RESTAURANT

Neata Cel . La tine nu am trimis ploaie , numai la Barbo. Nu din zgarcenie , dar stiam ca in Ro este destula
Serveste o cafea pana dospeste aluatul...

http://putzlowitsch.de/wp-content/uploads/2011/09/tasse-kaffee.jpg
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 08:26


neata iar... Cel, uite, la mine a dospit mai repede...

http://4.bp.blogspot.com/-JlI6El6oBKw/T1jrco5444I/AAAAAAAACeE/ts-Qmh_un30/s1600/DSC03772.JPG

ei... daca as avea acum putina.. de ce putina, un borcan plin cu untura de gasca sa ung pe o felie barosana din painea asta.... maaama, pana si presedintele nostru m-ar invidia ! intre timp mi-a schimbat doamna si pampersul... acolo la calcai mai, unde va ganditi voi... ??? asa ca pot sa stau un pic la faitas.... mersi sefa pentru ajutor...
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 08:40
Cu multa placere Barbo. Eu sunt o sefa din aia muncitoare. Dupa amiaza merg la munca (azi mai tarziu ca de obicei ) , deci tu trebuie sa faci ceaiul de seara. O sa vin sa beau si eu o ceasca.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 08:47
Vezi ca am pus sa-ti fac niste untura de gasca...

http://www.despremancare.ro/wp-content/uploads/2011/03/untura-de-pasare.jpg

...sa nu dai jos tigaia.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 08:50
Eu mi-am facut niste cartofi cu rozmarin la cuptor .

http://www.divainbucatarie.ro/wp-content/uploads/2013/02/cartofi-cu-rozmarin-copti-in-untura-de-gasca.jpg

Aveam pofta , chiar daca e dimineata .
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 08:52


stai linistita... nu iau nici o tigaie...mi-am pus un prosop in gura sa absoarba.... si cand e gata dracia asta ? abia astept.....
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 09:06


auzi Rotty... ca tot vorbesti de cartofi... spune-mi si mie care e diferenta intre Lebarvusti si pate de ficat, tot la matz... ? ca eu mereu ma incurc intre lebarvusti, Crenvusti si masina de tuns iarba... ! pate de ficat si din vaca si din pui, am facut, da, cu putin Cognac stiu... dar Lebarvusti n-am facut si mi-e pofta.
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 09:10
Leber , inseamna ficat , iar wurst inseamna carnat , sau tot ce e bagat in matz (nu in matzul tau ). Deci , o pasta de ficat bagata in matz.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 09:15


mda... cam asa am invatat si in clasa a 2-a... dar eu am crezut ca umlutura difera ! o data am vazut niste felii de Lebarvusti... numai cuvantul asta si imi ploua in gura deja.... si se vdeau ceva bucatele in ele... am crezut ca se mai toaca si cu altceva... carne, slanina, etc. eu vreau ceva picant si nu numai de la piper. ceva boia iute, cu cimbru inauntru, fara usturoi, nici nu mai stiu cu ce vreau... ! in fine... merg sa-mi iau 2-3 fire de praz... sa-mi treaca pofta... ...
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 09:23
Poti sa adaogi ce vrei. Carne , sunca , mirodenii de care ai tu chef. Toata chestia e ca pasta de ficat sa " troneze ". De exemplu , caltabosii romanesti nu sunt altceva decat leberwursti.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 09:27


aha, deci carnatul ala pe care il umplu trebuie sa-l mai si fierb... ! deci e ficat fiert... ! ok, mersi mult Rotty, o sa ma mai gandesc....
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 09:51
Pana te gandesti tu , fac o tura de plimbare.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 10:04
Buna dimineata! Da ce bine am nimerit! Painica-i gata, lebarul asisderea, cafelutele si ceaiul - idem, ca sa nu mai spun de visinata... Rotty, daca n-ai ceva impotriva, poate imi dai mie visinile din visinata.
Barbo, mi-ai facut-o , un ochi n-am inchis incercand sa dezleg cea mai grea ghicitoare din ultimile patru decenii de viata...:)) Acum imi beau ceaiul si imi continui munca, dar dupa ce ajung acasa de la serviciu, sa vezi tu Barbo ce-ti fac...:))
bucura
Postat pe 8 Mai 2014 10:15


bravo. poti sa faci si 274 de ture... cred ca l-am scos de pe lista ! caut altceva de pus in matz. am prieten macelar, beduin, de la el iau matele gata pregatite...
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 10:22
De la: bucura, la data 2014-05-08 10:15:17Buna dimineata! Da ce bine am nimerit! Painica-i gata, lebarul asisderea, cafelutele si ceaiul - idem, ca sa nu mai spun de visinata... Rotty, daca n-ai ceva impotriva, poate imi dai mie visinile din visinata.
Barbo, mi-ai facut-o , un ochi n-am inchis incercand sa dezleg cea mai grea ghicitoare din ultimile patru decenii de viata...:)) Acum imi beau ceaiul si imi continui munca, dar dupa ce ajung acasa de la serviciu, sa vezi tu Barbo ce-ti fac...:))


da... ??? abia astept !!! si cand ajungi acasa.... ? azi ? uite si despre ce vorbeam sa papi tot... !

http://www.eberswalder.de/wp-content/uploads/Kochwurst-041.jpg
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 10:25
Buna dimineata lume
CE discutii aveti voi de dimineata... v.ati trezit CU pofte?
vivacedonna
Postat pe 8 Mai 2014 10:30


neata. tu sa nu te bagi... !!! bucura a zis ca o sa-mi faca ceva... asa ca n-are legatura cu pofte... ! si daca da, ne-am trezit cu ele... ce ? numai tu ai voie ?
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 10:34
esti artagos de dimineata?
Bine, hai sa te bag in ceata
Caltabosul ala original, cum IL facea mamaia mea, nu e CE zice frau sef
vivacedonna
Postat pe 8 Mai 2014 10:38


normal ca nu e... !!! Rotty nici macar nu a cunoscut-o pe mamaia ta... !
atunci zi-mi tu cun facea mamaia ta... te rog !
barboneli
Postat pe 8 Mai 2014 10:44
neata oameni buni http://4.bp.blogspot.com/-L-2hMgrk_lM/UO-_6U_YHuI/AAAAAAAAACY/ST24BJtVpQ4/s1600/198337_3453813819716_1791844659_n.jpg
garbo_19362
Postat pe 8 Mai 2014 10:49
barbo draga ....Ingrediente pentru Caltabosi de casa
organele si limba de la un porc
2.5 kg orez
12 cepe mici, cat mingile de ping-pong
2 linguri piper
1 lingura boia
o mana sare mare
2 linguri cimbru uscat
9 linguri pline untura porc
Caltabosi de casa - Preparare
Se pun organele de porc la fiert cu multa apa. Cand sunt fierte se scot, dar limba se mai lasa inca vreo 20 minute. Supa de pe organe se lasa pe foc in continuare fiindca avem nevoie de ea fierbinte.
In 4 linguri de untura topita se prajeste orezul. Stiti ca e prajit daca prindeti cateva boabe cu degetele si le simtiti aspre precum pietricelele... asta m-a invatat bunica acum
Adaugati supa fierbinte de pe organe peste orez cat sa treaca cu 2 degete peste el, dati doua-trei clocote scurte, invartiti bine in el, apoi il luati de pe foc si-l lasati cu capac sa se faca singur. Il asezati la loc rece. Dupa jumatate de ora il verificati, el trebuie sa fie fiert si daca vi se pare uscat mai adaugati supa fierbinte (cam 1/2 l) peste el si amestecati.
Organele dupa ce se racesc putin se taie bucati mari. Apoi se toaca cu masina de carne.
Tocati si cepele marunt si le prajiti in restul de untura. Stiu ca pare multa untura si ceapa va pluti in ea, dar organele si orezul sunt mai seci deci ceva trebuie sa dea o textura cremoasa caltabosilor.
Peste organele tocate puneti orezul si ceapa prajita cu tot cu untura si apoi condimentele. Amestecati cu mainile pana la omogenizare si apoi gustati. In functie de gustul propriu mai adaugati sare si piper. Amestecati iar.
Puneti amestecul in intestine subtiri, exact cum am aratat la carnati, folosind masina de tocat cu tub pentru formarea carnatilor. Singura diferenta e ca din loc in loc invartiti intestinul.
Puneti caltabosii formati in restul de supa fierbinte de pe organe si fierbeti-i pe rand 10 minute dar fara sa clocoteasca supa.
Ii scoateti din supa si ii lasati la racit.
Se pot servi proaspeti sau prajiti. Pasta din interior o puteti intinde pe paine.
garbo_19362
Postat pe 8 Mai 2014 10:51
Viva , in caltabosi se baga ficatul porcului , deci are gust de leber. Doar ca in caltabosi se baga bucati destul de mari din alte parti ale porcului si gustul se combina. E drept ca nu am cunoscut-o pe mamaia ta , dar in Ro cresteam porci si cam stiu retetele traditionale. Am crescut framantand in tocatura de carnati si curatind matze pentru caltabosi .
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 10:53



si....Timp preparare: 45 minute, timp de fierbere: 3 ore

Ingrediente:

1 kg ficat proaspat de porc, cuburi, 3/4 kg carne macra de porc, cuburi, 1/4 kg slanina, cuburi, 2 cepe mari, tocate foarte marunt, 6 linguri lapte praf, 2 linguri piper alb proaspat macinat, 3 linguri sare grunjoasa, 4 lingurite boia, 2 lingurite zahar, 1 lingurita maghiran uscat, 1 lingurita coriandru boabe macinat, 1/2 lingurita nucsoara proaspat rasa, 1/2 lingurita ienibahar, 1/2 lingurita cardamom macinat, 1 m mate groase de porc (curatate, frecate cu ceapa tocata si malai si clatite bine)

Preparare:

Toaca la masina cu sita mica ficatul, carnea de porc si slanina. Amesteca-le bine si toaca-le din nou.

Presara deasupra ceapa, framanta cu mana de cateva ori. Presara laptele praf si framanta. La fel se procedeaza cu piperul, sarea, boiaua, zaharul, maghiranul, coriandrul, nucsoara, ienibaharul si cardamomul, framantand de cateva ori cu mana dupa fiecare.

Da la congelator pentru 30 minute. Da prin masina de tocat apoi repeta racirea si tocarea.

Umple matul cat mai presat si leaga capetele strans.

Pune apa intr-o cratita suficient de mare ca sa incapa Leberwurst-ul si sa fie acoperit de 3-4 cm apa.

Cand apa clocoteste, pune-l la fiert cu o greutate deasupra ca sa-l tina scufundat complet. Cand apa da din nou in clocot, redu flacara incat sa fiarba foarte usurel. Lasa-l trei ore la fiert. Stinge focul.

Scurge toata apa si inlocuieste-o cu apa foarte rece, adauga 5-6 cuburi de gheata. Cand este racit complet, usuca bine leberwurst-ul si da-l la frigider.

Trebuie consumat in 10-15 zile.
garbo_19362
Postat pe 8 Mai 2014 10:54
G , asta ultima numai traditionala nu e. Cel putin nu la noi in Ardeal. Iar in ce priveste prma reteta , ai uitat enibaharul. Orezul e si el cu semnul intrebarii , nu toata lumea pune.
Neata.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 10:56
G, tu AI pus reteta pt o armata?
Da, CU mentiunea CA nu trebuie sa fie mai multe organe decit carne tocata, CA altfel Iti iese drob
vivacedonna
Postat pe 8 Mai 2014 10:56
De la: Rotty, la data 2014-05-08 10:53:44Viva , in caltabosi se baga ficatul porcului , deci are gust de leber. Doar ca in caltabosi se baga bucati destul de mari din alte parti ale porcului si gustul se combina. E drept ca nu am cunoscut-o pe mamaia ta , dar in Ro cresteam porci si cam stiu retetele traditionale. Am crescut framantand in tocatura de carnati si curatind matze pentru caltabosi .



Pai frau sef, la voi in ardeal se baga si usturoi
vivacedonna
Postat pe 8 Mai 2014 10:59
adevarat , ai dreptate cu gustul ! stiu ca este pofticios si de aceea am pus reteta asa ....toate bune cu tine DONNA ?
garbo_19362
Postat pe 8 Mai 2014 11:01
Doar la carnati Viva. La caltabosi , sare , piper si enibahar.Si nu-mi mai scoate limba , ca tocmai am un ardei iute la indemana.
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 11:02
Hai, nu ma injurati, dar cam fiecare zona IL face diferit.
De ex la arad se prajeste doar si are usturoi in el si orez,
in schiMB in muntenia se fierbe si e o bunatate
vivacedonna
Postat pe 8 Mai 2014 11:04
Nu degeaba-i vorba : " Cate bordeie , atatea obiceie . ".
Rotty
Postat pe 8 Mai 2014 11:08

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Acesta adorabile PISICI !!!!! 140 De la: elisabeta_boia 8 Noiembrie 2012 20:59
Teleski 136 De la: clarisse 1 Februarie 2010 19:30
Buna Romanie... 14 De la: LILO 3 Septembrie 2009 10:11
de ce nu mai este BULA ROZA DE LA FORUM? vreau explicatii 9 De la: daria_pet 30 Iulie 2009 00:54
Cafeneaua prietenilor 1165 De la: Mihaa_kidz 4 Noiembrie 2010 12:18
Setari Cookie-uri