IN ACEST ARTICOL:
Mai mult de jumatate din decesele actuale in Romania au drept cauza o boala strict legata de dieta: boli cardiace, infarct si fluctuatiile tensiunii arteriale. Prin urmare, o atentie crescuta asupra alimentatiei si o informare corecta cu privire la nutrientii ingerati ar trebui sa constituie o prioritate pentru sistemul medical romanesc.

Trecerea de la o generatie la alta induce schimbari tacite in stilul de viata al membrilor ei, astfel ca daca generatia Baby Boomers se multumeste cu un stil de viata simplu, cu cat mai putina tehnologie, altfel stau lucrurile in cazul Generatiei Millennials, nepotii generatiei Baby Boomers, care desi stiu ca stilul de viata ultra-activ le poate induce aparitia unor afectiuni precum diabet sau obezitate, continua sa adopte o dieta dezechilibrata si un stil de viata fara limite.

Grasimile din dieta: prieteni sau inamici?

„Calitatea de consum a uleiurilor din comert care sunt stocate in sticle de plastic, sunt atat de influentate de efectele lunii si ale caldurii incat dupa o luna de depozitare nu mai sunt recomandate pentru consumul alimentar, proprietatile nutritive disparand complet”, Dr Marc Pignitter din cadrul Universitatii de Nutritie din Viena, in cadrul prezentarii despre sanatatea generatiei viitoare organizate de B!TONIC.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Elevii români cuceresc facultățile Ivy League: Câți au ajuns la Harvard, Yale și în top facultăți din lume în 2024? Ce provoacă durerile de spate și cum le putem remedia? 7 semne că suferi de Sindromul Impostorului

Conform studiului efectuat, multi dintre reprezentantii Millennials evita sa mearga la medic fie din teama unui diagnostic gresit, fie ca nu au timpul necesar pentru o programare. Pe de alta parte, medicul, nestiindu-i istoricul medical, poate aborda in prima faza generalist afectiunea cu care pacientul se prezinta. Este nevoie de constientizarea necesitatii unei diete echilibrate si este cat se poate de adevarat ca tinerii din ziua de astazi nu cunosc alimentele pe care le mananca. De aceea este nevoie de informare si educare continua.

Prezentarea domnului Dr. Marc Pignitter face parte dintr-o serie de sesiuni pe tema alimentatiei sanatoase in Romania. Printre problemele abordate s-au numarat: consumul excesiv de grasimi, caracteristic populatiei din Europa de Est, precum si incidenta crescuta a obezitatii la copii si cum impacteaza sanatatea generatiei viitoare. Un alt subiect atins este epidemia de alergii si din ce cauze mancarea consumata poate face mai mult rau decat bine in anumite cazuri.

3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei Studiile pe eficiența celulelor stem în tratamentul bolilor grave avansează. 16 noi terapii celulare ar putea fi aprobate anul acesta 8 din 10 români iau decizia de a consuma suplimente alimentare în urma recomandării medicului sau farmacistului

„Nu trebuie sa consideram ca orice aliment, mai ales uleiul, pe care il cumparam este in continuare sanatos, doar pentru ca il luam de pe raft. La fel, daca il depozitam acasa in bucatarie, unde este cald, acest ulei se oxideaza si nu mai poate fi considerat un aliment sanatos”, a declarat Dr. Marc Pignitter.

Sursa de energie este un element important fie ca este vorba de autoturism, fie ca este vorba de organism. Calitatea si cantitatea sunt elementele de ghidaj si in plus fata de o masinarie, omul modern are nevoie de un amestec optim de nutrienti pentru a da cel mai bun randament. Grasimile sunt nutrienti cu aport energetic cu rol functional la nivel celular.

Daca generatia ante Millennials prefera sa petreaca timpul liber in restaurante de lant tip fast-food, generatia actuala mizeaza pe iesirile la restaurante cu chefi renumiti ce prepara meniuri cu burgeri si cartofi prajiti cu parmezan numai buni de postat pe retelele de socializare. 80% din cei chestionati considera ca medicul ar trebui sa le adreseze in timpul consultatiei intrebari legate de obiceiul de alimentatie, dorindu-si un sfat specializat de nutritie pentru a-si imbunatati starea de sanatate.

Brașov - dezbatere pentru reducerea abandonului școlar „Pactului pentru Tineri” Cum pot fi acceptate și considerate valabile studiile din străinătate în România? Dieta in osteoporoza. Alimente permise și alimente interzise

In cadrul evenimentului, o serie de medici de prestigiu din tara si din strainatate si-au exprimat ingrijorarea cu privire la starea de sanatate a tinerilor si copiilor din ziua de azi.

„Este ingrijorator faptul ca unui scolar ii este rusine sa vina la scoala cu pachet de acasa si prefera sa isi cumpere cartofi prajiti de la fast-food-ul de langa scoala. Consider ca este necesar ca la orele de dirigentie sa fie educati in privinta unei nutritii echilibrate, eu cel putin ii informez cand vin la consultatie ”, a declarat unul dintre medicii de familie invitati la eveniment.

Statisticile recente prezentate in cadrul evenimentului aduc la lumina un procent de 80% din afectiunile actuale, acestea nefiind transmise ereditar, ci aparute fie din cauza unui sistem imunitar slabit, fie din lipsa de informare la nivel nutritional. Prin urmare, 80% din pacienti ar putea fi tratati prin schimbari ale stilului de viata si ale alimentatiei.

Gala Premiilor Literare, cel mai prestigios eveniment al anului, marca Bookzone, invită iubitorii de carte să petreacă o seară exclusivistă alături de autori de top din România Cât costă un angajat nefericit? De ce echilibrul emoțional al oamenilor din echipă nu este doar ”o problemă personală” Cum ne afectează canicula sănătatea psihică

In plus, prin preventie, pot fi preintampinate cele mai multe afectiuni. Mai mult de jumatate din decesele actuale in Romania au drept cauza o boala strict legata de dieta: boli cardiace, infarct si fluctuatiile tensiunii arteriale. Prin urmare, o atentie crescuta asupra alimentatiei si o informare corecta cu privire la nutrientii ingerati ar trebui sa constituie o prioritate pentru sistemul medical romanesc.

Obezitatea – top 3 afectiuni in Europa. In ce masura sunt bolile generatiei viitoare corelate cu dieta?

„Este ingrijoratoare cresterea populatiei de adolescenti si copii supraponderali in Romania. Daca fetele incep de la varsta pubertatii sa scada in greutate si sa isi mentina greutatea sub control, baietii cresc mai mult in greutate. Daca un pacient are probleme de greutate, la noi, la medicii endocrinologi, ajung in ultima instanta! De cele multe ori primim pacienti a caror probleme de greutate nu au nimic de-a face cu parte endocrinologica, ci cu dieta, cu obiceiurile de alimentatie si stilul de viata”, a declarat Dr. Asistent Universitar Medic Primar Iuliana Gherlan, specialitatea endocrinologie in cadrul Institutului Parhon.

19% dintre adolescenți au experimentat o formă de violență într-o relație. Cum pot inițiativele educaționale să facă diferența Vitamina D, esențială pentru sănătate: Beneficii uimitoare și cum să o suplimentăm corect Povestea de viață a primei femei architect din România, Maria Virginia Andreescu Haret

Din studiul realizat de compania B!TONIC, pentru reprezentatii generatiei Millennials, obezitatea nu este un factor de ingrijorare, doar 21% din cei chestionati sunt ingrijorati ca pot dezvolta acesta afectiune. Pe primul loc in topul afectiunilor ce ii ingrijoreaza pe acestia este cancerul (52,8%), urmat de posibilitatea de a dezvolta boli de inima (46%). In procent de aproximativ 27%, generatia Millennials este ingrijorata ca poate dezvolta boli de piele (26%), diabet (28%) sau infertilitate (26,8%). Cu toate acestea, obezitatea este o problema reala, dar din pacate neconstientizata.

Epidemia alergica – Cresterea recenta a prevalentei alergice

„In Romania, din pacate nu se efectueaza studii pe epidemiile alergice. In ceea ce priveste nutritia, principalii factori alergeni sunt lactoza, glutenul, fructoza. Tinerele mame care aleg sa nasca prin cezariana ar trebui prevenite asupra cresterii riscului de aparitie a alergiilor la noul-nascut, despre administrarea de antibiotice pe timpul sarcinii si despre faptul ca vor incepe diversificarea mai tarziu decat in mod normal, dupa varsta de 4 luni”, a declarat Dr. Andreea Ioana Popescu, Medic Primar Alergologie si Imunologie

Parfumurile arăbești actuale: născute în Orient, educate în Europa Rutina esențială de îngrijire a tenului în funcție de vârstă – Recomandări prețioase Rutina esențială de îngrijire a tenului în funcție de vârstă – Recomandări prețioase

Alergie sau intoleranta? Reactiile de intoleranta sunt legate de incapacitatea sistemului digestiv de a metaboliza o anumita substanta, in timp ce alergiile sunt reactii adverse de hipersensibilitate la alimente, mediate imunologic. Chiar daca ambele se decodifica prin aparitia schimbarilor la nivel tegumentar, manifestarile intolerantei pot fi usor confundate cu cele ale alergiilor, caz in care doar medicul alergolog poate concluziona diagnosticul. Din cei chestionati, o mica parte (2%) sunt interesati in a avea acces in mod gratuit la investigatii de acest tip.

Viziunea unei companii tinere cu privire la generatia Millennials

Mihai Popescu, reprezentatul B!TONIC Romania a prezentat de ce mediul privat este responsabil in egala masura pentru promovarea sanatatii. „Nu putem sa ne bazam doar pe medici si farmacisti pentru a aduce o schimbare. Trebuie ca noi, mediul privat, sa devenim mai responsabili si sa nu mai punem in vanzare produse care afecteaza sanatatea generatiei tinere. O lume ideala este una in care fiecare producator isi asuma in mod direct ce fel de consumator creeaza: unul mai sanatos sau unul mai dependent de zaharuri si grasimi saturate. Noi vrem sa lansam aceasta provocare tuturor partenerilor nostri, dar si celorlati din industria alimentatiei: sa inceapa sa implementeze de azi masuri pentru a schimba sustenabil comportamentul comsumatorului”.

Printre celelalte teme dezbatute in eveniment s-au numarat problemele de alimentatie ale gravidelor si mamelor tinere, un grup care necesita sfaturi specializate. Medicii ginecologi prezenti au invocat in primul rand, lipsa unei informari uniforme cu privire la nutritie. Medicamentele sunt reglementate si cu toate astea se recomanda uneori gresit, in timp ce crearea unei diete si recomandarile de nutritie sunt complet ignorate.

In concluzie, sanatatea generatiei actuale si a celei viitoare se concretizeaza in jurul obiceiurilor de alimentatie, cu cat mai documentate, cu atat mai bine. Pentru ca deseori tratamentul „dupa ureche” nu este tocmai cel mai indicat, farmacistilor le este recomandat sa afle cat mai multe din istoricul medical, pacientilor – sa fie sinceri in descrierea simptomelor, iar medicilor – sa aiba in vedere obiceiurile de consum, dar si remarci ale stilului de viata. Astfel se va crea o punte sustenabila intre farmacist-pacient-medic.

***

B!TONIC face parte din brandul Lifecare Essentials, fiind o companie producatoare de suplimente premium, proiectate in Austria si dezvoltate in Germania, comercializate la nivel international, in Austria, Elvetia, Republica Moldova si Romania. Misiunea companiei, prin brandul B!TONIC, este educarea societatii spre a adopta un stil de viata sanatos, prin linia de suplimente vegane, training-uri si campanii sociale. Viziunea B!TONIC cuprinde 3 directii: un stil de viata echilibrat, o imbunatatire a calitatii vietii consumatorului si informare continua. Mai multe informatii despre B!TONIC regasiti pe site-ul www.btonic.ro.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri