Si grecii acordau o importanta deosebita busuiocului. Traducerea denumirii plantei insemna “regal” sau “nobil”. Grecii considerau ca planta trebuia sa fie secerata chiar de rege, folosind o secera confectionata din aur.
In Romania, planta dragostei are o acceptiune mai romantica. Aici, cand un flacau accepta o crenguta de busuioc de la o fecioara, logodna lor este oficiala.
Desi avem tendinta sa asociem busuiocul cu Italia si alte tari din zona mediteraneana, el este de fapt originar din India si a fost adus in zona Europei pe cale maritima de catre negustorii din vremurile antice. Tulsi, asa cum este cunoscuta planta in India, inseamna “busuioc sacru” si este cultivata de majoritatea oamenilor de acolo.Denumirile busuiocului in intreaga lume
Araba: raihan
Chineza: lo-le
Germana: basil icum
Indiana: tulsi, sabzah, gulal
Indoneziana: selasih, kemangi
Italiana: basilico
Japoneza: meboki
Malaeziana: selaseh, kemangi
Filipineza: belanoi, sulasi
Portugheza: man jericao
Rusa: bazilik
Spaniola: albaha
Tailandeza: horopa, manghk, krapow
Vietnameza: rau que
Faptul ca fiecare cultura are o denumire diferita pentru aceasta planta dovedeste ca ea a fost folosita inca din timpuri stravechi si i s-a acordat o importanta majora, atat in domeniul culinar, cat si in cel al tratamentelor naturiste.
Proprietati medicinale cunoscute inca din Antichitate
In primul secol d. Hr., Plineu, specialist in stiintele naturii, nota faptul ca busuiocul usureaza procesul de flatulenta, lucru dovedit adevarat de catre stiinta secole mai tarziu. In Orientul Indepartat, planta era folosita ca medicament naturist impotriva tusei, iar in Africa era utilizata pentru a inlatura viermii. Colonistii americani considerau busuiocul principalul ingredient ce inlatura durerile de cap.
Busuiocul este deci, din cele mai vechi timpuri, un cunoscut remediu natural. El conine uleiuri esentiale (estragol, eugenol, lineol, linalol), tanon, beta-caroten si vitamina C. Busuiocul este aromat, previne balonarea si usureaza durerile de burta. Uleiul esential obtinut din aceasta planta contine camfor.
In medicina naturista, busuiocul este utilizat in mai multe moduri pentru tratarea de numeroase afectiuni. Trateaza intepaturile de insecte (cataplasme), acneea si chiar herpesul. Folosit pentru gargara, curata dantura si elimina aftele. Adaugat in apa de baie, energizeaza organismul. Uleiul esential de busuioc este adaugat in uleiurile speciale de masaj pentru durerile musculare. Planta uscata era folosita drept antiseptic. Un bol cu busuioc (asezat pe masa) tine departe atat mustele, cat si tantarii. Sucul acestei plante poate fi aplicat pe infectiile micotice. Este de asemenea utilizat pentru inlaturarea tusei convulsive.
Busuiocul este cu siguranta o planta ce nu a ramas indiferenta niciunei culturi, de la cele antice si pana la cea moderna.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate