Mai mult, maca are un efect de imbunatire a circulatiei sangelui in organism, dar si de accelerare a vindecarii ranilor.
Maca contine acizi grasi, calciu, vitamina B1, B2, B12, aceasta din urma avand un rol important in procesul de digestie. Acizii grasi pe care ii contine radacina de Maca ajuta la sporirea imunitatii organismului, iar continutul de fosfor si vitamina B1 si B12 contribuie la imbunatirea sistemului nervos al organismului. In radacina de maca se gasesc si alcaloizi care ajuta la asimilarea optima a anumitor nutrienti de catre organism. De asemenea, in planta de maca se mai gasesc si glucozinolate si anumite fibre ce au rolul de a preveni aparitia anumitor forme de cancer, cardohidrati, fier, proteine, cupru, magneziu. Radacina de Maca este alcatuita din:
- 60% carbohidrati
- 10 % proteine
- 8,5% fibre
- 2,2 % grasimi
Exista anumite efecte secundare ale utilizarii aceste plante, insa ele sunt considerate minime. Maca poate avea un efect negativ asupra persoanelor suferind de afectiuni ale tiroidei sau asupra celor are urmeaza o dieta saraca in sodiu. S-au inregistrat in anumite cazuri aparitia unor forme de alergii si urticarii, asociate la randul lor cu senzatia de oboseala. Informatiile despre efectele consumarii acestei plante in timpul sarcinii sunt inca suficiente, insa in general utilizarea plantei de maca de catre femeile insarcinate nu este recomandata.
Atentie! Intr-o cantitate prea mare, maca poate cauza accelerarea batailor de inima, senzatia de caldura, transpiratia excesiva sau poate intensifica fluxul menstruatiei. Hipertensivilor nu le este indicata folosirea acestei plante. In combinatie cu cofeina sau alte produse “stimulante”, Maca poate produce efectul de “hiperactivitate”. Este posibil ca maca sa cauzeze aparitia insomniilor. Nu este recomandata utilizarea suplimentelor alimentare pe baza de maca cu alte tipuri de suplimente alimentare.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural