a celor superioare;
- dermatite atopice si afectiuni cutanate diverse (psoriazis, dermatita seboreica, acnee chiar in formele cele mai grave, rosacea, lupus cutanat, arsuri);
- patologii gastrointestinale (reflux, colonopatie, rectocolite muco hemoragice);
- afectiuni vasculare (hipertensiune arteriala si vasculopatie);
- patologii feminine (chisturi ovariene, sindromul premenstrual, menopauza);
- artroze si artrite reumatoide;
- convulsie;
- perturbari de limbaj, autism la tineri, perturbari de caracter, impulsivitate;
- perturbare specifica a atentiei, intarziere in dobandirea de calitati psihomotorii;
In privinta uleiului de canepa, este importanta calitatea semintelor, presarea la rece, pastrarea intr-un mediu racoros la intuneric pentru a se evita oxidarea si rancezirea, aceste ultime inconveniente fiind evitate prin folosirea unor recipiente din sticla de culoare inchisa, violeta, mentinand recipientul intr-un loc racoros sau la frig, dupa deschidere.
Indicatii:
PROBLEME CARDIOVASCULARE
Uleiul de canepa poate juca un rol important in metinerea sanatatii cardiovasculare.
Faptul ca uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele si niveul de colesterol a fost demonstrat de numeroase studii. Acizii grasi Omega 3 sunt de asemenea eficienti in micsorarea tensiunii arteriale si in diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie in ateroscleroza.
ECHILIBRUL PIELII
Uleiul de canepa furnizeaza acizii grasi necesari in mentinerea sanatatii si a flexibilitatii membranelor celulare, avand totodata proprietati antivirale, antifungice si antibacteriale.
Numeroase studii clinice arata ca acizii grasi esentiali pot da rezultate bune in tratarea multor afectiuni alergice cronice si inflamatorii, de tipul eczeme, psoriasis, lupus si colita ulceroasa.
ECHILIBRUL HORMONAL
Canepa e singura samanta comestibila care contine Acid Gamma-Linolenic benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei.
Datorita profilului acizilor grasi din canepa, ea este sursa cea mai adecvata de AGL pentru consumul pe termen lung.
In plus, clorofila continuta este bogata in magneziu si extrem de folositoare organismului.
ANTIINFLAMATOR/ ANTIARTRITIC
Acizii grasi Omega 3 ajuta la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substante antiinflamatoare care functioneaza asemenea hormonilor.
Uleiul de seminte de canepa ofera acizii grasi vitali in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice (de exemplu artrita reumatoida).
SISTEMUL NERVOS
Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina (care izoleaza celulele nervoase).
La copii, omega 3 si omega 6 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului.
SISTEMUL IMUNITAR
S-a descoperit ca AGE imbunatatesc functionarea sistemului imunitar, ajuta la reglarea bacteriilor intestinale si cresc energia celulara necesara la eliminarea materialelor nefolositoare.
Indicatii terapeutice:
1. Colesterol peste medie.
Acizii grasi esentiali din uleiul din seminte de canepa mentin colesterolul scazut. Cum? Prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul tau se imbunatateste, iar in organism grasimile sunt arse mai repede, nu mai au timp sa se depuna pe peretii arterelor.
2. Diabet.
Pentru diabetici, indexul glucemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alunga amorteala si intepaturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
3. Dermatite atopice.
S-a descoperit ca psoriazisul apare pe fondul unei deficiente de omega 6 in organism. De aceea, in timpul tratamentului se recomanda ca adjuvant folosirea in alimentatie a uleiului din seminte de canepa. De asemenea, acizii grasi prezenti in uleiul de canepa ajuta la oxigenarea si la hidratarea corecta a pielii.
4. Sistem imunitar si convalescenta.
S-a descoperit ca acizii grasi esentiali imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si regleaza flora intestinala, construind astfel o bariera naturala impotriva microbilor si marind capacitatea de recuperare a organismului.
5. Mentinerea sanatatii sistemului nervos.
Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina (cel care izoleaza celulele nervoase). Se recomanda si pentru cei care sufera deja de procesul de demielinizare (membrana nervoasa isi pierde teaca de mielina).
6. Mentinerea frumusetii picioarelor.
Prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi omega 3 si omega 6 te ajuta la mentinerea sanatatii picioarelor. Un raport optim de 3:1 intre acizii grasi omega 6 si omega 3 mentine si cele mai fine vase de sange curate si astfel circulatia periferica nu va fi ingreunata, inlaturand simptomul de „picioare grele” atat de obisnuit la sfarsitul unei zile de munca.
7. Dieta vegetariana.
Pentru cei care au eliminat carnea din alimentatia lor, este nevoie de un aport de calitate in ce priveste grasimile nesaturate.
Mod de administrare:
Folositi doua linguri de ulei/zi la salata de legume sau fructe, paste, orez.
VALORI NUTRITIVE:
•
o Valoare energetica 14 g (1 lingura) 126 Kcal/527.18 KJ
o Proteine 0 g
o Carbohidrati 0 g
o Grasimi/14 g
o Saturate 1.4g
o Nesaturate 12.5g
o Acid Oleic (omega 9) 1.7g
o Acid Linoleic (omega 6) 7.7g
o Acid Gamma-Linolenic GLA (omega 6) 0.5g
o Acid Alfa-Linolenic LNA (omega 3) 2.5g
o Acid Stearidonic SDA (omega 3) 0.1g
o Vitamine
o Vitamina-alfa-E 0.38 mg
o Vitamina-gamma-E 4.27 mg
Caracteristici tehnice:
Densitate: 0.916
Gust&Miros: gust de nuca, caracteristic, fara gust strain
Culoare: poate varia intre verde deschis si galben.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate