IN ACEST ARTICOL:
Consumul de cartofi poate aduce multe beneficii organismului uman, insa din cauza faptului ca cei mai populari sunt cartofii prajiti, plini de grasime, beneficiile nu mai apar. Mai mult, pana si cartofii copti sunt imbogatiti cu unt, branza sau bucati de sunca.

Ca urmare, de multe ori, consumul de cartofi astfel gatiti contribuie serios la aparitia afectiunilor cardiace sau chiar a atacurilor de cord. Totusi, consumul cartofilor copti, simpli, fara grasimi, constituie o sursa de fibre care ofera protectie impotriva bolilor de inima si, mai mult decat atat, contin putine calorii. Cartofii sunt o bogata sursa de vitamina C, B6, potasiu si magneziu, sustin specialistii.

Originea cartofului

Platoul de unde isi are originea cartoful este cunoscut de noi astazi ca Titicaca si se intinde pe teritoriul statelor Bolivia si Peru. Cartofii erau baza alimentatiei incasilor si indienilor Aymara. Acestia din urma au dezvoltat mai mult de 100 de varietati de cartofi pe care ii cultivau la inaltimi mai mari de 3000 de metri.

In ruinele antice din Peru si Chile arheologii au gasit ramasite de cartofi datate din secolul al V-lea i. Hr. Incasii ii cultivau, se hraneau cu ei si chiar ii adorau. Adeori, cosuri pline cu cartofi erau ingropate ca rezerva pentru anii de foamete sau cartofii erau uscati si formau proviziile pentru razboi sau expeditii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să faci o piñata de ziua copilului tău. DIY pas cu pas pentru o surpriză de zile mari Piure de cartofi dulci – pentru bebelusi | Diversificare Idei de mărtișoare hand-made, pe care le puteți face alături de cei mici

Cartofii vechilor incasi aveau coaja de culoare rosu inchis si miezul galben. Ei ii numeau “papas”, denumire sub care sunt cunoscuti si astazi in Peru.

O rugaciune incasa spune: “O, Creatorule! Tu, care ai dat viata tuturor lucrurilor si ai facut ca oamenii sa traiasca si sa se inmulteasca, inmulteste si fructele pamantului, cartofii si alta hrana pe care ai creat-o, ca sa nu mai suferim de foame si mizerie”.

Reputatia cartofului

Studii recente au aratat ca reputatia cartofilor de a fi bogati in carbohidrati si necesitatea de a ii elimina din alimentatia celor care vor sa slabeasca sunt false. O descoperire surprinzatoare a cercetatorilor arata ca broccoli este mai putin folositor corpului uman decat cartoful. Mai mult, cel din urma este mai bogat in fenoli decat spanacul sau varza.

Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul si este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Este chiar recomandat obezilor, hepaticilor. Administrate diabeticilor zilnic cate 1 kg – 1,5 kg de cartofi, s-a constatat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie).

Chiar daca este voluminos, cartoful are 80% apa, un pic mai mult decat laptele. Un cartof de dimensiuni medii cantareste in jur de 150 de grame si furnizeaza organismului doar 100 – 110 kilocalorii, cat un pahar de suc de portocale; potasiu are, insa, din plin: de trei ori mai mult decat o portocala si chiar mai mult decat o banana.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri