Apicultorii din intreaga lume si din toate timpurile cunosc cum nu se poate mai bine virtutile veninului de albine in combaterea durerilor reumatice. De altfel, ele sunt intalnite destul de rar la apicultori care, in plus, mai sunt renumiti si pentru longevitate, multi dintre ei ajungand la frumoasa varsta de 100 de ani. Acest lucru se intampla si gratie produselor apicole pe care ei le consuma cu regularitate, cat si sederii a unei insemnate parti din timp in natura, in jurul stupilor.
Compozitia veninului uscat de albina
- proteine: 74%, din care cea mai mare parte sunt aminoacizi (alanina, leucina, arginina, triptofan)
- lipide
- glucide
- acizi (formic, clorhidric, ortofosforic)
- baze
- substante minerale (calciu, magneziu, mangan, fosfor, sulf, cupru)
Proprietati
Veninul de albina mobilizeaza fortele de aparare ale organismului, este vasodilatator, vasodilatatoare, anticoagulante, bactericide, bacteriostatice, stimuleaza secretia de cortizon etc.
Indicatii
Este extraordinar de bun in bolile reumatice, fiind deosebit de eficace cand este asociat cu preparate cortizonice sau electroterapie.
Mod de folosire
Exista mai multe posibilitati de folosire a veninului de albine: prin intepare directa de catre albinele aplicate pe locul dureros; prin masarea locului dureros cu unguent de venin de albina; prin introducerea sa in piele cu ajutorul unui curent galvanic sau cu ultrasunete; prin injectarea veninului in punctele de acupunctura (apiterapie punctuala).
Metoda intepaturilor directe se poate folosi astfel: intr-un flacon de sticla sunt introduse, in fiecare zi, atatea albine cate se considera a fi necesar sa intepe, dupa care acesta se aplica pe piele, in locul dureros, scotand apoi cu cea mai mare grija capacul. De obicei se incepe cu o singura intepatura, crescand numarul progresiv: in prima zi se va introduce o singura albina, pentru o singura intepatura, in cea de-a doua se vor introduce doua albine, pentru doua intepaturi, in ziua a treia se vor introduce trei albine, pentru trei intepaturi si asa mai departe pana la efectuarea de zece intepaturi de albina. Daca aceasta metoda nu a dat rezultatele dorite, ea va fi reluata dupa cateva zile, de aceasta data folosindu-se numai trei albine in fiecare zi, mai multe zile la rand.
J. Saine (medic in Canada) foloseste la tratamentul bolnavilor de artrita, arterita si ateroscleroza metoda intepaturilor directe de albine, aplicate in anumite regiuni ale pielii, cat si injectarea intradermica de solutii pe baza de venin de albine.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri