IN ACEST ARTICOL:
Exercitiile pentru creier sunt menite nu doar sa iti imbunatateasca starea de spirit, dar si sa iti imbunatateasca memoria si sa iti ajute creierul sa isi pastreze capacitatile cognitive cat mai mult. Iata cateva exercitii pentru creier recomandate de Dr. Lawrence Katz, neurobiolog, si de John Morley, expert in geriatrie:

Iata si cateva exercitii recomandate de John E. Morley, director al Diviziei de Medicina Geriatrica a Universitatii din St. Louis si autor al cartii “The Science of Staying Young” intr-un articol publicat pe www.everydayhealth.com.

♦ Dupa ce te-ai intors acasa dintr-un loc nou pe care l-ai vizitat, incearca sa desenezi o harta a zonei respective; repeta exercitiul de fiecare data cand vizitezi un nou loc.

♦ Creeaza in minte imagini pe baza cuvintelor. Imagineaza-ti ca scrii un cuvant, apoi incearca sa te gandesti la alte cuvinte care incep (sau se termina) cu primele (ultimele) 2 litere ale cuvantului initial.

♦ Invata sa gatesti/ia cursuri de gatit. Incearca sa gatesti feluri de mancare dintr-o bucatarie noua, care nu iti este familiara. Gatitul implica mai multe simturi: miros, atingere, vedere si gust, implicand astfel parti diferite ale creierului.

♦ Fa exercitii de matematica in mintea ta. Incearca sa faci socoteli in cap, fara ajutorul creionului sau al foii de hartie, fara ajutorul calculatorului. Daca vrei sa ii maresti gradul de dificultate, fa acest exercitiu in timp ce te plimbi /alergi :).

♦ Testeaza-ti memoria. Fa o lista de cumparaturi, o lista cu lucrurile pe care le ai de facut sau orice altceva iti trece prin minte si incearca sa o memorezi. O ora mai tarziu, incearca sa vezi cate din lucrurile de pe lista ti le amintesti. Pentru o mai mare stimulare mentala, fa o lista cat mai interesanta si provocatoare pentru a fi memorata.

♦ Invata si practica un sport sau o activitate fizica noua, pe care sa o faci cu placere. Poti opta pentru cele care antreneaza deopotriva atat mintea, cat si corpul precum yoga, golf sau tenis.

♦ John E. Morley ne recomanda si jocurile simple precum Sudoku, integrame, cuvinte incrucisate, benzi desenate sau invatarea unei limbi noi, dar si activitati sau hobby-uri care implica abilitatile motorii fine (impletit, crosetat, pictat, desenat, asamblarea unui puzzle etc).

Foto homepage: VLADGRIN /Shutterstock

Garbo iti recomanda si articolele:

5 reguli de aur pentru a avea un creier sanatos si a tine departe Alzheimer. Dovedite stiintific!

Metode naturale pentru imbunatatirea memoriei

A.Vermeulen: 7 principii care iti intineresc CREIERUL cu cel putin 10 ani
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri