Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să ai în vedere cele două componente principale ale unei rutini de curățare optime: tehnica periajului și produsele folosite. Ambele sunt la fel de importante și contribuie la rezultatul final.
În primul rând, tehnica unui periaj eficient presupune următoarele:
- Periajul să fie realizat de cel puțin două ori pe zi, cu o durată întotdeauna mai mare de două minute;
- Periuța, ce conține o cantitate adecvată de pastă, să fie poziționată la un unghi de 45 de grade, pentru un acces facil și o acoperire mai bună a tuturor suprafețelor dentare;
- Mișcările folosite să fie repetitive, blânde, cu presiune moderată;
- Ordinea în care sunt abordate suprafețele dentare nu trebuie să fie întotdeauna aceeași, însă este esențială modalitatea de periaj; se folosesc mișcări de înainte-înapoi pentru suprafețele implicate în masticație și de sus-jos/circulare pentru suprafețele neimplicate în masticație.
În al doilea rând, produsele folosite trebuie întotdeauna să fie adaptate nevoilor tale (ex: pastă pentru dinți sensibili, periuță de dinți cu peri moi, etc.). Pentru a te putea asigura că faci alegerile corecte, nu ezita să ceri sfatul medicului stomatolog la următoarea consultație.
Nu în ultimul rând, pe lângă pastă și periuță de dinți, există trei alte produse care, adăugate la rutina ta de curățare, vor putea face diferența între un simplu periaj și o igienă orală completă.
Produse nelipsite pentru o igienă orală mai bună
Aceste trei produse, deși pot părea opționale, sunt la fel de importante ca periuța și pasta de dinți și contribuie semnificativ la efectul obținut.
Astfel, achiziționarea unui dus bucal, a unei ațe dentare potrivite și a unei ape de gură cu o formulă adaptată nevoilor tale va aduce periajul tău la un alt nivel, fapt ce va scădea considerabil riscul apariției patologiilor dentare și, implicit, va menține starea de sănătate orală.
1.Dușul bucal
Dușul bucal este un instrument extrem de util, întrucât permite o curățare în profunzime a danturii, cu îndepărtarea plăcii bacteriene chiar și din cele mai dificile spații interdentare.
Acesta este format dintr-o unitate principală, cu rezervor de apă și o pompă de apă subțire, care direcționează jetul cu o intensitate variabilă (ce poate fi reglată în funcție de dorințe și necesități). Este ușor de folosit și extrem de eficient.
2.Ața dentară
Ața dentară deține numeroase proprietăți, printre care se regăsesc eliminarea reziduurilor alimentare (restante în urma periajului) și pătrunderea în spațiile interdentare greu de accesat.
Este accesibilă, ușor de folosit și vine cu diferite proprietăți și sub diferite forme de prezentare (ex: ață dentară mentolată, pentru gingii sensibile etc.).
3.Apa de gură
Apa de gură este un produs ce nu ar trebui să lipsească din rutina ta de curățare și care îndepărtează placa bacteriană restantă din întreaga cavitate bucală.
La fel ca și pasta de dinți, apa de gură se regăsește în formule diferite, iar optarea pentru una în favoarea altora trebuie să se bazeze întotdeauna și pe criterii medicale, nu doar pe preferințe personale (ex: apă de gură adaptată bolilor parodontale).
În concluzie, pentru a atinge o stare de sănătate orală optimă și a o menține în timp, rutina ta de curățare trebuie să presupună atât un periaj corect efectuat, cât și folosirea produselor potrivite particularităților danturii tale.
Sursa foto: Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice