Soia apartine familiei leguminoaselor, fiind o erbacee anuala. Planta are frunzele paripenat-compuse, moi, de un verde intens pe fata expusa la soare. Florile sunt mici si au culoare alba sau violeta. Fructul este o pastaie care contine boabe. Folosite in alimentatia curenta, dar si in industrie, aceste boabe au si numeroase proprietati medicinale.
Pentru terapii naturiste se prepara lapte de soia, faina de soia, germeni de soia.
Substante active importante
• in boabe: protide (34 – 39%), aminoacizi esentiali, lipide (12 – 25%), saruri mineriale – calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, natriu, vitaminele A, B1, B2, C, D, si E, enzime, lecitina, rezine;
• in ulei: acizi grasi nesaturati, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acizi grasi saturati;
• recent, in soia s-au descoperit anumite substante asemanatoare structural hormonilor feminini, numite izoflavone.
Toti acesti compusi demonstreaza ca soia este, intr-adevar, o minune a naturii, procentul de proteine din soia fiind, de exemplu, cu mult mai mare decat in cazul carnii (soia – maximum 39%; carnea – maximum 20%).
Intrebuintarile plantei de soia
Asemenea altor alimente cu o compozitie deosebita, nici soia si nici preparatele de soia nu actioneaza ca un medicament in adevaratul sens al cuvantului. Si totusi, efectele pot fi asemanatoare cu acelea ale medicamentelor atunci cand se stabileste si se respecta un program alimentar riguros, o dieta sau unul ori mai multe principii de hranire.
Fiind un aliment complet, soia are un rol profilactic extrem de important in multe afectiuni sau grupe de afectiuni, cu precadere insa in afectiunile cardiovasculare.
Soia actioneaza ca un mineralizant foarte important si franeaza sau chiar impiedica, intr-o anumita masura, procesele de imbatranire. In acelasi timp, combate scleroza si colesterolul, asigurand o functionare normala a sistemelor esentiale ale organismului.
Celor suferinzi cu ficatul sau care au afectiuni vasculare li se recomanda sa consume in mod permanent produse pe baza de soia.
Acest aliment este indicat si persoanelor ce au probleme cu guta, reumatismul sau cu oboseala profunda pe fond nervos. Soia are efecte benefice si in ceea ce priveste functionarea tractului digestiv, usurand procesele digestive si de asimilare. Consumarea produselor pe baza de soia duce si la un mai bun reglaj in ceea ce priveste ciclurile menstruale.
Unele cercetari mai recente facute asupra preparatelor de soia au evidentiat faptul ca acestea ar avea efecte in prevenirea si combaterea cancerului mamar. Izoflavonele, adica acei compusi asemanatori hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauza precum si la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoza, bufeuri, stari psihice contradictorii, circulatie proasta.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri