• HIDRATAREA PIELII
Rolul poate cel mai important al ingrijirii cosmetice este hidratarea pielii, mentinerea sau restabilirea hidratarii. Hidratarea este o caracteristica fireasca a pielii, o piele normala isi genereaza singura nivelul optim de hidratare. Apa este esentiala pentru buna functionare a pielii si confera un aspect sanatos si placut.
Hidratarea adecvata este cheia pentru a mentine pielea moale si supla si previne formarea ridurilor inainte de timpul lor biologic.
HIDRATAREA PROPRIE A PIELII ESTE ASIGURATA DE:
Bariera hidrolipidica. Stratul cornos contine lipide care previn deshidratarea pielii. Cand aceasta bariera este in stare necorespunzatoare, pielea se usuca.
Compusii NMF (Natural Moisturizing Factor). Acesti compusi sunt higroscopici (atrag apa), fiind in principal aminoacizi, acid lactic, uree, zaharuri si ioni minerali. Acesti compusi sunt hidrosolubili si vor avea tendinta sa fie transportati in apa atunci cind pielea este spalata, prin urmare contactul repetat sau prelungit cu apa usuca pielea.
Hidratarea straturilor profunde ale pielii este asigurata de glicozaminoglicanii din derma, in special de acidul hialuronic. Acestea sunt molecule mari de tipul polizaharidelor, care au o capacitate marita de a retine apa.
Glicozaminoglicanii formeaza un gel apos care retine volumul pielii si mentine flexibilitatea acesteia.
Un dezechilibru sau o activitate slaba a filmului hidrolipidic conduce la pierderea de apa din piele.
Pentru a restaura hidratarea pielii si pentru a asigura mentinerea nivelului optim, exista diverse modalitati de actionare si ingrediente la care se poate apela:
• umectantii sunt compusi care atrag apa in piele. Acestia sunt in principal compusi similari cu componentele naturale de NMF. De asemenea glicerina, aminoacizii din proteine hidrolizate de orez, de grau sau de matase, fitokeratinele, acidul hialuronic, isi aduc rolul de umectanti pentru piele.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară