IN ACEST ARTICOL:
Potrivit Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinica, una din patru persoane sufera de o boala alergica. Iar daca tendinta de crestere a incidentei alergiilor se mentine, pana in 2050, jumatate din intreaga populatie a Europei va fi afectata de boli alergice.

Un studiu GAPP[3], realizat la nivel global, arata ca 42% dintre parinti considera ca activitatea zilnica a copiilor lor astmatici este limitata din cauza bolii, iar in 66% din cazuri apare izolarea sociala din cauza simptomelor exacerbate. Studiul mai arata urmatoarele consecinte ale astmului: limitarea activitatilor fizice (48%), treziri nocturne (46%), crize de astm frecvente (40%), reducerea interactiunilor cu prietenii si familia (21%) si accese de astm care pot pune viata in pericol (9%).

De ce este important sa mergi la medic?

Vestea buna este ca alergia poate fi diagnosticata si tinuta sub control cu ajutorul unui tratament corect. Acest lucru permite anularea simptomelor, remisia bolii, prevenirea instalarii astmului bronsic si imbunatatirea calitatii vietii. Pentru aceasta, este important sa mergi la medic de la primele manifestari alergice. Planul terapeutic cuprinde trei componente fundamentale:

1. Masuri de evitare a factorilor alergici – limitarea expunerii la polen, amenajarea spatiului de locuit astfel incat sa se limiteze acarienii si mucegaiurile, evitarea alimentelor sau a oricaror alte substante implicate in aparitia unor reactii alergice, in functie de fiecare pacient.

2. Tratament simptomatic – antihistaminicele reprezinta prima linie de tratament, iar in prezent se utilizeaza in principal antihistaminice de generatia a doua, fara efect de sedare. Exista antihistaminice care actioneaza asupra simptomatologiei din rinita alergica si urticarie prin doua mecanisme: antihistaminic si anti-PAF (anti factor de agregare plachetara). Astfel, actiunea este dubla: antialergica si antiinflamatorie.

In cazul copiilor se administreaza antihistaminice sub forma de sirop, care trebuie sa fie eficiente si bine tolerate de copii. Spre exemplu, antihistaminicele cu dubla actiune reduc simptomele alergiei fara efect de sedare, permitandu-le copiilor sa aiba un somn odihnitor si sa se concentreze la scoala. Studiile au demonstrat ca aceste antihistaminice intra repede in actiune si imbunatatesc considerabil calitatea vietii copiilor cu rinita alergica si urticarie.

3. Desensibilizarea sau imunoterapia specifica – administrarea in doze progresive a alergenului la care pacientul este sensibil, acesta fiind un tratament de lunga durata si rezervat doar in cazul anumitor pacienti.


Pentru a aduce in atentia medicilor din domeniul medicinei de familie si pediatriei noutati in tratamentul alergiilor, platforma de informare si educatie medicala continua „Doctorul Meu” organizeaza, pe parcursul lunii martie, o serie de simpozioane nationale in orasele: Bucuresti, Iasi, Suceava, Brasov, Piatra-Neamt, Oradea, Craiova, Galati, Constanta.

Simpozionul de la Bucuresti are loc la data de 10 martie 2016, la Teatrul National „I.L Caragiale”, unde sunt invitati peste 100 de medici de familie si pediatri. Principalele teme ale manifestarii stiintifice sunt: „Solutii noi in tratamentul alergiei – Noi valente terapeutice – Rupatadina” si „Tratamentul natural al tusei – Extract de iedera patentat EA 575”. Simpozionul este sustinut de dr. Valeria Herdea, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie.

Foto int: RenaudPhoto / Flickr.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri