IN ACEST ARTICOL:
Urzica este o planta perena din familia urticaceelor. Tulpina si frunzele sunt acoperite cu perisori urticanti, a caror atingere provoaca basicarea pielii si mancarimi. Poate ajunge la un metru inaltime, iar la maturitate, tulpina ei este fibroasa.

Urzica poate fi intalnita pe terenuri mai putin expuse la soare, la marginea padurilor, prin gardurile dintre gospodarii, in locurile parasite joase si umede, pe locuri de case dezafectate etc.

Atunci cand este foarte tanara si plina de sucuri, urzica are valoare alimentara. Mai importanta totusi decat valoarea alimentara a urzicii (deloc de neglijat) este insa si valoarea ei medicinala. Pentru uz medicinal, de la urzici se culeg frunzele si radacinile. Din aceste parti ale plantei se poate prepara infuzie, dar si decoct, sirop, suc proaspat, lotiune tonica sau piure.

Substante active din urzica:

Grupul de vitamine B12, C, E, B2, K, ulei esential, ulei gras, provitamina A, siliciu, acid galic si formic, lecitina, mucilagii. Perisorii urzicanti contin histamina, acetilcolina, dar si o substanta care determina contractia muschilor netezi. Se spune ca urzicaturile sunt provocate tocmai de amestecul de acetilcolina si histamina.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperă beneficiile detoxifierii sanguine Lotus Cosmetics lansează gama inovatoare Natural Botulinic, alternativa vegană și sustenabilă la soluțiile invazive Top 5 leacuri „băbești” care poți fi folositoare împotriva căderii părului

Intrebuintari:

Urzica este considerata o planta medicinala exceptionala, avand proprietati diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, hipoglicemiante, cicatrizante, declourante, antitusive, dar si hranitoare.

In tabloul afectiunilor in care urzica are aplicatii terapeutice sunt cuprinse peste douazeci de denumiri, fapt rar intalnit printre plantele medicinale. Urzica este, practic, una dintre cele mai complete plante medicinale.

O descoperire importanta este cea privind rolul urzicii in stimularea cresterii parului, in revigorarea podoabei capilare. Cu suc de frunze proaspete de urzica se poate face o detoxifiere majora a organismului. De asemenea, urzica impulsioneaza activitata ficatului, precum si pe cea din tractul gastro-intestinal.

Top 10 ceaiuri de leac pe care trebuie să le ai în casă 140 + ghicitori pentru copii și adulți grele cu răspuns Sezamo anunță deschiderea sezonului de verdețuri, în parteneriat cu peste 40 de producători locali

Preparatele din urzica se aplica in dizenterie, reumatism, litiaza renala, guta, bronsite, hemoroizi, hemoragii interne, hemoragii uterine, tulburari digestive, avitaminoze, diabet zaharat, rani greu vindecabile, ulcer varicos, obezitate, eczeme rebele, psoriazis, seboree, precum si in cura depurativa si revitalizanta de primavara.

Urzica este un element hranitor de un mare ajutor in refacerea organismului. Alte afectiuni in care urzica are un rol benefic notabi; sunt afectiunile biliare, deranjamentele stomacale sau inflamarea cailor respiratorii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri