Cine d�, lui �i d�... L�ng� un s�tuc de munte, �n h��i�uri nep�trunse, Un b�tr�n, adus de spate, un bordei mic �i f�cuse Sub un fag cu umbr� deas�, din p�m�nt �i din nuiele, Petrec�nd �n s�r�cie, �ntre flori �i p�s�rele. F�r� de nici-o m�ng�iere, far� de nici-un ajutor, Rezemat �n ni�te c�rje, sprijinea al s�u picior. Chinuit a�a, s�rmanul, �i ducea al vie�ii fir, P�n� c�nd l-o duce lumea din bordei, la cimitir. Uneori, pleca b�tr�nul c�tre satu-n s�rb�toare, G�rbovit, cu tolba-n spate, s� cer�easc� dem�ncare, Ar�t�ndu-�i trist durerea prin zicala lui de pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! �l �tia de mult tot satul �i, la orice s�rb�toare, Cei cu inima miloas� �i da-n tolb� dem�ncare. El, atunci, cu voce slab�, mul�umea, zic�nd cu pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! Ani �n �ir trecu de-a r�ndul, mul�i din vremea lui murir�, �ns� pe el �ndurarea Domnului �l sprijinir�. �i din c�nd �n c�nd b�tr�nul c�tre sat pleca, s�rmanul, Far-a-�i mai schimba cojocul, c�rja, tolba �i sumanul. �nainte lui s�tenii �i ie�eau cu darul lor, Ori de c�te ori b�tr�nul le cerea un ajutor. Dup� ce �i lua darul, tuturor zicea cu pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! De-al b�tr�nului des strig�t, deranjat� mult, se pare, �ntr-o zi, o gospodin�, doamn� cu un nume mare, Vru s-aduc� la t�cere glasul �stui cer�etor, Ce b�tea de mult� vreme pe la poarta tuturor. Repede f�cu o p�ine din faina cea mai alb�, Pl�m�dit� cu otrav�, �i la copt a pus-o-n grab�. Cum �i dete-aceast� p�ine, zise-n inima ei moart�: - De acuma, �tiu eu bine, c� n-o s� mai vii la poart�! Cer�etorul primi darul, �l privi cu bucurie, Dar, frumoas� fiind p�inea, se g�nde�te s-o mai �ie. �i-i repet� �i st�p�nei vorba lui, cu mult� pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! Dup� ce colind� satul, se �ntoarce la bordei �i,-obosit, se odihne�te pe un sc�unel de tei. Dar nu se-odihne�te bine, c� se-arat� pe c�rare, Un fecior voinic �i-un c�ine, venind de la v�n�toare. Obosit �i mort de foame, �i uit�nd c�-i de neam mare, C�nd sosir� la colib�, t�n�rul cu voce tare, Nem�ncat de-o zi �ntreag�, strig�-n culmea disper�rii: - Mo�ule, de nu te superi, n-ai ceva de-ale m�nc�rii? C�ci tot r�t�cesc de-asear� prin z�voi, cu al meu c�ine, �i nu am gustat nimica, nici m�car un col� de p�ine. �tiu c� uneori, pe cale, oamenii, cu mult� mil�, ��i mai pun ceva �n tolb�, ba �i cei ce-o fac �n sil�. - Cum s� nu? r�spunde d�nsul, chiar acum am fost �n sat, �i chiar mama dumitale p�ine asta, ea mi-a dat. Ia-o toat� �i-o m�n�nc�; potole�te-�i foamea-n pace; �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! Dup� ce m�ncar� p�inea, mul�umindu-i, a plecat Spre c�su�a boiereasc�, ce sclipea la ei �n sat. Ajung�nd acas� fiul, maic�-sa-l �mbr��i�eaz�, Dar deodat� r�u �i vine �i la fa�� se-ntristeaz�. - Ce-i cu tine? Mama-ntreab�, spune iute ce-ai m�ncat? �ns� el cu vocea slab�, �i r�spunde �necat: - Doar at�t m�ncat-am, maic�, p�inea alb� �i frumoas� Ce mi-a dat-o cer�etorul, ce-a trecut pe-aici, pe-acas�! Un fior de groaz� mare, mamei, inima-i cuprinde, Care-�i vede fiul dulce, cum, murind, pe pat se-ntinde. �ip�, url� de durere, con�tiin�a nu-i d� pace, Vrea s�-l scoale iar la via��, dar nimic nu poate face. �n durere-�i vede fapta cea m�r�av� �i debil� �i �i ia acum r�splata pentru gestul f�r� mil�. �n urechi �i sun� glasul mo�ului, trec�nd �n pace: �Cine d�, lui �i d�, tat�, cine face, lui �i face��! |
||
human Postat pe 16 Februarie 2011 12:08 |
||
---|---|---|
Frumos...imi placu... pentru tine. |
||
tatoo Postat pe 29 Martie 2011 15:37 |
||
blondule... io cre' ca am mai vazut p-aci chestia asta... da e cutremuratoare.... |
||
|
||
dor72 Postat pe 29 Martie 2011 17:25 |
||
Io n-am vazut-o. O stiam, parca, dar nu in versuri. |
||
tatoo Postat pe 29 Martie 2011 18:22 |
||
Frumos, foarte frumos !!! | ||
cricat Postat pe 29 Martie 2011 19:40 |
||
Trist,foarte trist... | ||
Allegra Postat pe 29 Martie 2011 21:08 |
||
exact ca in vorba aia: dupa fapta si rasplata! | ||
the_voice Postat pe 31 Martie 2011 20:18 |
||
mie mi-e frica sa citesc... | ||
pustietate_in_floare Postat pe 13 Octombrie 2011 22:17 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
divort | 6 | De la: simonici24 10 Ianuarie 2016 18:35 |
Concubinaj si partaj | 30 | De la: garbo_409768 10 Ianuarie 2016 18:36 |
partajarea bunurilor comune | 10 | De la: garbo253760 25 Mai 2012 11:52 |
|
||
stresul... | 30 | De la: hermosa20 8 Ianuarie 2014 01:36 |
Sa divortez, sa nu divortez, sa divortez... | 338 | De la: Luna_in_capricorn 10 Ianuarie 2016 18:34 |
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară