► Prazul contine si calciu, esential pentru sanatatea oaselor.
► Prazul este bogat in antioxidanti precum luteina (previne degenerescenta maculara), carotenoizi, zeaxnatina si vitamina B. Acesti antioxidanti ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, incetinind totodata procesul de imbatranire.
Foto: allou / Shutterstock.com
► Prazul contine si o cantitate semnificativa de vitamina A, 100 de grame de praz continand aproximativ 33% din cantitatea de vitamina A recomandata zilnic. Vitamina A sustine sanatatea mucoaselor, creste rezistenta organismului impotriva infectiilor si este esentiala pentru vedere si sistemul nervos si osos.
► Prazul contine si fier si de aceea este indicat in tratarea anumitor tipuri de anemii si a deficientei de fier. Mai mult, vitamina C continuta de praz ajuta la o mai buna absorbtie a fierului in organism si favorizeaza vindecarile.
► Anumite studii sustin ca prazul, consumat frecvent, poate scaderea nivelul de LDL (colesterol rau) din sange, crescand in schimb nivelul de HDL (colesterol bun).
► Prazul se poate lauda si cu continutul sau de prebiotice, un tip de bacterii bune ce favorizeaza absorbtia nutrientilor si imbunatateste functia digestiva.
► Alilsulfidele din praz previn activatia cancerigena, reducand riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer precum cel de stomac, de prostata sau de colon.
Atentie! Chiar daca prazul este un aliment sanatos, el este bogat si in oxalati si de aceea nu este recomandat persoanelor suferind de litiaza renala sau biliara (cei care se confrunta cu pietrele la rinichi sau la vezica biliara). Consumati-l cu incredere, insa in cantitati moderate.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice