Ca sa ne mentinem o sanatate optima, corpurile noastre au nevoie de vitamine, minerale si fitonutrienti. Legumele, fructele, nucile, verdeturile si cerealele integrale contin aceste componente importante. Totusi, efectul pozitiv asupra organismului poate fi imbunatatit prin combinatii inteligente, spune Dr. Kaplan. Acesta, intr-un articol pentru Body Mind Green, vorbeste publicului larg despre sinergia alimentelor, o idee care a capatat popularitate mai ales in ultimii ani si care specifica faptul ca, anumite componente din diverse alimente pot sa aiba un efect nutritional mai puternic, daca sunt combinate.
De exemplu, turmericul combinat cu piperul negru, asigura absorbtia mai buna a turmericului de catre organism, datorita peperinei, care se afla in piper.
Curcumina, substanta activa din turmeric are efecte anti-inflamatoare si anti-oxidante importante. Turmericul+piperul negru este iata, un exemplu de sinergie alimentara.
Iata alte exemple:
1. Banane + Iaurt
Bananele contin inulina, un carbohidrat de origine vegetala. Cercetarile au aratat ca inulina in combinatie cu iaurtul, creste productia de bacterii lactice si astfel ajuta digestiei si merge chiar mai departe, ajutand intarirea imunitatii.
Foto: By almaje /ShutterstockDaca deja iti place sa mananci iaurt ca mic-dejun sau gustare, alege un iaurt care contine mai multe proteine si adauga si o banana acestei gustari.
2. Salata de spanac + boabe de naut + ardei gras rosu
Aceasta este o combinatie ideala pentru vegetarieni. Daca fierul din carne si peste este mai usor de aborbit in organism, cel de origine vegetala este mai bine absorbit in combinatie cu vitamina C (acid ascorbic), dupa cum au aratat mai multe studii. Astfel, o salata de spanac si boabe de naut (bogata in fier), in combinatie cu ardei grasi rosii proaspeti – care sunt o sursa buna de acid ascorbic, este o masa foarte sanatoasa mai ales pentru persoanele care au deficiente de fier.
2. Vegetale + ulei de masline
Cercetarile au aratat in nenumarate randuri ca, vegetalele, in special cele colorate cum ar fi ardeii, rosiile, spanacul, broccoli, kalele, ar trebui sa fie consumate impreuna cu uleiuri monosaturate, cum ar fi uleiul de masline – ca sa cresti absorbtia de carotenoide in corpul tau. Carotenoidele fac parte din categoria fitonutrientilor care au puternic efect antioxidant si proprietati anti-inflamatoare.
Puteti de asemenea sa mai consumati impreuna cu vegetale oua si avocado care de asemena contin grasimi sanatoase si care ajuta de la absorbtia carotenoidelor.
3. Ceai verde + lamaie
Un studiu efectuat in anul 2007 de catre Universitatea Purdue a aratat ca adaugand citrice sau vitamina C in ceaiul verde, te va ajuta sa absorbi mai bine catechina, un antioxidant foarte puternic care se gaseste in ceai.
Studiile au mai aratat ca aceasta substanta are efecte foarte bune in preventia cancerului si de asemenea au un impcat pozitiv in ceea ce priveste sanatatea sistemului cardiovascular, datorita efectului anti-inflamator.
5. Ciocolata neagra + mere
Ciocolata neagra este delicioasa (de cel putin 70% cacao), dar are si beneficii asupra sanatatii, cum ar fi imbunatatirea sanatatii cardio-vasculare.
Ciocolata neagra este bogata in catechina si astfel, cand este consumata impreuna cu merele, care contin flavonoide, acestea au un efect benefic asupra organismului.
Foto fr si main: By Iryna Denysova /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară