IN ACEST ARTICOL:
Este obligatoriu ca prim pas în cazul otitei să consultați un medic specialist ORL, otitele putând avea complicații serioase. Tratamentele homeopate de mai jos sunt adjuvante și orientative, fiind necesar să fie prescrise de către un specialist homeopat.

Otita congestivă:

Aconitum - debut brutal, după expunerea la vânt rece și uscat, pacient agitat, congestionat, fără transpirații, cu sete importantă, frică de moarte,

Belladonna - debut brusc, după expunere la frig, după udarea părului (ploaie, baie în bazin, spălat pe cap, transpirație a scalpului), fața roșie, piele umedă, durere puternică, lateralitate dreaptă. Pacientul prezintă și febra înaltă >39 cu extremități reci, timpan rosu edematiat.

Ferrum phosphoricum - debut, cu temperatură mai puțin crescută, dar persistentă (38 de grade în fiecare dimineață), stare de oboseală, tendința la hemoragii ( epistaxis ), durere foarte mare.

Arsenicum album - simptomele se agravează sau debutează noaptea, durerea se ameliorează când se fac aplicații calde pe ureche. Copilul are o dispoziție plângăcioasă, care necesită prezența permanentă a mamei. Pacientul bea apa puțin și des.

Otita seroasă - otita catarală

Remedii recomandate

Pulsatilla - se administrează în cazul otitei medii acute sau cronice, care apare ca și complicație a unei rinite cu secreții galbene groase, durere pulsatilă, agravata de căldură.

Capsicum - este eficient în cazul durerii importante cu iradiere în mastoidă. Pacientul manifestă dorința de a cosnuma alimente picante.

Rhus toxicodendron - este util pentru tratarea otitei de piscină (udare + efort fizic

Otita medie acuta supurată

Reprezintă o complicație a otitei seroase, cu risc de perforație a timpanului. Aici, este necesar un consul ORL cât mai rapid pentru aspirarea secrețiilor și, eventual, o intervenție pentru evacuarea colecției.

Remedii homeopate care pot fi adjuvante în aceasta situație sunt:

Hepar sulfur - atunci când urechile sunt sensibile la vânt și aer rece, dar și când prezintă o secreție purulentă, cu miros de miere

Lachesis - funționează când vorbim despre afectarea urechii stângi. Pacientul prezintă eructații și logoree, cauzate de febră, dar și senzație de sufocare. Acesta este cuprins de valuri succesive de căldură și nu poate înghiți lichide și saliva.

Kalium bichromicum - pentru otita asociatp cu rinoree purulentă, dar și pentru otitele supurate su secreții groase, vâscoase, nemirositoare.

Otita cronică

Neinfecțioasă - reprezintă cronicizarea otitei medii atunci când timpanul se perforează și are ca și consecință pierdea auzului.

Otica cronică supurativă

Această formă de otită se manifestă cu pierderea auzului datorită secrețiilor purulente ineficient drenate

Otita internă

Sau labirintita. Aceasta formă de otită reprezintă inflamația labirintului urechii. Acest tip de afecțiune se vindecă, se obicei, de la sine cu ajutorul sistemului imunitar.
 

Ghid de prevenție

1. Eliminarea apei din ureche dupa duș sau baie în piscină și mare. Realizați această acțiune fără utilizarea bețigașelor de urechi, ci mai degrabă cu ajutorul prosopului sau/și a șervețelelor.

2. Toaleta nazală temeinică cu aspirarea secrețiilor în cazul rinitelor și, in special, la copiii care au hipetrofie de vegetații adenoide (polipi).

3. Întărirea imunității

Autor - dr homeopat Cezarina Matei, Secretar General al Societății Române de Homeopatie

Foto main: By Kristiana Gankevych /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri