Algele marine sunt considerate de unii oameni de stiinta, alaturi de bacterii, primele fiinte vii ale planetei Pamant. Ele constituie o inepuizabila rezerva de materie organica, care se reinnoieste fara incetare. Continand toate elementele chimice ale apei de mare, ele pot fi denumite “extracte de apa de mare”.
In compozitia algelor intra oligoelemente in cantitati apreciabile: iod (unele alge contin iod mai mult decat apa de mare), brom (mai putin decat apa de mare), magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu; vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP; acizi aminati (metionina, serina, acid glutamic, cistina), glucide, clorofila, substante antibiotice, celuloza etc.
Toate aceste componente le ofera algelor urmatoarele proprietati: stimuleaza glandele endocrine si mijloacele naturale de aparare ale organismului, remineralizante, stimuleaza circulatia sangelui, antireumatice, antiinfectioase etc.
Indicatii: oboseala fizica si intelectuala, tulburari glandulare, tulburari nervoase, demineralizare, anemii, convalescenta, senescenta, tulburari de menopauza, artroze, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, nevralgii, mialgii, obezitate, celulita, ateroscleroza, rinofaringite cronice, constipatie, acnee, eczeme etc.
Contraindicatii: boli infectioase, unele dermatoze, tuberculoza pulmonara, hipertiroidie
Modul de intrebuintare al algelor
Sub forma de aliment, pulbere sau comprimate, algele au fost intotdeauna consumate pentru bogatia lor in proteine, oligoelemente si vitamine de catre popoarele orientale si din Extremul Orient, ca si de unele populatii nordice. Chinezii ori japonezii le folosesc si astazi pentru proprietatile lor afrodisiace si impotriva imbatranirii precoce. In Scotia si Irlanda se fabrica paine din alge, iar in Japonia intra in compozitia unor produse de patiserie, dulceturi etc.
Pentru uz extern, algele sunt folosite astfel:
- bai de alge proaspete (intregi sau taiate marunt introduse in apa de mare), la 35 – 37 de grade Celsius, timp de 15 – 20 de minute, intre 2 si 3 pe saptamana; o cura este compusa din 10 – 20 de bai si poate fi repetata de 2 – 3 ori pe an, la intervalul de 2 – 3 luni
- bai de alge uscate (recoltate vara si puse la uscat in locuri speciale)
- bai de alge si namol marin
- cataplasme locale cu alge proaspete, calde (sau incalzite de la mica distanta cu infrarosii); cataplasme cu alge amestecate cu namol marin; cataplasme cu pasta de alge (obtinuta din algele uscate foarte bine maruntite)
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară