6. Desi Jamie Oliver recomanda tofu, branza facuta din soia, discutiile in privinta acestui aliment sunt contradictorii. Multi specialisti nu recomanda soia si produsele derivate din soia deoarece sunt modificate genetic, unele studii asociind soia cu disfunctii ale tiroidei si autoimunitatii, cu probleme digestive, probleme la nivelului aparatului reproducator si chiar cu cancerul de san. Pe de alta parte, alti specialisti considera aceste concluzii neintemeiate stiintific si lauda proprietatile nutriente ale soiei. Consumati soia fermentata, nemodificata genetic, din surse sigure.
7. Nucile sunt un aliment complex pe care trebuie sa il includem in alimentatia noastra. Ele contin nutienti esentiali pentru sanatatea sistemului nervos, vitamine precum A, D, E, vitamine din complexul B. Totodata, nucile se lauda si cu prezenta unor compusi antioxidanti si anticancerigeni. Ele trebuie consumate crude.
8. Pe buna dreptate, boabele de fasole neagra se numara printre cele mai sanatoase boabe pe care le consuma omul datorita continutului lor ridicat de antioxidanti. Antocianinele pe care le contin au un efect protector impotriva cancerului si a bolilor de inima. Fasolea neagra contine totodata si acid folic, vitamina B6, molibden, magneziu, fibre solubile.
Foto: AS Food studio /Shutterstock
9. Fructele proaspete sunt o sursa nemaipomenita de vitamine si minerale caci ele reduc riscul de a dezvolta o boala cronica. Consumati fructe cat mai variate si nu o cantitate prea mare pe zi deoarece unele pot contine o cantitate mare de zahar.
10. Algele reprezinta un aliment foarte nutritiv si sunt bogate in minerale, calciu, iod, fier, proteine, vitamine (vitamina K, acid folic). Nu le consumati in cantitate prea mare caci anumite tipuri de alge au un continut foarte mare de potasiu (neindicat celor cu afectiuni ale rinichilor), vitamina K (poate interfera cu anumite medicamente), iod (excesul de iod influenteaza tiroida in cazul celor cu probleme).
11. Orezul salbatic este o cereala integrala ce contine de 20-30 de ori mai multi antioxidanti decat orezul alb. Ajuta la scaderea colesterolului, nu contine gluten si reprezinta o sursa buna de minerale precum fosfor, zinc, acid folic. Contine totodata si vitamina A, C si E, vitamine benefice sistemului imunitar.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice