Cine d�, lui �i d�... L�ng� un s�tuc de munte, �n h��i�uri nep�trunse, Un b�tr�n, adus de spate, un bordei mic �i f�cuse Sub un fag cu umbr� deas�, din p�m�nt �i din nuiele, Petrec�nd �n s�r�cie, �ntre flori �i p�s�rele. F�r� de nici-o m�ng�iere, far� de nici-un ajutor, Rezemat �n ni�te c�rje, sprijinea al s�u picior. Chinuit a�a, s�rmanul, �i ducea al vie�ii fir, P�n� c�nd l-o duce lumea din bordei, la cimitir. Uneori, pleca b�tr�nul c�tre satu-n s�rb�toare, G�rbovit, cu tolba-n spate, s� cer�easc� dem�ncare, Ar�t�ndu-�i trist durerea prin zicala lui de pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! �l �tia de mult tot satul �i, la orice s�rb�toare, Cei cu inima miloas� �i da-n tolb� dem�ncare. El, atunci, cu voce slab�, mul�umea, zic�nd cu pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! Ani �n �ir trecu de-a r�ndul, mul�i din vremea lui murir�, �ns� pe el �ndurarea Domnului �l sprijinir�. �i din c�nd �n c�nd b�tr�nul c�tre sat pleca, s�rmanul, Far-a-�i mai schimba cojocul, c�rja, tolba �i sumanul. �nainte lui s�tenii �i ie�eau cu darul lor, Ori de c�te ori b�tr�nul le cerea un ajutor. Dup� ce �i lua darul, tuturor zicea cu pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! De-al b�tr�nului des strig�t, deranjat� mult, se pare, �ntr-o zi, o gospodin�, doamn� cu un nume mare, Vru s-aduc� la t�cere glasul �stui cer�etor, Ce b�tea de mult� vreme pe la poarta tuturor. Repede f�cu o p�ine din faina cea mai alb�, Pl�m�dit� cu otrav�, �i la copt a pus-o-n grab�. Cum �i dete-aceast� p�ine, zise-n inima ei moart�: - De acuma, �tiu eu bine, c� n-o s� mai vii la poart�! Cer�etorul primi darul, �l privi cu bucurie, Dar, frumoas� fiind p�inea, se g�nde�te s-o mai �ie. �i-i repet� �i st�p�nei vorba lui, cu mult� pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! Dup� ce colind� satul, se �ntoarce la bordei �i,-obosit, se odihne�te pe un sc�unel de tei. Dar nu se-odihne�te bine, c� se-arat� pe c�rare, Un fecior voinic �i-un c�ine, venind de la v�n�toare. Obosit �i mort de foame, �i uit�nd c�-i de neam mare, C�nd sosir� la colib�, t�n�rul cu voce tare, Nem�ncat de-o zi �ntreag�, strig�-n culmea disper�rii: - Mo�ule, de nu te superi, n-ai ceva de-ale m�nc�rii? C�ci tot r�t�cesc de-asear� prin z�voi, cu al meu c�ine, �i nu am gustat nimica, nici m�car un col� de p�ine. �tiu c� uneori, pe cale, oamenii, cu mult� mil�, ��i mai pun ceva �n tolb�, ba �i cei ce-o fac �n sil�. - Cum s� nu? r�spunde d�nsul, chiar acum am fost �n sat, �i chiar mama dumitale p�ine asta, ea mi-a dat. Ia-o toat� �i-o m�n�nc�; potole�te-�i foamea-n pace; �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! Dup� ce m�ncar� p�inea, mul�umindu-i, a plecat Spre c�su�a boiereasc�, ce sclipea la ei �n sat. Ajung�nd acas� fiul, maic�-sa-l �mbr��i�eaz�, Dar deodat� r�u �i vine �i la fa�� se-ntristeaz�. - Ce-i cu tine? Mama-ntreab�, spune iute ce-ai m�ncat? �ns� el cu vocea slab�, �i r�spunde �necat: - Doar at�t m�ncat-am, maic�, p�inea alb� �i frumoas� Ce mi-a dat-o cer�etorul, ce-a trecut pe-aici, pe-acas�! Un fior de groaz� mare, mamei, inima-i cuprinde, Care-�i vede fiul dulce, cum, murind, pe pat se-ntinde. �ip�, url� de durere, con�tiin�a nu-i d� pace, Vrea s�-l scoale iar la via��, dar nimic nu poate face. �n durere-�i vede fapta cea m�r�av� �i debil� �i �i ia acum r�splata pentru gestul f�r� mil�. �n urechi �i sun� glasul mo�ului, trec�nd �n pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! |
||
human Postat pe 16 Februarie 2011 12:08 |
||
---|---|---|
Frumos...imi placu... ![]() ![]() ![]() |
||
tatoo Postat pe 29 Martie 2011 15:37 |
||
blondule... io cre' ca am mai vazut p-aci chestia asta... ![]() da e cutremuratoare.... |
||
|
||
dor72 Postat pe 29 Martie 2011 17:25 |
||
Io n-am vazut-o. O stiam, parca, dar nu in versuri. |
||
tatoo Postat pe 29 Martie 2011 18:22 |
||
Frumos, foarte frumos !!! ![]() |
||
cricat Postat pe 29 Martie 2011 19:40 |
||
Trist,foarte trist... | ||
Allegra Postat pe 29 Martie 2011 21:08 |
||
exact ca in vorba aia: dupa fapta si rasplata! | ||
the_voice Postat pe 31 Martie 2011 20:18 |
||
mie mi-e frica sa citesc... | ||
pustietate_in_floare Postat pe 13 Octombrie 2011 22:17 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
divort si partaj | 76 | De la: estela 15 Aprilie 2010 05:07 |
Lilith-sau de ce innebunesc barbatii | 3 | De la: yanyacharberet 2 August 2009 22:22 |
Dupa ce a nascut, sotia mea doreste divortul. | 110 | De la: garbo_405939 23 Septembrie 2014 09:09 |
|
||
divort | 6 | De la: Rotty 4 Octombrie 2013 13:11 |
O durere teribila devenita obsesie | 13 | De la: cleooo23 8 Iunie 2012 10:28 |
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9