Atunci cand suntem bebelusi, plangem; plangem cand ne este foame, plangem cand ne este sete, cand ne este somn sau cand ne doare ceva, cand vrem sa fim tinuti in brate si sa primim afectiune, pentru ca plansul este singurul limbaj pe care-l cunoastem pentru a ne manifesta nevoile si dorintele.
Mai tarziu, crestem si plangem in continuare; atunci cand suntem tristi sau cand suntem bucurosi, plangem pentru ca in acel moment traim o emotie intensa pe care simtim nevoia sa o exprimam. La un anumit moment din viata, nu mai plangem sau, mai bine spus, nu mai plangem in fata altora. Asta se intampla pentru ca reusim sa ne abtinem, deoarece, la un moment dat, cineva ne-a spus ca e rusine sa plangi, ca denota slabiciune, lipsa de respect de sine etc.“Intr-un punct critic al vietii noastre, ajungem pe negandite sa punem egal intre esec, neputinta si plans. Nimic mai neadevarat! A fi puternic nu inseamna sa te abtii sa plangi, nu inseamna sa te prefaci ca nu ai sentimente, ca esti doar un robot cu suruburile perfect unse, ca esti o persoana intangibila si atotstiutoare. Nu reusesti cu atitudinea asta decat sa devii o persoana caraghioasa. “Nu plang ca sa nu vada ceilalti! Deci nu plang pentru ca mi-e frica! Deci sunt o persoana puternica?” Raspunsul este categoric NU!”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru (foto).
Adevarata putere ti-o manifesti atunci cand renunti la rusini inutile
Foto: ESB Professional /Shutterstock
In opinia specialistului, adevarata putere ti-o manifesti in momentul in care-ti dai voie sa traiesti asa cum simti, sa renunti la frici (in special, frica de parerea celorlalti), sa renunti la rusini inutile, sa decizi ca, in loc sa cauti atat de multa confirmare de la ceilalti, e mai util sa inveti sa te apreciezi, sa te iubesti si sa te accepti tu insuti asa cum esti.
“Adevarata putere interioara se manifesta atunci cand spui si dezvalui adevarul despre tine, pentru ca adevarul elibereaza. Veti gasi probabil destule pareri care spun ca plansul este daunator din varii motive, insa ganditi-va la urmatorul aspect: Ce anume din functionarea organismului nostru este lipsit de sens? Daca un organ, un os, un hormon, o emotie, o manifestare este acolo, cu siguranta are un rol! A descoperit cineva toate tainele creatiei si ale universului ca sa poata afirma cu toata convingerea ca orice din aceste lucruri care ne definesc trebuie scoase?”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri