Infectie urinara la fetita de 4 ani

DE la doi ani am inceput sa facem infectii urinare dar din august anul trecut aproape in fiecare luna, stie cineva cum sa scapam de E_COLI ca de 8 luni luam antibiotice si nu reusim sa-l sterilizam.
eufimia_eu
Postat pe 17 Mai 2010 13:44
din ce oras sunteti? mai intai, s-a facut antibiograma (antibioticele care i-au fost date se bazau pe antibiograma sau au fost date dupa ureche)?
2. nu e nici normal si nici bine pt rinichi sa stea atat timp cu infectie. din ce oras sunteti? mergeti urgent la medic , faceti-i macar o ecografie, daca nu si urografie-cistografie pentru ca infectia asta are o cauza, si de vreme ce nu scapati de ea e f probabil ca aceasta cauza sa fie o malformatie (noi am avut de a face cu asta si stiu). nu mai astepta, mergi cu ea la doctor!

daca nu stii unde merge, eu iti recomand dr Laura Topor- Grigore Alexandrescu. e medic bun, stie sa diagnosticheze, sa trateze si sa opereze daca e de operat. nu se grabeste sa taie pana nu se convinge ca alta cale nu e, nu cere bani si pune mult suflet. ti-o recomand cu caldura.
daca stii alt dr unde sa te duci si ai incredere in el, du-te dar DU-TE ACUM, nu mai sta. SANATATE MULTA!
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 14:12
a doua chestie: antibioticele le ia intravenos sau pe gurita? pe cale orala afecteaza flora stomacala, deci ar fi trebuit sa ia in paralel ceva pt flora: ecoflorina, biotics baby, enterol, enterolactis...

tot de la antibiotice (indiferent pe ce cale i s-au administrat) poate face si candida. in pipi sau in caca (analizeaza si acest aspect:nu e grav, se rezolva cu antimicotice daca a facut candida)
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 14:16
si sa bea multe lichide , cat mai multe (apa, ceai, supa, fructe zemoase), si ceai de matase de porumb sau cozi de cirese e bun pt rinchi (ajuta diureza). incearca sa mai masori ceva (e F IMPORTANT): masoara cata apa a baut (lichide adica), si cat pipi a facut (in 24 de ore): daca face mai putin p;ipi decat bea apa este clar:urina nu se elimina bine din organism si ramane blocata si se infecteaza acolo. e f important sa stii daca s-a intamplat chjestia asta, pt ca cu cat ramane mai multa urina in organism cu atat se inflamaeza si se infecteaza si rinichii, si toxinele din urina aia fac rau intregului organism (iar de masurat cat bea si cat pipi face, asta poti face fara nici un chin pentru copil)

inca ceva: incearca sa nu fie constipata, pt ca daca se constipa se dilata colonul si se transfera catre uretere microbii din colon, si deci iar risca sa faca infectie urinara)

sper sa iti fie de folos macar ceva din tot ce am zis
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 14:22
I-am facut si urografie si cistografie si nu are nici malformatii nici reflux urinar dar nu stiu ce ii de facut ca am urmat tratamente cu antibiotice dupa antibiograma in urma uroculturii, cred ca anul acesta i-am facut mai mult de 10 uroculturi si de examen de urina nici nu mai stiu de cate ori. Cred ca aproape saptamanal, suntem disperati. Am auzit ca se face un vaccin contra E-Coli ce stiti despre el. mentionez ca in toamna i-am dat urovaxom dar degeaba.
eufimia_eu
Postat pe 17 Mai 2010 15:51
urovaxomul e un vaccin. ca orice vaccin NU TREBUIE ADOMINISTRAT in timpul infectiei! (iar daca apare infectie in timp ce luati urovaxom, se intrerupe tratamentul si se reia dupa vindecarea infectiei) .La fel si alte tipuri de vaccin contra infectiilor urinare pe care le aveti in gand. Le puteti face pe toate daca doriti, DUPA CE II TRECE INFECTIA!

urografia si cistografia unde (la ce spital si ce medic) , cand si cum le-ati facut (in ce conditii, ce pregatiri vi s-au cerut pt ele) ?
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 15:56
urocultura trebuie facuta la fiecare 10 zile, mai ales daca ia tratament , pt a verifica daca intradevar a avut efect tratamentul
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 15:57
Noi suntem din Alba iulia si i-am facut investigatiile la clinica II pediatrie Cj
eufimia_eu
Postat pe 17 Mai 2010 16:01
din pacate nu stiu nimic despre clinica aceasta ca sa pot zice daca sunt medici buni sau nu. in teorie ar tb sa fie (Clujul se presupune ca ar avea medici buni). mai ai cumva pozele de la urografie si cistografie?mi le poti tirmite sa i le arat doctoritei noastre (daca vrei desigur), poate isi da ea seama de ceva ce altora le scapa...

pt urografie a fost complet nemancata si nebauta de cu cateva ore bune inainte, da? iar dupa cistografie i s-au facut 2 doze de antibiotic preventiv (pt ca cistograia impinge urina inapoi spre rinichi si exista riscul infectarii ei)?
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 16:04
Cu urovaxom , ni s-a recomandat si dau 3 luni indiferent daca are sau nu infectie urinare , adica 3 luni consecutiv nu 10 zile pe luna, iar medicul din Cj a spus ca urovaxomul nu e bun. Noua ni s-a recomandat Urovaxomul de medicul din Alba
eufimia_eu
Postat pe 17 Mai 2010 16:04
cum doamne iarta-ma sa ii dai urovaxom in timpul infectiei? orice medic cu scaun la cap stie ca in timpul bolii nu se injecteaza in organism microbii care cauzeaza acea boala cand ii faci vaccinurile de bebelus nu te intreaba daca e racit, daca face febra etc? cum doamne iarta-ma sa vaccinezi contra unei boli bolnavul cu boala respectiva?
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 16:07
pt noi a fost chiar f bun urovaxomul, si il vom continua la iarna iar , in aceleasi conditii
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 16:08
Acum chiar ca mai pus pe ganduri nici macar nu stiam ca trebuie administrat asa dar important este sai dam de cap dar nu stiu cum?? voi numai cu urovaxom ati rezolvato???



am ajuns la depresie din cauza fetei.:(((
eufimia_eu
Postat pe 17 Mai 2010 16:10
daca te uiti atent, urovaxomul CONTINE E-COLI! nu poti da E-coli la un bolnav de infectie cu E-COLI!
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 16:15
la noi e o poveste lunga:copilul avea o malformatie care a dus la acumularea de urina in rinchi (hidronefroza) , cu reflux pe dreapta. boala se numea megaureter (ureterele se umflasera , erau prea lungi si prea groase, nu mai circula urina bine, erau si prost implantate in vezica, si trebuia operat). intrucat vezica era prea mica pt a se putea opera (stiam inca dinainte de a-l naste ca are ceva), LA 4 LUNI I S-A PUS O SONDA LA RINICHI pe drepta (pt a contracara refluxul) si cu sonda asta a stat pana la un an si 2 luni cand am operat megaureterul si m continuat tratamentul cu antibiotice. (intre celke 2 operatii a luat antibiotice non-stop pt ca daca le intrrupeam facea infectie, de fiecare data cu alt microb)

am continuat deci antibioterapia dar cu antibiotice muuuult mai slabe dupa a doua operatie, si in jurul varstei de 2 ani ni s-a dat urovaxomul. de la operatie pana acum nu a mai facut infectii . diferenta este ca dupa vreo 3 luni de urovaxom am renuntat la antibiotice DE TOT si nu a mai facut infectie DELOC.

sigur, la noi nu a fost doar urovaxomul, a contat si faptul ca organismul a inceput sa isi revina in urma operatiei, dar oricum urovaxomul a ajutat mult.
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 16:20
mai consulta si alti medici, dar mai inainte de asta, macar asa pt linistea ta, masoara lichidele care intra si alea care ies (cat bea si cat pipi face).

investigatiile trebuie facute dar le faci degeaba daca cine se uita la analize si poze nu stie ce sa vada (nu zic ca e cazul la voi, dar se poate intampla sa dai peste careva care habar nu are ce cauta sa vada)

oricum mie mi se pare evident ca ceva este in neregula cu organismul de vreme ce in ciuda tratamentului care ai zis ca a fost adecvat (antibiotice pe baza de antibiograma) nu reuseste sa elimine infectia...

analize de sange i s-au luat? sunt si ele relevante pt activitatea rinichilor...
pinicuta
Postat pe 17 Mai 2010 16:25
multa sanatate fetitei ,sa auzim numai de bine
claudia_mami_kidz
Postat pe 25 Mai 2010 14:29
buna,si fetita mea a avut e-coli de la 7 luni,am icercat diferiti medici pana mi-a recomandat o prietena pe dr. adam mihaela.in cateva luni am scapat de infectie.tratamentul a constat in antib. dar de fiecare data era altceva.in dadeam anti 1ml ,10-15 zile chiar daca la analiza era buna.scz dar nu imi mai aduc bine aminte cum era exact tratamentul.acum avem 2ani si 7 luni dar repetam analiza la fiecare 3 luni. noi am luat polimod pt imunitate dar se gaseste doar in italia.dr.adam mihaela din ploiesti;policlinica cina .tel 0723157536 .incearca poate rezoli ceva prin tel.daca nu ajungi la ploiesti,dar iti garantez ca iti trateaza fetita .multa sanatate
viorik_kidz
Postat pe 25 Mai 2010 21:48
Buna mamicilor, as vrea sa o intreb pe Pinicuta, baietelul ei a facut infectii urinare? sau doar ca se stia de malformatia asta din viata intrauterina si a fost in permanenta monitorizat copilul? Si Filip are o hidronefroza bilaterala, am aflat de ea de la 20 saptamani, mergem periodic la ecograf, am facut si cistografia si nu are reflux, nu a facut infectie urinara pana acum, avem 10 luni , insa nu scade in diametru dilatatia ce exista pe rinichi/pielon. Ultim a data mi s-a spus ca poate fi o hipotonie a tesutului si ca fiziologic poate trece in interval relativ de la persoana la persoana.Eu parca as face ceva in sensul asta, nu vreau sa astept sa treaca timpul sa dispara, si nu stiu ce as putea . Poate mai sunt mamici cu astfel de probleme si ne mai conversam.Noi suntem din Mures si ne vede d-na prof. Kiss. Va pupam si va dorim multa sanatate.
mama_lui_Filip
Postat pe 26 Mai 2010 11:55
buna. stiam din timpul sarcinii ca are hidronefroza bilaterala si megaureter. cand s-a nascut avea infectie cu bacilul coli (dar am tratat-o si a fost ok, nu s-a manifestat in vreun mod urat). la 2 luni a facut iar infectie urat de tot, cu varsaturi in jet si pe gura si pe nas, febra mare, diaree. la 3 luni iarasi (de fiecare alt microb). de atunci ne-au trecut pe antibiotice non-stop (siropuri).

inca de cum am iesit din maternitate, am mers si i-a facut urografia si cistografia. dr a zis sa asteptam sa urmarim cum evolueaza (daca era spre mai bine nu il opera , sau nu atunci), dar cum mergea tot mai rau i-a pus sonda la rinichi (pe dreapta ca avea reflux pe dreapta), si la un an si 2 luni l-a operat de megaureter bilateral si am scapat de toate.

hidronefroza inseamna acumulare de urina in rinichi. cauze pot fi diverse, nu neaparat reflux. iar faptul ca nu I S-A DEPISTAT inca o infectie urinara nu inseamna ca nu are infectie, ci poate insemna ca urina care iese din organism (ca tu pe asta o analizezi) e sterila, dar poate ca urina care e blocata in rinichi e infectata (noua ni s-a intamplat asa: la a doua operatie iesea pe drene urina care fusese blocata in rinichi, si avea o SUPER infectie! tu urmareste copilasul: mai intai urmareste tu acasa cate lichide bea si cat pipi face (CANTITATILE TREBUIE SA FIE APROXIMATIV EGALE, 50 DE ML NU CONTEAZA, DAR SA NU FIE DISCREPANTE MARI), pentru ca daca nu elimina inseamna ca urina ramane blocata in rinichi, si se acumuleaza acolo cantitati tot mai mari. 2. urmareste cum ii merge lui: e vioi, mananca, face caca moale, varsa, pare sa fie in neregula ceva? in plus , sumarul de urina este f relevant: chiar daca urocultura apare sterila , prezenta de leucocite sau flora bacteriana in sumar da de banuit.

daca te mai pot ajuta cu ceva spune-mi. in principiu, trebuie sa te asiguri ca el bea cat mai multe lichide (ceaiuri de matase de porumb, coada soricelului, cozi de cirese -dar nu f concentrate pt ca e totusi copilas- supe, apa, suc de fructe strs in casa, lapte, iaurturi), ai grija sas nu fie constipat (ca si constipatia poate produce infectii urinare prin contactul dintre colon si uretere), iar daca ii dai antibiotic pe gurita da-i si ceva pt flora stomacala; daca ii dai antibiotic de oricare si pt orice (indiferent daca e perfuzat sau pe gurita) da-i un hepatoprotector si un antimicotic daca apare candida in pipi sau caca (antibioticele produc candidoze)

daca vrei eu te indrum spre doctorita noastra, suntem din BUc (din alte orase nu stiu dsa iti spun ce medici buni sunt, daca vrei poti sa o intrebi tot pe ea daca stie)
pinicuta
Postat pe 26 Mai 2010 12:18
faptul ca musculatura este slabita (daca asta ti-au zis ca ar fi problema) eu una nu cred ca se rezolva pana nu scapa de hidronefroza. zic asta pentru ca acumularea de lichid in rinichi face presiune pe musculatura si ea slabeste muschii. deci pana nu scade lichidul din rinichi nu stiu cum ar putea musculatura sa se inzdraveneasca. dar na, nu sunt medic, tie un medic BUN iti trebuie (si dr noastra chiar este medic bun. se numeste laura topor, de la grigore alexandrescu, o gasesti joi si vineri la policlinica spitalului (de la 5 la 8 seara), poti sa suni sa vb cu ea. daca vrei un mobil iti dau mesaj privat.

intrebarea mea e3ste: la urografie ce ti-au zis? rinichii functioneaza bine? substanta de contrast este IMEDIAT prelucrata de rinichi sau apar intarzieri?

in plus, analizele de sange sunt bune: uree, creatinina, VHS, leucocite?
pinicuta
Postat pe 26 Mai 2010 12:23
despre hidronefroza (extract de pe net, dar nu mai stiu site-ul, le am salvate pe calculator):




WHAT CAUSES HYDRONEPHROSIS?

In hydronephrosis, the kidneys become widened with urine (pee) that cannot pass by a blockage or narrowing. The blockage or narrowing is usually in the ureter or urethra, but can also be in the bladder. Blockages can occur at the uretovesical junction, which is where the ureter meets the bladder. Since the urine has difficulty getting past the blockage, it backs up into the kidney and becomes trapped. This causes areas inside the kidney to stretch. The blockages can occur suddenly or slowly over time. In infants with this condition, the areas inside of the kidney may appear very wide because the infant's tissues are stretchier than adults

There are many possible reasons why the structures mentioned above can become blocked or narrowed. One reason is the formation of stones in the kidney (known as kidney stones). Another reason is the formation of scar tissue in the ureter or urethra. A blockage where the bladder connects to the urethra can lead to hydronephrosis. This type of blockage is known as bladder outlet obstruction.

A tumor in the kidney or other parts of the urinary tract can cause blockage of the ureter(s). Tumors are abnormal masses of tissue that form when cells in a certain area of the body reproduce at an increased rate. Tumors outside or in back of the peritoneum can lead to hydronephrosis. The peritoneum is a layer of tissue that lines the belly and covers most of the organs in the belly.

As was mentioned earlier, the widening in hydronepohrosis is most common at the point where the renal pelvis connects with the ureters (known as the uretopelvic junction). A blockage in the area where the renal pelvis connects with the ureters can cause widening in this area to occur. A blockage in this area is known as a uretopelvic junction obstruction. A uretopelvic junction obstruction usually develops in the first four months that a mother is pregnant, in children born with this type of blockage.

The presence of abnormal folds in a specific part of the urethra can lead to hydronephrosis. This condition is known as posterior urethral valves. Also, fibrosis of structures behind the peritoneum and of connective tissue that often makes up the ureters can lead to hydronephrosis because it can cause the ureters to be blocked. Fibrosis is an overgrowth of scar tissue or connective tissue. Connective tissue is any tissue that surrounds and supports specialized structures in the body.

Displacement of the kidneys from its normal position can lead to hydronephrosis as can pressure from adhesions outside of the urinary tract. Adhesions are fibrous types of tissue that join body parts that are normally unconnected. Fibrous tissue is a type of connective tissue.

Sometimes, the kidney may contain many cysts, which can lead to hydronephrosis. A cyst is an abnormal lump, swelling, or sac that contains fluid, a part solid material, or a gas, and is covered with a membrane. A blood clot can also lead to a blockage of the ureters and cause hydronephrosis. A blood clot is a collection of a mass of blood.

Pressure from abnormal arteries in the kidneys can lead to hydronephrosis. An artery is a blood vessel that carries blood away from the heart. Aneurysms of the arteries of the kidney are one type of abnormality that can lead to hydrnephrosis. An aneursym is a weakening of the wall of a blood vessel, causing it to expand like a balloon, sometimes leading it to burst.

Neurogenic bladder can lead to hydronephrosis. Neurogenic bladder is dysfunction of the bladder that is caused by damage in the nervous system (the system of nerves in the body). Neurogenic bladder is characterized by retaining or emptying too much urine.

Another cause of hydronephrosis is an enlarged prostate gland. The prostate is a organ near the bladder that produces a fluid that is part of semen. Semen is a fluid that is discharged from a male's penis in order to reproduce with a female. If the prostate is enlarged, the fluid that it produces can be blocked, which would cause the urine in the bladder to be under pressure.

Cancer of the prostate gland can cause blockage that leads to hydronephrosis. Cancer is an abnormal growth of new tissue characterized by uncontrolled growth of abnormally structured cells that have a more primitive form. One type of cancer in the prostate that can lead to hydronephrosis is a carcinoma.

A carcinoma is any malignant cancer that arises from cells in the covering surface layer or membrane (outer covering) that lines an organ of the body. When describing cancer, malignant means that the newly formed tissues are made of abnormally structured and primitive-looking cells that grow uncontrollably, spread throughout the body, and invade surrounding tissues.

Vesicouretal reflux is another possible cause of hydronephrosis. Vesicouretal reflux is a backward flow of urine from the bladder into the ureter, when the bladder fills or empties. The urine can also flow black into the renal pelvis. This condition is caused when the valve between the ureter and bladder does not function. A valve is a natural structure or man-made device in a passageway, tube, vessel, or hollow organ that allows fluid or partly fluid contents to travel in one direction, but closes to prevent the flow of those contents in the opposite direction.

About 75% or people with vesicouretal reflux outgrow this condition during childhood. However, many children will need to be treated with antibiotics to prevent kidney damage before outgrowing the condition.

Edema that is caused by an infection of the urinary tract can lead to hydronephrosis. Edema is an abnormal buildup of too much watery fluid in the cells, tissues, and or openings inside the body. Pregnancy can cause changes in the urinary tract that lead urine to be backed up, which can cause hydronephrosis.

A condition known as prune-belly syndrome is associated with hydronephrosis. In prune belly syndrome, certain muscles in the belly are missing, the kidneys are small and abnormally developed, the testicles do not drop down, and the ureters and bladder are usually greatly enlarged. The condition is called prune-belly syndrome because the belly sticks out and is wrinkly like a prune.

There are several disorders of the muscles, brain, and/or spinal cord that can lead to hydronephrosis, such as paraplegia, tabes dorsalis, spina bifida, and multiple sclerosis. Paraplegia is a loss of the ability to move and/or feel both legs and generally, the lower trunk (stomach area and lower back). Tabes dorsalis is damage to the spinal cord due to infection from the sexually transmitted disease, syphilis.

Spina bifida is a birth defect in which part of the bones that surround the spinal cord do not form properly, leaving part of the spinal cord exposed. Multiple sclerosis (MS) is a condition in which multiple areas of abnormal patches (known as plaques) develop in the brain and/or spinal cord (depending on the stage of the illness).

Sometimes, in adults and children, the ureters can become narrowed at the area of the renal pelvis with no apparent cause. In some children with hydronephrosis, there is no blockage that is apparent. Some of these cases may be due to abnormal smooth muscle in the renal pelvis or ureter, which causes these areas to widen.

A rare cause of hydronephrosis can occur when there are two ureters collecting urine from a single kidney. In 99% of people, there is one ureter that collects urine from each kidney. In the 1% of people that have 2 ureters for one kidney, a uterocele may be present which causes hydronephrosis. A uterocele is a balloon-like blockage at the end of one of the ureters.

pinicuta
Postat pe 26 Mai 2010 16:02
HOW IS HYDRONEPHROSIS TREATED?

There is currently no accepted method for how all children with hydronephrosis should be treated. This is because there is presently no way to predict which cases will go away on its own and which will require surgery to remove the blockage. Thus, doctors may differ in their opinion as to whether surgery should be performed or whether the child should be monitored over time. Most doctors today, however, are choosing to observe the child over time (even in moderate to severe cases) before opting for surgery.

In most cases, no specific changes need to be made in caring for the unborn child that is diagnosed with hydronephrosis. Rather, the hydronephrosis and kidney growth of the unborn child will need to be monitored closely as it develops. Another ultrasound is usually done the third day after the child is born to monitor the situation. Repeat ultrasounds may be performed every three months. The condition will likely continue to be monitored (without surgery) if it seems to be improving and if no blockages are seen.

The cause of hydronephrosis is what is treated. Treatment will differ depending on the cause. If the ultrasound (see earlier section) reveals a blockage and the kidney is at least somewhat healthy, the blockage may be removed or decreased by surgery. After surgery, the kidney resumes normal functioning shortly.

The surgery mentioned above usually involves removing the blocked part of the ureter and reconnecting the healthy part of the ureter to the kidney. This type of surgery is known as a pyeloplasty. After the surgery, the child is in the hospital for 3 to 5 days. This type of surgery is successful in about 90 to 95% of the cases. Thus, the surgery is generally safe and effective.

In some patients, a rod-like or thread-like device known as a stent is placed in the ureter. The stent will widen the ureter and help urine get through any blockages that are there. In other patients with a blockage in the ureter, a nephrostomy tube can be used. A nephrostomy tube is a tube that is placed in the kidney, which bypasses (goes around) the ureter, and drains it through the back.

However, some doctors prefer to observe the child for a given period of time and hold off on surgery, since the condition may go away by itself without the risks of surgery. Doctors are more likely to hold off on surgery in cases where it does not appear kidney functioning is declining and that the kidneys are growing normally

Antibiotics are used to prevent and treat urinary tract infections. If the patient is known to have recurring infections of the urinary tract, he/she may be given antibiotics to prevent further infections. Patients with vesicoureteral reflux (see earlier section) are often treated with antibiotics, follow-up ultrasounds, and follow-up cystourethograms (see here).

If the kidney is severely damaged, it may need to be removed. Removal of the kidney is known as a nephrectomy. If a kidney needs to be removed, the other kidney takes over for the functioning of the removed kidney. Some doctors recommend removing a kidney with many cysts on it because it does not work. Other doctors do not recommend removing a kidney with many cysts on it unless its large size causes problems or if there is something present that is blocking the urine.

For some unborn children with severe hydronephrosis, some hospitals are experimenting with surgeries to decrease blockages or pressure in the unborn child when it is still in the uterus. The uterus is a hollow organ in a female's body where the egg is implanted and the baby develops. This type of surgery is usually only done when the kidneys are very abnormal and their lungs are usually not well developed.

pinicuta
Postat pe 26 Mai 2010 16:03
iar despre infectii:



Infec�ia urinar�


Defini�ie:

- complex de modific�ri clinice, func�ionale �i morfologice secundare coloniz�rii �i multiplic�rii bacteriilor �n c�ile urinare �i / sau �n intersti�iul renal.



Etiologia:

factori determinan�i:
E. Coli � cel mai frecvent,
Klebsiella,
Proteus,
Staphilococcus,
Al�i germeni.


factori favorizan�i:
refluxul vezico � ureteral,
leziuni obstructive ale c�ilor urinare:
i. litiaza urinar�,

ii. malforma�ii congenitale obstructive,

iii. hidronefroza,

iv. stenoza de col vezical,

v. valva de uretr� posterioar� � frecvent.

anomalii congenitale renale:
i. hipoplazia renal�,

ii. rinichi polichistic,

iii. displazie renal�.

leziuni renale intrinseci dob�ndite:
i. glomerulonefrite,

ii. sindrom nefrotic.

deficit imunologic congenital sau dob�ndit,
boli metabolice:
i. DZ,

ii. Acidoza tubular� renal�.

cateterizarea repetat� a uretrei,
sexul feminin � uretr� scurt� cu meat urinar �n vecin�tatea orificiului anal,
igien� perineal� deficitar�,
golire neregulat� �i incomplet� a vezicii urinare,
constipa�ia cronic�,
existen�a de receptori uro � epiteliali pentru fimbrile tip II P ale unor bacterii gram negative.


Patogenie:

- flora intestinal� → apari�ia de tulpini uropatogene de E. Coli.

Infec�ia urinar� se produce pe 2 c�i:

v calea ascendent� � cea mai frecvent�,

v calea hematogen� � mai rar → mai ales la:

� nou n�scut,

� copii cu deficit imunologic.



Calea ascendent�:

Ini�ial → aderen�a bacterian� de epiteliul urinar este posibil� datorit� unor factori de virulen�� bacterian�:

antigene bacteriene:

a. Ag localizate �n membrana bacterian� = Ag O → care confer� existen�� fa�� de fagocitoz� �i fa�� de efectul bactericid al serului.

b. Ag localizate �n capsula bacterian� = Ag K → care �ncetine�te fagocitoza �i activarea complementului.

c. Fimbriile (pilii) = organite cu structur� proteic� care determin� ata�area bacteriilo pe celulele epiteliului urinar → permit colonizarea bacterian� a acestuia.
Pentru E. Coli se cunosc 2 tipuri de fimbrii:

i. Tipul I (forma comun�) → prezente la su�ele bacteriene care determin� o infec�ie urinar� joas�,

ii. Tipul II ( fimbriile P) → frecven�� crescut� la bacterii care determin� infec�ie urinar� �nalt� (pielonefrite).

�n prezen�a mai ales a unor factori favorizan�i aceeast� faz� de aderen�� bacterian� este urmat� de:

Multiplicare bacterian� → liza unor bacterii → elibereaz� astfel endotoxine → aceste endotoxine eliberate prin liza bacteriilor determin� un grad variabil de parez� a musculaturii netede a c�ilor urinare cu staz� �n arborele urinar.

Staza va avea ca �i consecin�� cre�terea presiunii �n c�ile urinare cu deschiderea tubilor colectori �i reflux pielo � renal → care va favoriza ascensionarea infec�iei �i colonizarea bactrian� a rinichiului → pielonefrite.



Tablou clinic:

- diferit �n func�ie de v�rst�:

� la nou n�scut:

v infec�ia urinar� predomin� la sexul masculin,

v este determinat� �n peste 90 % din cazuri de E. Coli,

v �n general pe cale hematogen�.

Argumente pentru mecanismul hematogen:

� hemoculturi concomitent pozitive cu acela�i germene izolat,

� coexisten�a unor focare infec�ioase: otite, bronhopneumonie, meningite,

� �n antecedente → circumstan�e ale na�terii care sugereaz� posibilitatea unei infec�ii:

� travaliu prelungit,

� ruperea membranei cu mai mult de 24 de ore �nainte de na�tere,

� lichid amniotic infectat.

Simptomele sunt nespecifice:

v febr� / hipotermie,

v sdr dispeptic: v�rs�turi, diaree,

v sdr de deshidratare acut�,

v �oc septic,

v uneori icter cu hiperbilirubinemie neconjugat� produs� prin mecanism de hepatocitoliz� celular� microsomal �n contextul unei hepatite toxico � septice secundar� efectelor endotoxinelor bacteriene asupra hepatocitului,

v semne de septicemie cu determin�ri meningiene, pulmonare, alte organe,

v tulbur�ri neurologice: somnolen��, convulsii,

v stagnarea curbei ponderale.

La nou n�scut cu febr� este obligatorie c�utarea infec�iei urinare (recolt�m urin� pentru urocultur�).



� la sugar �i copilul mic (p�n� �n 3 ani):

v predomin� la sexul feminin,

v etiologie: predomin� E. Coli, dar �i Proteus, Klebsiella sau coci gram pozitivi,

v se produce �n general pe cale ascendent�,

v simptomatologie nespecific�:

� febra: orice copil cu febr� prelungit� de etiologie neprecizat� trebuie suspectat de infec�ie urinar�,

� stagnare ponderal� neexplicat� prin tulbur�ri de aport sau pierderi digestive,

� sdr de deshidratare acut� uneori,

� semne neurologice: somnolen��, convulsii,

� rareori semne de localizare a suferin�ei la nivelul tractului urinar:

� polakiurie,������ → prin pl�ns, agita�ie �n timpul mic�iunii

� disurie,

� glob vezical.

� Frecvent la aceast� v�rst�, infec�ia urinar� se asociaz� cu malforma�ii urinare, mai ales la b�ie�i.



� la copilul mare (pre�colar �i �colar):

v predomin� la sexul feminin,

v simptomatologia se aseam�n� cu cea de la adult.

- Simptome urinare:

� Polakiurie,

� Disurie,

� Enurezis nocturn la un copil care anterior �i controla mic�iunile,

� Dureri lombare,

� Urina tulbure � cu miros nepl�cut,

� Uneori hematurie macroscopic� (�n cistita hemoragic�).

- Simptome generale:

� Febra,

� Frison,

� Stare general� influen�at�.



- Simptome digestive:

� Gre�uri,

� V�rs�turi,

� Inapeten��.


- Uneori HTA: → la copiii cu pielonefrit�.


Examen obiectiv:

�→ sensibilitate pe traiectul ureterului sau �n regiunea suprapubian�.



Infec�ia urinar� asimptomatic� (bacteriurii asimptomatice):

Apare la orice v�rst�, dar mai frecvent la fetele de v�rst� �colar�,
Nu au �n general substrat malformativ,
Depistare �nt�mpl�toare cu ocazia efectu�rii unui sumar de urin� → se g�se�te patologic → apoi se indic� urocultura care aviden�iaz� o bacteriurie.


Examene paraclinice:

examenul sumarului de urin�:
�n sediment → frecvente leucocite �i PMN,
posibil cilindri leucocitari �n pielonefrite,
u�oar� proteinurie �n pielonefrit�.


confirmarea diagnosticului prin urocultur�: → care constituie un test diagnostic� c�t �i un ghid de conduit� terapeutic�.
Condi�ii de respectat pentru o urocultur� corect�:

� toalet� prealabil� local� riguroas�,

� recoltare preferabil din� prima mic�iune a zilei:

o din jetul mijlociu → la copii mari,

o un s�cule� colector steril → pentru sugar.

� �ns�m�n�area trebuie f�cut� rapid pe medii de cultur�.



Interpretare � dup� criteriile lui Kass, completate de Kennedy:

� Criterii Kass:

o Mai mult de 100.000 de germeni /ml se consider� urocultur� pozitiv� → infec�ie urinar� sigur�,

o �ntre 100.000 � 10.000 germeni / ml → infec�ie urinar� posibil� dar incert� → se repet� urocultura,

o �ntre 10.000 � 1.000 germeni / ml → contaminare bacterian� a urinei prin defecte de colectare → repetarea uroculturii �n condi�ii corecte.

o Sub 1.000 de germeni / ml → uroculturi negative.



� Criterii Kennedy:

o Bacteriuria depinde de gradul de concentra�ie �i dilu�ie a urinii: bacteriurie semnificativ� indiferent care ar fi num�rul germenilor, dar cu 2 condi�ii:

� Bacteriuria s� fie persistent� (s� fie prezent� la toate uroculturile),

� S� se izoleze acela�i germene la toate uroculturile.

Recoltarea uroculturilor trebuie f�cut� �nainte de orice tratament antibiotic sau chimioterapic.



� Hemoculturile pot fi �i ele pozitive la nou n�scut �i sugar,

� Exist� teste pentru eviden�ierea Ac antibacterieni sau a unor enzime urinare.





Examene imagistice:

1. Ecografia:

o Poate exclude:

� Hidronefroza,

� Abcesul perirenal.



2.� Uretrocistografia:

� Indica�ii:

o Pre / intra / postmic�ional� → trebuie efectuat� la 3 s�pt�m�ni� de la negativarea uroculturii,

o Trebuie f�cut� obligatoriu la urm�toarele categorii de copii:

� La prima infec�ie urinar� la b�ie�i,

� La feti�e sub 5 ani,

� La feti�e peste 5 ani doar cu ocazia unui eventual al doilea episod de infec�ie urinar�,

� Dac� se eviden�iaz� anumite modific�ri ecografice.

� Scop:

o Vizualizarea vezicii urinare,

o Eviden�ierea unui reflux vezico-ureteral,

o Eviden�ierea unui obstacol subvezical.



Reflux vezico-ureteral = refluarea urinii din vezica urinar� �n ureter (este un important factor favorizant pentru infec�ia urinar�).

Clasificarea RVU:

a) Dup� amploare → RVU se �mparte �n 5 grade:

a. Gradul I:

i. Substan�a de contrast se eviden�iaz� numai �n ureter,



b. Gradul II:

i. Substan�a de contrast se eviden�iaz� �n ureter, bazinet �i calice,

ii. Dar f�r� dilatare ureteral� sau modific�ri ale sistemului bazineto � caliceal.



c. Gradul III:

i. Ureter moderat dilatat.



d. Gradul IV:

i. Dilatare moderat� a ureterului �i / sau ureter sinuos,

ii. Dilatare moderat� a bazinetului �i calicelor.


e. Gradul V:

i. Dilatare masiv� �i ureter sinuos,

ii. Dilatare bazinet �i calice, f�r� a se observa impresiunile papilare �n majoritatea calicelor.




b) Dup� sediu:

a. RVU unilateral,

i. Drept,

ii. St�ng.

b. RVU bilateral.



c) Dup� mecanismul de producere:

a. RVU activ → c�nd se eviden�iaz� pe cistografie numai �n timpul mic�iunii c�nd VU se contract�.

b. RVU pasiv → eviden�iat �i �n fazele intermic�ionale.



d) Dup� momentul debutului:

a. Rvu congenital,

b. RVU dob�ndit.



Pentru RVU gradul I � III:

� Tratament profilactic cu antibiotice,

� Se repet� urocultura la interval de 3 luni.

Pentru RVU gradul IV � V:

� Tratament chirurgical de la �nceput.



3. UIV:

- este necesar� c�nd la cistoscopie se eviden�iaz� un RVU de grad �nalt (IV � V).

- �n prezent locul UIV este luat de scintigrafie.


4. Scintigrafia:

a. Cu DMSA (acid dimercapto-succinic) → permite:

i. Studiul am�nun�it al conturului renal pentru eviden�ierea cicatricilor,

ii. Eviden�ierea unor chisturi intraparenchimatoase renale.


b. Cu DTPA → permite studiul func�ional prin calcularea clearance-ului de creatinin� separat pentru fiecare rinichi.



5. Cistoscopia → date directe asupra:

a. Uretrei,

b. Pere�ilor vezicali,

c. Orifiul de implantare a ureterelor.


6. Alte investiga�ii:

a. Teste bioumorale inflamatorii:

i. VSH,

ii. Fibrinogen,

iii. CRP.

b. Teste de reten�ie azotat�:

i. Uree,

ii. Creatinin�.

c. Teste imunologice:

i. Eviden�ierea Ac. serici �i urinari fa�� de specia bacterian� izolot� �n urocultur�,

ii. Imunelectroforeza.

d. Examene metabolice:

i. Glicemie,

ii. Calcemie,

iii. Parametri ASTRUP,

iv. PH urinar,

v. Kaliemie,

vi. Kaliurie.

e. Testul Svenson (recent):

i. �Marcare fluorescent� pentru evaluarea densit��ii receptorilor specifici pentru fimbriile P la nivelul epiteliului urinar la subiec�ii cu risc de infec�ie urinar�.
pinicuta
Postat pe 26 Mai 2010 16:08
scuze pt "hieroglife", asa mi le-a preluat calculatorul, nu le-am tastat eu acum
pinicuta
Postat pe 26 Mai 2010 16:08
ma numesc Niculina si am o fetita de 5 ani,care la varsta de 1an si 3 luni mi-a fost diagnosticata in urma unor examene repetate de urocultura cu malformatie la ambii rinichi datorita acestui `e coli` am fost in anul ala la Tg Mures de 4 ori,perioada in care i s-au facut ff multe investigatii si mi s-a zis ca are valvele( ce duc de la rinichi la vezica urinara) dilatate.A facut tratament cu augumentin si alt medicament( dar nu mai retin cum se numea ) tp de 1 an de zile in care am tot fost la control la tg mures si sunt ff multumita iti la s un nr de tel de la spitalul din tg mures;0265214147. E spital de pediatrie cu mai multe sectii eu am fost la o doctorita SPECIALIZATA IN UROLOGIE ITI DORESC MULTA SANATATE TIE SI MAI ALES LA COPIL
kidz008307
Postat pe 27 Mai 2010 19:29
Pffffff ce de informatii, iti multumesc ca esti dispusa sa discuti si cu alte persoane, si acum sa raspund.La cistografie nu mi-au spus nimik de traseul substantei de contrast, deci nicio explicatie in afara de faptul ca in urma investigatiei a reiesit ca nu are reflux. Filip este intr-adevar un copil vioi, hiperactiv as spune, mananca bine, caca face moale, nu a fost niciodata constipat, in greutate i-a bine , la 10 luni 10400, nascut cu 3300. Lichide nu bea decat suc de portocala, cam de 2 ori pe sapt cate 200 ml si in rest 250 ml ceai Babydrink, doar asta. Supica nu mancam, decat pireuri de fructe, de legume si lapte.Eu sunt multumita de dr. la care mergem, mi-a expilcat foarte multe lucruri la consultatii si m-a linistit in sensul ca nu este grava afectiunea lui, eu ma simt mai usurata si din cauza ca el nu a facut pana acum infectii urinare, insa in sufletul meu si nu numai vreau sa stiu ca terminam cu treaba asta pt totdeauna.Nu e o boala cronica care stii ca trebuie luat tratament toata viata si gata, este ceva care poate fi rezolvat dar trebuie sa am eu rabdare.Oricum iti multumesc muuult de tot pt informatiile si sfaturile date, sunt lucruri ce nu le stiam si care nu mi-au fost aduse la cunostiinta. O intrebare: cum masor urina? ca el face si pisu si caca, cand are doar pisu in scutec cantaresc scutecul, plin si si unul uscat si fac diferenta dar cand are si caca, ce fac? inlatur caca si repet operatiunea?
mama_lui_Filip
Postat pe 28 Mai 2010 12:05
Si inca ceva, altfel de analize de sange nu mi-au cerut sa ii facem, ca ma intrebai de VSH , doar periodic mergem la ecograf, ii masoara dimensiunile rinichilor si sunt cam la fel, adica nu scad in diametru dar nici nu cresc izbitor.De curiozitate ma voi uita cat avea la 1 luna si cat are acum, insa foarte relevant pt mine nu e caci si dimensiunea organelor e alta la 10 luni fata de cum era la nastere.
mama_lui_Filip
Postat pe 28 Mai 2010 12:20
evident ca organele cresc. si deci dimensiunea lor nu se compara cu cea de la o varsta anterioara ci cu cea corespunzatoare varstei actuale (medicul stie cat trebuie sa fie de mari). analizele noua ni s-au facut poeriodic si consider ca este f bine asa, pt ca si ele releva evolutia bolii. VSH de pilda determina inflamatia (o inflamatie in organism, o infectie, o dilatare), deci daca VSH scade in timp, e de bine. ureea, creatinina etc arata functionarea rinichiului. daca ele nu sunt in limte normale (acste valori) atunci ridica semne de intrebare ref la modul cum functioneaza rinichiul (ceea ce iarasi e bine de stiut cum evolueaza - spre mai bine, spre mai rau, liniar?), leucocitele arata clar o infectie (daca sunt multe leucocite inseamna ca e o infectie undeva). deci eu consider f importante analizele de sange. (acuma vezi si dr tau ce zice)

pe langa ecografie, noi am facut periodic (la noi se si stia ca este grav) cistografia (cea cu conda pe puta - asta arata cum se elimina urina din vezica ) dar si UROGRAFIA (nemancat si nebaut ii injecteaza in vena substanta de contrast si ii face radiografii la 5 minute, o ora, 3 ore etc ca sa vada cum proceseaza rinichiul substanta de contrast:cat de repede o elimina, cum circula ea prin rinichi-daca se fac acumulari de substanta intr-un loc anume in rinichi, daca ureterele sunt dilatate la capatul care pleaca din rinichi etc). La noi initial aceasta substanta era f greu procesata din cauza starii grave in care ajunsese boala, si chiar si a doua zi mai ramaneau urme de substanta in rinichi. cu timpoul insa a inceput sa proceseze tot mai repede (dupa ce i s-a pus sonda la rinichi si a eliminat mai bine urina) si in final a ajuns ca inca din primele 5 minute sa fie procesata substanta.

cum sa masori urina: daca face caca suficient de legat incat sa poti curata scutecul de caca, atunci curati scutecul -il razui cu ceva- si canteresti doar scutecul cu pipi. cantaresti in paralel si un scutec gol sa stii cam cat cantaresc scutecele goale. deci sa zicem asa: in 24 de ore bea sa zicem un litru de lichide. atunci ar trebui sa ai in cele 24 de ore un litru de pipi. deci ca si greutate vei avea un kil+greutatea scutecelor goale. (acuma, 50 de g nu conteaza, in sensul ca poate mai avea un pipi de facut cand l-ai schimbat, adica mai e ceva in vezica din litrul ala de ziua trecuta), dar sa fie comparabile cantitatile. (scutecele le pastrezi intr-o punga undeva si le canteresti cand le ai pe toate, ca asa separat poate da cu virgula fiecare si nu mai stii ce sa aduni, ca na, la greuatti prea mici poate da erori cantarul)

daca face caca MOALE (adica moale RAU, spre lichid asa, si face de mai multe ori pe zi, si nu poti sa ii curati scutecul de caca , atunci canterestiasa cu caca cu tot, si tii cont ca trebuie sa iasa cantitatea mai mare decat ce a baut (ca se aduna si caca la socoteala), insa daca face lichid e anormal (poate din cauza unei infectii care nu a fost inca depistata).

daca nu creste inflamatia e f bine (ai zis ca s-a mentinut acleasi grad al hidronefrozei), din cate stiu eu hidronefroza este de mai multe feluri si daca e de grad 1 sau 2 se poate sa isi revina fara operatie. (ceva de genul ca atunci cand va trece la pozitia preponderent bipeda se aseaza altfel organele si incepe sa curga urina mai bine, cam asa ceva), insa de la gradul 3 in sus cam suna a operatie.

daca ai un medic bun si ai incredere in el asculta-l ce zice, eventual mai intreaba-l ce nelamuriri ai. daca nuesti total convinsa de ce iti spune sau simti ca mai trebuie facut ceva, mai consulta un medic. mergi eventual la medicul din mures pe care l-a mentionat kidz 8307 (pesupun ca asta ti-e cel mai la indemana, cel mai aproape)

daca te mai pot ajuta cu ceva spune-mi, cu cel mai mare drag te ajut. daca vrei sa vii la buc spune-mi cu ce te pot ajuta si tinem legatura.

pinicuta
Postat pe 28 Mai 2010 12:43
a....cum adica lichide nu bea decat ceai, pai laptele nu e lichid, sau nu mai bea lapte deloc?
pinicuta
Postat pe 28 Mai 2010 12:44

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Dereglari hormonale 1 De la: kidz007371 19 Martie 2010 15:03
SUZETA!!! Cum scapam de ea??? 3 De la: gioconda_iftime 28 Noiembrie 2009 10:54
Crese in Iasi 4 De la: rox_is 6 Septembrie 2009 07:33
Copiii hiperactivi 9 De la: dethave 29 Octombrie 2010 22:02
Ia dat cineva copilului pastilute cu ulei de peste si vitamine D ... 12 De la: sorincoserea 24 Martie 2010 10:03
Setari Cookie-uri