Ce este turmericul?
Turmericul este un condiment de culoare galbenă care conține curcumina, un polifenol minune și un ingredient activ esențial cu peste 150 de calități terapeutice.
Câteva beneficii ale turmericului
Curcumina conținută face ca turmericul să fie un puternic antioxidant natural cu proprietăți anticarcinogene și antiinflamatorii excelente. Spre deosebire de medicamente, turmericul nu are efecte negative asupra florei microintestinale.
Turmericul beneficiază și de proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, ajutând astfel organismul să lupte împotriva răcelilor, a tusei sau a gripei. În același timp, în compoziția turmericului se află și o substanță - lipopolizaharidă ce stimulează sistemul imunitar al organismului. Se spune că locuitorii din insula Okinawa, recunoscuți ca având cea mai mare durata de viață din lume, consumă ceai de turmeric zilnic.
Foto: pudra turmeric, Shutterstock
Cele mai cunoscute beneficii ale turmericului sunt:
- Prezintă efecte antibacteriene și antiinflamatorii, fiind cunoscut ca un puternic antiinflamator natural. Din pricina acestor beneficii, turmericul este recomandat în bolile inflamatorii cronice și în bolile autoimune;
- Este un puternic antioxidant, reduce stresul oxidativ, scade activitatea speciilor active de oxigen;
- Reduce și încetinește procesele de îmbătrânire ale corpului, fiind considerat un aliment antiaging;
- Susține sănătatea microbiomului intestinal, format din totalitatea microorganismelor benefice din intestinele noastre, fără de care digestia alimentelor, dar și sănătatea noastră nu s-ar putea menține în parametri optimi;
- Este bogat în betacaroteni și susține sănătatea ochilor;
- Ajută în prevenirea arsurilor solare în mod natural;
- Prezintă efecte antidepresive, dar și antianxioase, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare psihică;
- Ajută în prevenirea bolii Alzheimer, dar și a altor tulburări mintale;
- Prezintă proprietăți anticancerigene generale;
- Reduce simptomele artritei, durerile articulare și inflamația de la acest nivel;
- Ameliorează afecțiunile digestive, reducând în special durerile abdominale, balonarea și senzația de greață;
- Este recomandat în anumite diete (dietoterapie), cum este cea pentru endometrioză;
Îți recomandăm și câteva rețete delicioase cu turmeric în articolul: Îl vei adora: 5 Moduri în care poți consuma TURMERICUL
Beneficiile consumului de miere
La rândul sau, mierea naturală are proprietăți antibacteriene, antiseptice și este un remediu vindecător remarcabil. Mierea conține și un ingredient special produs în prezența unei enzime adăugate de albine - peroxidul de hidrogen – ce îi conferă proprietățile sale bactericide.
Principalele beneficii ale consumului de miere:
- Conține antibiotice naturale care protejează organismul de infecții bacteriene, parazitare, micotice și virale;
- Sporește imunitatea;
- Hrănește microbiomul intestinal – reprezentat prin suma tuturor microorganismelor benefice de la nivelul intestinelor, care au multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice;
- Prezintă efecte de reducere a durerii și inflamației din organism;
- Ameliorează durerile de gât, amigdalele inflamate și tusea, consumul de miere fiind recomandat în cazul infecțiilor respiratorii;
- Este un excelent energizant natural, alungă oboseală și crește rezistența sportivilor;
- Contribuie la ameliorarea durerilor digestive, acționând totodată pozitiv în cazul gastritei;
- Ameliorează acneea, fiind utilizată în măștile handmade pentru ten;
- Curăță tenul și este utilă în măștile pentru ten;
- În măștile pentru păr, hidratează părul, îi confersa strălucire și stopează căderea acestuia;
Rețete cu turmeric: Mierea de aur
Combinate sub formă mixturii Miere de aur, cele două ingrediente minune (turmeric+miere) alcătuiesc un remediu mai mult decât excelent.
Foto: Miere, turmeric @ Shutterstock
Iată Rețeta Mierii de Aur:
Ingrediente Miere de Aur:
- 100 grame de miere naturală, organică
- 1 lingură pudră de turmeric
- Opțional, puteți adaugă și puțin piper negru pentru a facilita absorbția turmericului și a-i crește biodisponibilitatea
Preparare Miere de Aur:
Mierea de Aur se prepară în cel mai simplu mod. Trebuie doar să adaugi 1 lingură de turmeric în 100 de grame de miere naturală și să amesteci bine. Păstrează mierea vindecătoare într-un recipient de sticlă, la întuneric.
Cum se consumă Mierea de aur?
Schemă de utilizare:
- Ziua 1: Se ia ½ de linguriță de amestec din oră în oră în decursul unei zile
- Ziua 2: Se ia ½ linguriță de amestec din 2 în 2 ore în decursul unei zile
- Ziua 3: Se ia ½ de linguriță de amestec de 3 ori pe zi
Mixtura nu se înghite imediat, ci se ține în gură până se dizolvă treptat și complet.
Vezi mai multe detalii despre Mierea de aur pe pagina urmatoare ►►►
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural