Dacă la început tusea poate fi seacă, fără mucus, odată cu înaintarea în boală, aceasta poate deveni productivă. Și, dacă nu este tratată la timp, lupta pentru a o combate va fi de lungă durată.
Tusea seacă poate fi ușor de combătut, dacă este cauzată de praf, fum, păr de animale, mucegai sau polen. Aceasta dispare odată ce acești factori cauzatori sunt evitați. Însă, dacă tusea devine productivă există câteva plante pe care specialiștii le recomandă cu precădere.
Mugurii de pin, scaiul-vânăt , frunzele de pătlagină, florile de tei, florile de soc, fructele de măceș și cimbrișor sunt “plante-minune” pentru tractul respirator. Acestea nu doar că ameliorează tusea productivă, ci și calmează durerile de gât, răgușeala și senzația de “hârâit” din piept, cauzate de răceli.
Despre cele șapte plante benefice sistemului respirator
Specialiștii recomandă mugurii de pin , pentru că ajută la desfundarea nasului și au o acțiune benefică asupra gâtului și căilor respiratorii obstrucționate. Acest lucru este cunoscut de mult timp, având în vedere că bunicile și mamele noastre pregătesc anual sirop din muguri de pin și brad, tocmai pentru a preveni apariția răcelii și pentru întărirea imunității.
Scaiul-vânăt sau cunoscutul scai albastru, spinul care se prinde de îmbrăcăminte, deși pare o simplă buruiană, are proprietăți miraculoase. Planta ajută la obținerea confortului respirator datorită saponinelor prezente în aceasta. Ceaiul de scai-vânăt are acţiune eficientă în cazul afecţiunilor căilor respiratorii, deoarece este și expectorant, și calmant local.
Pătlagina este folosită, spun experții, în tratamentul diverselor afecțiuni precum: tusea, constipația, infecțiile, febra, sângerările și inflamația. Planta conține substanțe bioactive care ajută la menținerea sănătății aparatului respirator prin funcționarea normală a mucoaselor și eliminarea secrețiilor bronșice.
Cu toții am consumat cel puțin o dată ceai de tei, pentru calmare și am gustat mierea aromată din aceste flori. Datorită mucilagiilor (polizaharidelor) din compoziție, florile de tei reduc inflamațiile căilor respiratorii. Acestea sustin imunitatea organismului, au efect calmant și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale și sustin expectorația.
Nici florile de soc nu trebuie uitate. Un ceai gustos din aceste flori sustine sistemul imunitar și are un efect plăcut asupra tusei și răgușelii. Florile de soc au o gama largă de beneficii: ne protejează de gripă şi răceală, calmează tusea astmatică, susțin imunitatea și pierderea in greutate a pacienților cu diabet zaharat.
Cimbrișorul susține sănătatea căilor respiratorii superioare având efect calmant și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale. Cimbrişorul şi-a dovedit eficienţa în cazul tusei convulsive și a astmului, dacă este folosit în combinaţie cu pătlăgina. Totodată, se mai spune că ceaiul de cimbrișor va curăţa foate bine secreţiile bronhiilor. Acest ceai luat din oră-n oră cu înghiţiuri mici este benefic şi în tratarea pneumoniilor.
Și măceșele susțin sănătatea căilor respiratorii, la starea de bine și la creșterea imunității. Prin conținutul lor crescut de proteine vegetale și vitamine, măceșele întăresc imunitatea și conferă rezistență împotriva infecțiilor. Ele sunt benefice și copiilor care au un sistem imunitar sensibil, insuficient dezvoltat. Fructele se pot consuma crude, în salate, sau sub formă de ceai, tinctură sau chiar vin
Naturalis BronhoSuport 7 plante+miere este un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Calmeaza tusea in cazul copiilor peste 3 ani si a adultilor, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator , protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele șapte plante pe care le contine. Acestea sunt: extractul de muguri de pin, scai-vânatul, frunzele de pătlagină, florile de tei, florile de soc, fructe de măceș și cimbrișor.
Sursă foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri