Corcodușe verzi: conținut nutritional
Așa cum spuneam mai sus, corcodușele verzi sunt un boost de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și alți nutrienți sănătoși.
Iată conținutul nutritional pentru 100 g de corcodușe verzi (zarzăre verzi):
- Acid folic: 5 mcg
- Acid pantotenic: 0,15 mg
- Piridoxină: 0,3 mg
- Riboflavina: 0,2 mg
- Tiamina:0,3 mg
- Vitamina A: 345 UI
- Vitamina C: 9,5 mg
- Vitamina E: 0,3 mg
- Vitamina K: 6,5 mg
- Sodiu: 1 mg
- Potasiu: 157 mg
- Calciu: 6 mg
- Cupru: 0,6 mg
- Fier: 0,2 mg
- Magneziu: 7 mg
- Mangan: 0,5 mg
- Fosfor: 16 mg
- Seleniu: 1 mcg
- Zinc: 0,1 mg
Câte calorii au corcodușele verzi?
Este bine de știut că 100 de grame de corcodușe verzi au cel mult 50 de calorii.
Corcodușe verzi: beneficii
Beneficiile sănătoase și conținutul nutritional dufera puțin între corcodușele verzi și cele coapte.
Este important de știut că zarzărele verzi sunt mai bogate în vitamina C și acid folic decât cele coapte, de asemenea sunt mai bogate și în antioxidanți și nutrienți cu proprietăți antiinflamatoare.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): energizează organismul
Fiind foarte bogate în minerale și vitamine, corcodușele oferă organismului substratul nutrițional de care avem nevoie ca procesele noastre metabolice să se intensifice și să lucreze la capacitate optimă.
De asemenea, vitamina C ajută în reenergizarea organismului. Consumul de corcodușe verzi ajută în combaterea oboselii și a asteniei sezoniere.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): ajută în prevenirea anemiei
Pentru ca fierul, în special non-hem, să fie absorbit în organism, este nevoie de prezența vitaminei C și a acidului gastric din stomac. corcodușele verzi ajută în creșterea biodisponibilitatii fierului și astfel consumul de zarzăre verzi poate fi recomandat în prevenirea sau ameliorarea anemiilor feriprive la copii și adulți.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): susțin imunitatea
Sistemul imunitar are nevoie de proteine pentru a „confecționa” anticorpii, dar și de o serie de vitamine și minerale indispensabile proceselor deosebit de complexe și diverse ale sistemului nostru imunitar.
corcodușele verzi sunt o sursă veritabilă de vitamine și minerale, pe care sistemul imun le utilizează în apărarea organismului nostru în fața agenților patogeni.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): previn îmbătrânirea
Vitamina C este utilă pentru transformarea procolagenului în colagen, acesta din urmă fiind de mai multe tipuri și întâlnindu-se în mai toate țesuturile corpului. Colagenul ne susține și tonicitatea pielii, alături de elastină.
Magneziul, fosforul, cacliul, vitamina A, E și așa mai departe ajută în menținerea diverselor procese din organism, sporind menținerea tinereții și încetinind procesele de îmbătrânire.
Foto: Light Win/shutterstock.comBeneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): acțiune detoxifiantă generală și benefică pentru ficat
Ficatul nostru are nevoie de vitamine și minerale pentru a funcționa optim, dar și de odihnă și alimentație sănătoasă în general. În plus, studii recente dovedesc că microbiomul intestinal (totalitatea bacteriilor bune care trăiesc în intestinele noastre) ar juca un rol esențial în menținerea sănătății ficatului. Așadar avem nevoie de fibre și de alimente sănătoase pentru un ficat sănătos.
Mai departe, ficatul este implicat în peste 500 de funcții în organism, fiind principalul motor al detoxifierii „interne” a corpului nostru.
În plus, antioxidanții din corcodușele verzi ajută în combaterea speciilor reactive de oxigen, acestea fiind răspunzătoare de stresul oxidativ, care are efecte nocive în corpul nostru, inclusiv pro cancerigene.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare
Corcodușele verzi sunt bogate în antioxidanți, zeaxantină și flavonoizi, care diminuează nivelul colesterolului rău LDL în organism și reduc presiunea arterială și riscul de instalare a cancerului.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): acțiune anticancerigenă
Prin acțiunea antioxidantă și de reducere a stresului oxidativ, iar pe de altă parte prin susținerea sistemului imun, capabil să detecteze și să îndepărteze celulele cu potențial canceros, consumul de corcodușe verzi poate fi considerat ca avândacțiune anticancerigenă.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): proprietăți antiinflamatorii
Corcodușele contribuie la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, datorită vitaminei C pe care o furnizează. De asemnea, prin aportul de vitamine și minerale, dar și de antioxidanți, consumul de corcodușe furnizează nutrienții necesari ca organismul să mențină bălanța între regenerare și inflamație, astfel încât procesele inflamatorii exagerate sau inflamația cronică să fie ținute în frâu.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): îmbunătățesc memoria, procesul de învățare și funcțiile cognitive
Corcodusele sunt bogate în fosfor și magneziu, două minerale care stimulează memoria și funcțiile sistemului nervos, susținând puterea de concentrare și tonusul general.
Beneficiile corcodușelor verzi (zarzăre verzi): ajută în slăbire
Fiind foarte bogate în fibre și cu un conținut caloric redus, corcodușele verzi pot fi consumate fără grijă de către persoanele care urmează un regim de slăbire sau care pur și simplu doresc să își mențină silueta.
Sucul de corcodușe verzi este cel mai recomandat pentru slăbire (vezi rețeta mai jos).
Rețete sănătoase și delicioase cu corcodușe
Suc de corcodușe verzi
Acesta se poate obține în două feluri
Suc de corcodușe verzi crude
Acesta este de fapt un smoothie, iar pentru preparare aveți nevoie de corcodușe verzi fără sâmburi (cele mici, timpurii). Se spală, se pun la blender împreună cu alte fructe, cum ar fi banane, mango, măr etc. Acest smoothie se consumă proaspăt.
Suc de corcodușe verzi fierte: se bea ca atare sau se folosește la acrirea mâncărurilor și ciorbelor
Se fierb corcodușele verzi mai mari, când deja au sâmbure (acestea sunt cele mai acre), până ce crapă ușor, semn că au fiert. Se scot cu paleta din apă și se sau prin sită, zdrobind cu o lingură sau furculiță, astfel încât toată pulpa să curgă în vasul de colectare.
Pulpa se amestecă apoi cu o parte din zeamă în care corcodușele au fiert (câtă zeamă doriți, cât de diluat doriți sucul) și se mai dă un clocot, apoi se toarnă în sticle curate și se închid bine cu capac (ca la sucul de roșii), astfel încât să nu fermenteze.
Sucul de corcodușe verzi se poate păstra în cămară, la loc răcoros și ferit de lumină. Poate fi consumat ca atare sau îl puneți în preparate, pentru a acri.
Rețeta Compot de corcodușe (zarzăre) fără conservanți
Pentru preparare aveți nevoie de:
- 1 kg corcodușe sau zarzăre (coapte)
- 800 ml apă
- 150 g zahăr
- 1-2 batoane de scorțișoară (opțional)
Mod de preparare: se spală corcodusele și se pun în borcane foarte curate (pregătite ca pentru murăturile de iarnă).
Separat se pregătește un un sirop fiert (5 minute) din 800 ml apă și 150 g zahăr, în care adăugați, dacă doriți, și cele două batoane de scorțișoară.
Turnați siropul peste corcodușele din borcane, până le acoperă, apoi închideți bine borcanele cu capac.
Într-o cratiță largă puneți întâi un prosop gros pe fundul acesteia, așezați apoi câte borcane încap și turnați apă până la jumătatea borcanelor. Puneți cratița pe foc și dați la foc mic. Lăsăți borcanele să fiarbă 30 de minute sau până au fiert (și-au schimbat culoarea).
Se lasă apoi cratița cu tot cu borcane la răcit. Borcanele se vor scoate reci pentru a nu crăpa. Compotul este gata.
Corcodușe verzi pentru iarnă
Există și o varianta simplă de a păstra corcodușele direct la congelator, astfel încât să le folosiți atunci când aveți nevoie.
Corcodusele verzi pot fi păstrate iarna folosind și rețetele de mai sus, acestea reprezentând o formă de conservare a corcodușelor în afară sezonului acestora.
Sursa foto articol: masa44/ shuttesrtock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară