Urzica poate fi intalnita pe terenuri mai putin expuse la soare, la marginea padurilor, prin gardurile dintre gospodarii, in locurile parasite joase si umede, pe locuri de case dezafectate etc.
Atunci cand este foarte tanara si plina de sucuri, urzica are valoare alimentara. Mai importanta totusi decat valoarea alimentara a urzicii (deloc de neglijat) este insa si valoarea ei medicinala. Pentru uz medicinal, de la urzici se culeg frunzele si radacinile. Din aceste parti ale plantei se poate prepara infuzie, dar si decoct, sirop, suc proaspat, lotiune tonica sau piure.
Substante active din urzica:
Grupul de vitamine B12, C, E, B2, K, ulei esential, ulei gras, provitamina A, siliciu, acid galic si formic, lecitina, mucilagii. Perisorii urzicanti contin histamina, acetilcolina, dar si o substanta care determina contractia muschilor netezi. Se spune ca urzicaturile sunt provocate tocmai de amestecul de acetilcolina si histamina.
Intrebuintari:
Urzica este considerata o planta medicinala exceptionala, avand proprietati diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, hipoglicemiante, cicatrizante, declourante, antitusive, dar si hranitoare.
In tabloul afectiunilor in care urzica are aplicatii terapeutice sunt cuprinse peste douazeci de denumiri, fapt rar intalnit printre plantele medicinale. Urzica este, practic, una dintre cele mai complete plante medicinale.
O descoperire importanta este cea privind rolul urzicii in stimularea cresterii parului, in revigorarea podoabei capilare. Cu suc de frunze proaspete de urzica se poate face o detoxifiere majora a organismului. De asemenea, urzica impulsioneaza activitata ficatului, precum si pe cea din tractul gastro-intestinal.
Preparatele din urzica se aplica in dizenterie, reumatism, litiaza renala, guta, bronsite, hemoroizi, hemoragii interne, hemoragii uterine, tulburari digestive, avitaminoze, diabet zaharat, rani greu vindecabile, ulcer varicos, obezitate, eczeme rebele, psoriazis, seboree, precum si in cura depurativa si revitalizanta de primavara.
Urzica este un element hranitor de un mare ajutor in refacerea organismului. Alte afectiuni in care urzica are un rol benefic notabi; sunt afectiunile biliare, deranjamentele stomacale sau inflamarea cailor respiratorii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară