IN ACEST ARTICOL:
Dieta ketogenica reprezinta un stil de viata pentru reglarea greutatii cu beneficii multiple si in diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inima sau chiar acnee.

Comunicat de presa

Dieta ketogenica reprezinta un stil de viata pentru reglarea greutatii cu beneficii multiple si in diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inima sau chiar acnee.

In Romania, statisticile sustin ca unul din cinci romani este supraponderal, insa doar 10% dintre cei cu probleme de greutate merg la un consult medical sau de specialitate. Tot mai multi dintre acestia incearca diete descoperite pe Internet, menite sa aiba ca efect pierderea in greutate, dar care se dovedesc de multe ori, a avea rezultate contrare si sunt daunatoare organismului.

Specialistii recomanda adoptarea unor diete individualizate, menite sa intruneasca toate caracteristicile unei alimentatii corecte si sanatoase, care sa se adapteze gusturilor si preferintelor fiecarei persoane.

O dieta nu trebuie perceputa ca un program de 2-3 luni in care te abtii de la anumite alimente pentru a pierde in greutate pentru ca atunci ea nu va avea niciun efect sau va avea un efect pentru o scurta perioada de timp. O dieta corecta trebuie sa aiba un plan de alimentatie sanatos, care contribuie la imbunatatirea imunitatii si a starii de bine a fiecarei persoane si, in timp, ea trebuie sa se transforme intr-un stil de viata. Mai mult decat atat, o astfel de dieta ne poate sabota daca includem alimente la care avem diferite intolerante pe care nu le cunoastem inca. Perceputa in acest mod, beneficiile nu vor intarzia sa apara: pacientii vor pierde sau vor castiga in greutate, in functie de ceea ce-si doresc, vor fi mai sanatosi si mai energici, si nu in ultimul rand, vor reduce sansele de a dezvolta anumite boli”, declara specialistii din cadrul Clinicii de Medicina Integrativa Global Wellness System.

Foto: Pixabay

Foto homepage: Pixabay

Printre dietele percepute ca stil de viata se numara si dieta ketogenica. Este vorba despre o dieta conceputa inca din 1924 de catre Dr. Russell Wilder la Clinica Mayo, dar care a fost imbunatatita de-a lungul timpului si care inregistreaza rezultate promitatoare in prezent, fiind adoptata de tot mai multi oameni. Initial aceasta a fost folosita in special in scop medical pentru controlul crizelor epileptice la persoanele care nu raspund tratamentului medicamentos, principiul de baza fiind inducerea unei stari de cetoza fiziologica, similara cu cea din timpul pauzelor alimentare prelungite.

Ce sunt dietele ketogenice?

Dieta ketogenica este o dieta in care majoritatea caloriilor provin din grasimi, iar consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram/corp, iar carbohidratii sunt mentinuti la minimum (20-40g pe zi). Scopul dietei ketogenice este de a realiza o stare metabolica numit cetoza (ketoza).

Dieta ketogenica implica reducerea drastica a carbohidratilor si inlocuirea acestora cu grasimi. Reducerea carbohidratilor pozitioneaza metabolismul intr-o stare denumita ketoza. Dieta forteaza organismul sa arda grasimi, mai degraba decat carbohidrati. Cand se intampla acest lucru, corpul devine eficient in arderea grasimilor in locul energiei.

Cetoza (ketoza) este pur si simplu un proces metabolic normal in care celulele corpului ard fragmente de grasimi numite cetone in loc de glucoza pentru combustibil.

* Ketoza inseamna acumularea de corpi cetonici in sange si evidentierea lor in urina (cand sunt in cantitati prea mari in sange, aceste componente sunt eliminate prin rinichi). Corpii cetonici sunt substante rezultate in urma metabolizarii incomplete a grasimilor si pot fi folositi ei insisi ca sursa de energie de majoritatea tesuturilor, inclusiv de creier, in proportie de 75%, atunci cand se atinge adaptarea. Cetoza este un proces benefic si ajuta organismul sa supravietuiasca atunci cand hrana nu este disponibila.

Cetoza indusa prin dieta "ketogenica" este diferita de cetoacidoza diabetica si nu prezinta un pericol imediat pentru sanatate. Din contra, vine cu avantaje: arderea accelerata a grasimilor, suprimarea senzatiei de foame, incetinirea cresterii unor tumori, claritate mentala, reglarea glicemiei etc. Starea de cetoza se obtine prin consumul unei cantitati relativ mari de grasimi in conditiile unui consum minim de carbohidrati (insulina anuleaza cetogeneza).

Aceasta combinatie schimba modul in care energia se deplaseaza in corp si are numeroase beneficii asupra sanatatii, fiind dieta preferata in cazurile de diabet, cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, boli de inima sau chiar acnee.

Dieta ketogenica poate, de asemenea, sa reduca masiv nivelul de zahar din sange si al insulinei, iar acest aspect, combinat cu cresterea cetonelor, va avea nenumarate beneficii asupra sanatatii.

Proteinele sunt tinute si ele la un nivel scazut-mediu, spre deosebire de dietele hiperproteice. Este confuzia cea mai frecventa si, in acelasi timp, greseala cea mai frecventa care se face in dieta ketogenica. Este foarte greu sa mananci multe grasimi si putine proteine, asa cum cere dieta. Intr-o dieta ketogenica adevarata nu au loc branza, nucile sau carnea in cantitati mari de exemplu.

Aportul de nutrienti intr-o dieta ketogenica de obicei, functioneaza la aproximativ 70-75% calorii din grasimi, 20-25% din proteine, si 5-10% din carbohidrati. Grasimile nu au nici un efect asupra zaharului din sange si nivelului de insulina.

Atentie insa, proteinele pot afecta atat zaharul din sange si insulina, in cazul in care cantitati mari de proteina sunt consumate si din acest motiv este necesar un calcul estimative al nevoilor proteice individual.

Daca am manca prea multe proteine, aproximativ 50% din excesul de proteine necesar corpului vor fi transformate in glucoza (zahar) in organism, si astfel va creste nivelul de insulina, care va opri capacitatea organismului de a arde.

Cu ce este diferita dieta ketogenica?

Comparand-o cu celelalte diete bazate pe un nivel redus de carbohidrati, dieta ketogenica se diferentiaza prin faptul ca aceasta duce la pierderea in greutate fara a fi nevoie ca pacientii sa-si numere caloriile sau sa tina evidenta alimentelor. Studiile au dovedit ca aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate mai repede si mai sanatos spre deosebire de alte diete asemanatoare si, in plus, imbunatateste functionalitatea organismului si starea de sanatate.

Pentru ca dieta ketogenica sa devina un stil de viata sanatos este nevoie de atentie acordata in special in obtinerea unor alimente calitative, stiut fiind faptul ca in stratul de grasime al animalelor gasim concentrate anumite toxine (ex. Pesticide din mediu), si apoi, prin modalitatile de preparare, grasimile risca sa fie denaturate, oxidate. Devine astfel indispensabila administrarea de suplimente nutritive cu efect protector si antioxidant.

„Este una dintre cele mai eficiente diete pentru slabire (dar poate fi folosita si pentru cresterea in masa musculara), maximizand acele procese metabolice responsabile cu arderea grasimilor, mareste energia psihica si fizica, reduce apetitul, pastreaza masa musculara in combinatie cu un antrenament inteligent, este usor de tinut, atata timp cat exista motivatie si se respecta principiile, scade colesterolul “rau” si total, poate mari nivelul hormonului de crestere (somatotropin sau HGH)”, sustine psiho-nutritionistul Bianca Patrascu, specialist in cadrul Global Welness System.

Cum incepem o dieta ketogenica

“Pregatirea dietei keto se va face cu un set complet de analize medicale. Doar dupa ce te asiguri ca organismul tau este sanatos poti trece la pasul urmator. Desigur pentru o avea rezultate prin aceasta dieta, este necesar ca inainte sa descoperim daca avem anumite intolerante alimentare, intolerante care pot mentine un nivel ridicat de inflamatie in corp, proces inflamator ce poate periclita sanatatea si care creeaza rezistente la slabire prin incetinirea procesului digestiv, metabolic si imun. Testul de intolerante alimentare se face printr-un test de sange foarte simplu, care poate detecta intoleranta pana la 271 de tipuri de produse alimentare diferite. Mai mult decat atat, testul nu doar confirma daca exista sau nu o sensibilitate alimentara, ci deceleaza sensibilitatea la diverse alimente pe o scara de la 0 la 4, de la „aliment tolerat” - care poate fi consumat in continuare - la „intoleranta severa” - alimente la care trebuie sa se renunte”, adauga psiho-nutritionistul Bianca Patrascu.

Citeste mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri