• unii cercetatori afirma chiar ca forta licopenului ar fi atat de mare incat ajunge o singura rosie de dimensiuni medii consumata zilnic pentru a ne da o protectie sigura si totala antitumorala pentru tot restul vietii, fireste in lipsa fumatului, a alcoolului, cafelei si a modului nesanatos de preparare terminca a alimentelor
• protejeaza impotriva efectelor nocive ale radiatiei ultraviolete si mai ales impotriva aparitiei melanomului malign
• previne degenerescenta maculara a retinei si diminueaza riscul de cataracta cu 50%, alaturi de vitaminele C si E
• reduce semnificativ riscul aterosclerozei si procesele de imbatranire celulara
• in consumul de licopen se pun sperante mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer
• reduce colesterolul
In afara de licopen, tomata ne mai rezerva si alte beneficii pentru sanatate:
• contine o substanta cu proprietati antidiabetice
• continant peste 90% apa, face parte din cele mai sanatoase alimente (alaturi de pepene, castravete etc.); un aliment este cu atat mai ravnit de organism cu cat contine un procent de apa care sa-l depaseasca pe al acestuia (58 – 70% in functie de varsta)
• contine o substanta cu proprietati antiinflamatoare medii asemanatoare cortizonului, dar fara niciunul din efectele adverse ale acestuia, constituind un bun remediu antireumatic
• reprezinta o sursa de importanta medie privind vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K si mineralele K, Fe, Mg, Se, foarte gustoasa, dar si foarte saraca in calorii (20 kcal/ 100 de grame), avand si un indice glicemic mic (10 unitati); este un remineralizant, revitalizant, depurativ si detoxifiant valoros, putand fi indicata cu succes si in curele de slabire
• are efect diuretic slab
• contine substante potentatoare ce amplifica efectul vitaminelor, mineralelor si al antioxidantilor, uneori de sute de ori
Sfaturi utile privind tomatele:
• rosiile galbene contin in locul licopenului un alt carotenoid valoros si anume beta-carotenul, a carui forta antioxidanta este insa de 5 ori inferioara colorantului rosu
• desi alimentele de origine vegetala contin mai putin de 50 de mg/100 g de sare, exista totusi 3 exceptii: spanac (510 mg %), ciuperci (200 mg%) si tomate (150 mg%); important ar fi deci sa nu mai adaugati sare salatei care contine rosii si de asemenea sa reduceti cat de mult adaugarea de sare tuturor preparatelor care contin tomate
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural