IN ACEST ARTICOL:
Doamna doctor ne spune care alimente trebuie consumate cu atentie pentru a evita aparitia unor efecte negative asupra danturii.
Igiena orala corecta este, desigur, indispensabila pentru mentinerea unui zambet alb, dar specialistii mai au inca un sfat important: sa avem grija ce alimente includem in dieta deoarece unele dintre ele pot determina colorarea dintilor. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto Implant Expert, ne spune care alimente trebuie consumate cu atentie, pentru a evita aparitia unor efecte negative asupra danturii.

Zambetul alb si stralucitor a devenit unul dintre criteriile de frumusete in ziua de astazi, fapt pentru care multe persoane opteaza pentru solutii extreme, precum albirea dentara sau fatetele dentare. Pentru a evita inconvenientele inerente ale acestor proceduri, specialistii recomanda prevenirea patarii danturii prin adoptarea unor schimbari in dieta - una dintre cauzele externe ale colororarii dintilor.

“Alimentele si bauturile care coloreaza dintii sunt cele care contin acizi, tanine si alte substante cromogene. Acizii scot calciul din dinti producand microcavitati in care patrund mai usor substantele cromogene (substante intens colorate ce adera de dinte). La unele dintre aceste alimente am putea renunta, insa altele sunt benefice pentru sanatate, astfel incat este recomandat consumul lor cu moderatie”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

1. Cafeaua.

Foto: Subbotina Anna /Shutterstock

Consumul de cafea este mai putin blamat decat al altor bauturi, ba chiar sustinut de unele persoane pentru anumite efecte pozitive. “Din pacate, bautura nelipsita din rutina de dimineata a multor persoane ingalbeneste dintii atat prin continutul de substante cromogene, dar si prin continutul crescut de acizi - lucru mai putin cunoscut. Un sfat pentru scaderea aciditatii este adaugarea laptelui in cafea”, recomanda specialistul ortodont.

2. Ceaiul.

Poate este surprizantor pentru unele persoane, dar ceaiul pateaza dintii chiar mai mult decat cafeaua, din cauza taninelor si acizilor. Ceaiul verde produce patarea in gri a dintilor, greu de indepartat, iar ceaiul negru ingalbeneste smaltul.

3. Vinul.

Desi unele persoane spun ca este recomandat pentru sanatatea inimii, vinul nu este cea mai buna alegere daca ne dorim dinti albi si stralucitori. Taninele si acizii pe care aceasta bautura ii contine au acelasi efect de colorare ca si in cazul ceaiului. In plus, alcoolul are un efect de deshidratare, iar scaderea fluxului salivar favorizeaza si mai mult colorarea dintilor, deoarece acestia nu mai sunt spalati in mod natural de saliva.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri