♦ Alege rute noi. In drumul pe care il facem zilnic, creierul functioneaza precum un autopilot si nu beneficiaza de prea multa stimulare. A o lua insa pe un drum nefamiliar activeaza cortexul si hipocampusul. Se spune ca Bill Gates obisnuia sa conduca acasa de la birou alegand o alta ruta in fiecare zi pentru a-si stimula creierul. Nu pare a fi o idee prea rea, nu?
♦ Printre activitatile care ne testeaza toate simturile in modalitati noi, dr. Katz sugereaza si calatoriile, campingul si gradinaritul, dar si cumpararea de alimente de pe piata sau de la ferme unde poti privi, atinge, mirosi si gusta produsul.
♦ Incearca sa memorezi numerele de telefoane ale prietenilor tai.
♦ Pune o ceasca cu monede pe noptierea de langa tine sau in buzunar. Fara sa te uiti la ele, incearca sa scoti una cate una, pipaindu-le si ghicind ce moneda este.
♦ Apeleaza la mijloacele traditionale de orientare in defavoarea tehnologiei. Inchide GPS-ul si incearca sa citesti o harta si foloseste-ti simtul innascut de orientare pentru a ajunge la destinatie.
♦ Mediteaza. Meditatia este extraordinar de benefica pentru creierul nostru si se afla printre cele mai bune si provocatoare exercitii pentru creier. Creierele noastre sunt precum niste masini care emit non-stop ganduri, pana la 70.000 in fiecare zi si 95% dintre aceste ganduri sunt aceleasi zi si noapte. A-ti antrena mintea sa faca liniste necesita antrenament si nu este deloc usor. Meditatia reduce stresul, imbunatateste memoria, creste abilitatile de invatare, puterea de concentrare si atentia si impiedica atrofia creierului.
♦ Schimba locul la masa. In majoritatea familiilor, fiecare isi are locul lui stabilit la masa. Pentru a stimula insa creierul, putem incerca sa schimbam locul obtinand astfel noua si provocatoare experienta pentru creier: vei ocupa pozitia altcuiva, va trebui sa relationezi cu cel de langa tine (altul decat de obicei), vei avea o alta perspectiva asupra camerei, va trebui sa procedezi altfel decat de obicei pentru a ajunge la sare si piper.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară