IN ACEST ARTICOL:
Universitatea Baylor – SUA a desfasurat recent un studiu care ne demonstreaza ce trebuie sa facem ca sa ne imbunatatim calitatea somnului. Cum sa adormi mai repede si sa ai un somn mult mai linistitor?

Cercetare: Cum sa adormi mai repede si sa ai un somn mult mai linistitor?

57 de studenti sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani au participat la acest studiu. Ei au fost impartiti in doua grupuri: o parte care au avut de scris aceasta lista cu lucruri si tinte pe care le au de indeplinit in viitor si o parte care au scris despre lucrurile si obiectivele pe care le-au indeplinit in ultimele zile.

Pe toata perioada cercetarii ei au fost tinuti intr-un mediu cu reguli stricte, unde nu au fost in nici un fel stimulati de teme, tehnologie sau alte forme de distragere a atentiei. De asemenea, au trebuit sa mearga la culcare la o ora fixa stabilita.

In timpul somnului a fost inregistrata activitatea lor cerebrala si au fost realizate polisomnografii care s-au uitat la – undele lor cerebrale, nivelul de oxigen din timpul somnului, rata batailor inimii si rata respiratiilor. Toate acestea pentru a masura calitatea somnului si pentru a urmari momentul cand adorm cei implicati in studiu.

Foto: Pixabay

In medie, s-a constatat o difernta medie de 9 minute intre cei care au notat despre proiectele lor viitoare si cei care au notat despre realizari din trecutul apropiat. Cercetatorii au fost surprinsi de aceste rezultate. Cu cat subiectii isi notau mai in detaliu ceea ce au de facut in perioada urmatoare, adormeau mai repede.

„Astfel incat, pentru a facilita un somn mai odihnitor, oamenii pot sa castige beneficii foarte mari din simplul fapt ca tin un jurnal pentru 5 minute inainte de a merge la culacre, in care isi noteaza grijile si asteptarile lor din perioada urmatoare.”, spun autorii studiului.

Aceasta activitate ajuta creierul sa se organizeze si sa linisteasca zona care proceseaza inconstient anxietatile noastre.

Cercetatorii atrag atentia ca pe viitor este nevoie de studii mai extinse pentru a valida cu si mai multa precizie aceasta teza, dar sugereaza ca acesta ar fi un exercitiu extrem de bun, pe care oamenii care se confrunta cu perturbari ale calitatii somnului ar trebui sa il incerce.

via www.iflscience.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri