Comunicat de presa
Despre artita
Termenul de artrita (osteoartrita) este preluat din literatura de specialitate a tarilor vestice. In tara noastra se foloseste termenul „artroza”, care defineste mai clar natura degenerativa (de uzura) a acestor afectiuni, in timp ce termenul „artrita” se refera la un eveniment acut, de natura inflamatorie (inflamatia membranei sinoviale), survenit temporar, periodic, pe fondul uzurii cartilajului.
Frecventa acestei afectiuni in populatie variaza cu varsta. Astfel, prevalenta artrozei este de pana la 9% deja dupa varsta de 30 ani, ajungand la 70% la populatia de peste 65 de ani. Poate fi afectata oricare dintre articulatii, dar mai frecvent sunt afectate articulatiile portante – genunchi, sold, glezna, respectiv zona lombara si zona cervicala a coloanei vertebrale. Cca 80% dintre persoanele peste 55 de ani au modificari radiologice de artroza, dintre care 60% sunt simptomatice - „simt durere”.
In comparatie cu secolul trecut, constatam modificari semnificative atat in ce priveste varsta de aparitie a artrozelor (varste din ce in ce mai tinere), cat si in ce priveste cauza acestora: nu efortul repetitiv, ci sedentarismul generalizat.
Artroza este o afectiune articulara produsa fie din cauza unei anomalii proprii a cartilajului (artroza primara) – situatie rara, fie prin deteriorarea structurilor din vecinatatea cartilajului (ligamente, tendoane, membrana sinoviala, os, vase, musculatura) care afecteaza nutrirea si stabilitatea/congruenta articulara.
Cartilajul, stratul translucid amortizant ce acopera capetele osoase, se reinnoieste la fiecare 3 luni, inclusiv la varste inaintate. Neavand circulatie proprie, cartilajul se hraneste prin difuziune din capilarele osului subiacent, respectiv este lubrefiat prin lichidul produs de membrana sinoviala. Ambele procese sunt optimizate prin miscare. In lipsa miscarii, scade hranirea si lubrefierea, uzura cartilajului devine mai intensa decat regenerarea lui, si astfel cartilajul devine mai expus la fisurare prin microtraumatisme.
Care sunt cauzele artrozei?
In prezent, principala cauza a artrozei este sedentarismul si mentinerea timp indelungat a unor pozitii fixe nocive (statul pe scaun).
A doua cauza ca frecventa este supragreutatea, tesutul adipos in exces secreta molecule inflamatorii, respectiv supraincarca mecanic articulatiile membrelor inferioare si coloana lombara. De obicei obezitatea se asociaza cu hipertensiune si diabet zaharat, boli care afecteaza calitatea microcirculatiei inclusiv la nivel articular.
Fumatul si alimentatia hiperacida sunt surse de inflamatie, intoxicatie si slaba nutrire/detoxifiere articulara prin ingustarea si rigidizarea vaselor de sange. Predispozitia genetica spre artroza devine manifesta de obicei in prezenta cauzelor de mai sus, si mult mai rar spontan.
Complicatiile artrozelor sunt depresia, dependenta, izolarea sociala, riscul crescut de fracturi, obosela cronica prin deficit de miscare, scaderea calitatii vietii.
Cum poti preveni artroza?
- Fa sport regulat.
- Pastreaza-ti o greutate corporala sanatoasa si constanta.
- Mananca sanatos.
- Incalzeste-ti articulatiile. Cel mai simplu mod este printr-o baie calda. Caldura calmeaza durerea, relaxeaza muschii si stimuleaza circulatia locala.
- Aplica rece pe zonele inflamate.
Hotelurile Danubius dispun de toate metodele necesare pentru tratarea artritei: consultatii medicale specializate, terapii specifice cu factori de cura naturali (namol sapropelic si apa sarata hiperconcentrata extrase din Lacul Ursu), variate proceduri de fizioterapie (electro-, hidro-, oxigeno-, magnetoterapie, masaj medical, kinetoterapie), respectiv optiuni sanatoase in ce priveste dieta. Lantul hotelier Danubius participa pentru a 20-a oara la Ziua Internationala a Artritei, si pe parcursul intregii saptamani organizeaza evenimente dedicate constientizarii bolii, prezentari sustinute de medici specialisti, sesiuni de exercitii fizice si consultatii medicale pentru oaspeti.
In saptamana 10-16 octombrie, la Danubius Health Spa Resort poti beneficia de procedurile si evenimentele dedicate Zilei Internationale a Artritei incluse intr-unul din pachetele de 2 si 5 zile, gandite special pentru aceasta ocazie. Acestea includ cazare cu demipensiune, consultatie medicala, proceduri, 5 pentru pachetul de 2 zile si 15 pentru cel de 5 zile, acces nelimitat la spa (efect de durata antialgic antiinflamator si de crestere a mobilitatii articulare in bazinele cu apa sarata hiperconcentrata calda extrasa din Lacul Ursu), precum si posibilitatea de a participa la seminariile destinate preventiei si tratamentului artrozei.
Artroza NU este o consecinta inevitabila a inaintarii in varsta. Artroza poate fi prevenita. Afla mai multe pe www. danubiushotels.ro.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară