“Unele studii arata o asociere intre papiloamele cutanate si formele cu risc scazut ale virusului papilloma uman (HPV). Totodata, medicii suspecteaza ca predispozitia spre a dezvolta aceste excrescente ale pielii poate fi transmisa genetic. Dereglarile hormonale, cum ar fi cele observate in timpul sarcinii, pot determina si ele o crestere a riscului de papiloame cutanate, acestea fiind des intalnite la femeile gravide”, spune specialistul dermatolog.
Papiloamele cutante sunt in esenta inofensive si nu trebuie tratate decat daca sunt deranjante. De multe ori, acestea nu sunt nici macar observate, cu exceptia cazului in care se afla intr-un loc vizibil sau sunt frecate sau zgariate in mod repetat, de exemplu, prin imbracaminte, bijuterii sau prin ras.
Deoarece sunt benigne, de obicei nu necesita tratament, insa pacientii care sunt deranjati de ele deoarece se freaca de haine sau pur si simplu nu arata bine din punct de vedere estetic pot apela la un medic dermatolog pentru indepartarea lor pe cale chirurgicala, prin inghetare sau cauterizare.
Foto: Papilloma; Vladimir Konstantinov /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice