Specialistii citati de BBC News ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului uman.
Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor si previn aproape toate bolile de inima.
Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline
Cercetarea ce a ajuns la aceasta concluzie a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei avand un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit fiecare cate doua portii de salam (bogat in grasimi) si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana.
La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci.
Testele efectuate au demonstrat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate si care, in timp, favorizeaza intarirea arterelor si creste riscul mai multor boli de inima si al atacului vascular cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au ajutat si la mentinerea elasticitatii si a flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului din organismul subiectilor.
Nucile si tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au putut observa si faptul ca acidul alfa linoleic continut de nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, insa cu conditia sa consume si nuci.
Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de oxid nitric de catre “captuseala” arterelor, necesar pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange.
Pe langa acidul alfa linoleic sau grasimile bune, nucile contin si un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric de care avem atat de multa nevoie.
Vegetarienii trebuie sa combine nucile cu legume si paine
Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilot animali in cazul persoanelor vegetariene.
Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosforul, fierul, cuprul, potasiul si proteinele. Ca majoritatea proteinelor din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale.
Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (in special lintea si soia) se poate obtine o gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice