Mecanismele alegerii (interpretare tratat A. Adler)

Interpretare tratat psihologie de cuplu – Alfred Adler

Pentru mine este foarte clar că din punct de vedere emoțional, fiecare om se comportă în viaţă de parcă ar avea o opinie precisă cu privire la dorințele, puterile şi capacităţile de care dispune. Opinia mea este însă că poziția noastră actuală se raportează doar la realitatea pe care noi o percepem azi a fi corectă, realitate care însă de multe ori este diferită de realitatea obiectivă; pe scurt, comportamentul fiecarui individ îşi are originea în opinia sa actuală (sein Verhalten seiner Meinung entspringt).

Realitatea obiectivă însă va preleva în timp după ce vom compara și analiza sentimentele; de obicei evenimentele care se petrec înăuntrul nostru odată cu trecerea timpului, ne limpezesc raționamentele cu privire la cauza. Dorințele autentice sunt cele care reușesc să rezumeze lucid cu nevoile noastre la nivel emoțional. Compatibilitatea emoțională este punctul de plecare “sine-qua-non” în cazul relațiilor intime de durată. Din punct de vedere chimic, compatibilitatea emoțională se reduce la eliberarea hormonilor „fericirii” și se transpune ulterior în comportamente de succes.

Percepțiile noastre devin valide odată cu trecerea timpului. Adevăratele sentimente se clarifică după o vreme, atunci când simțim nevoia reintroducerii vectorilor din trecut în viața noastră și atunci când subconștientul nostru va transpune involuntar acești vectori, prin dorințe (vise), în viitorul nostru imaginat. Este perfect normal, așa se formează experiența. Simțirile obiective sunt cele care nu se sting în timp, momentele care ni se reiterează involuntar și care emulează principial corect idealul nostru de viitor. Lucrul acesta ne poate mira cu atât mai puţin cu cât inițial noi nu suntem în stare să recepţionăm prin simţurile noastre realităţile, ci doar un peisaj subiectiv, o imagine a lumii exterioare.

„Omnia ad opinionen suspensa sunt”. Această propoziţie a lui Seneca nu ar trebui uitată în cazul
cercetărilor în psihologia de cuplu. Opinia noastră cu privire la faptele mari şi importante ale vieţii depinde de stilul nostru de viaţă (Lebensstil). Numai acolo unde ne lovim nemijlocit de realităţi care se vădesc a fi în contradicţie cu opinia noastră despre ele suntem înclinaţi, dată fiind experienţa nemijlocită, să ne corectăm viziunea şi să lăsăm să acţioneze asupra noastră legea cauzalităţii. Fie că de piciorul meu se apropie un şarpe veninos, fie că doar eu cred că este un şarpe veninos, în realitate efectul pentru mine este acelaşi. Este clar deci că inițial noi nu suntem influenţaţi de „realităţi”, ci de opinia noastră actuală despre realităţi.

Numai eşecurile mai mari, pe care le recepționăm de cele mai multe ori în urma unor decizii eronate, ne constrâng la o mai serioasă meditaţie. Această meditație nu se dovedeşte fecundă decât la indivizii care reușesc să transpună în mod echitabil experiențele trecute într-o balanță echilibrată cu cele actuale - pentru o comparație principial corectă. Acest lucru se dovesedște a fi dificil atunci când nu reușim să comparăm cu echidistanță, atunci când negăm sau dorim să ne renegăm trecutul. Trecutul este o realitate egală cu prezentul din punct de vedere afectiv obiectiv, singura dimensiune pe care este necesar să o depășim în cadrul unei analize eficiente fiind dimensiunea temporală. Într-o comparație corectă, o floare din trecut miroase la fel de intens cu una primită azi, deși dimensiunea temporală ne poate înșela simțurile înclinând balanța spre floarea de azi care ne oferă o imagine proaspătă. Adevărul este însă că cele două flori au ocupat amândouă un “prezent” în viața noastră. Chiar și floarea de azi, mâine se va fi uscat precum floarea de ieri; de aceea pentru o decizie eloncventă, este importantă transpunerea celor două în aceeași dimensiune temporală. La fel și cu sentimentele, posibil să înclinăm balanța în favoarea unei emoții mai proaspete. Greșit. Nu trebuie să eludăm faptul că mâine și sentimetul de azi își va fi pierdut din prospețime. In concluzie, cauzalitatea temporală dispare și individului îi rămâne să analizeze obiectiv sentimentele din punct de vedere al autenticității și intensității acestora în dimensiune prezentă. Respingerea trecutului nostru provine din sentimentele autoinduse de frică. Trecutul este parte din noi. O decizie matură va lua în calcul calitatea sentimentului, neputând să ignorăm faptul că sentimentele ca și emoțiile autentice nu sunt perisabile; este în fapt paradigma chimiei interumane validate de către toți analiștii competenți în psihologia comportamentală. “Two chemical elements will react always in the same way, if we assume their interference occurs in sufficient minimum conditions.”

Îmi este la fel de clar că paradigma uitării (“you will forget the things your eyes haven`t seen”) elucidată pentru prima oară de Platon ca un “prototype of the sensible world we live in” este un principiu care distinge legăturile și opozițiile fundamentale între noțiuni dominante cu funcție de comandă și control al gândirii. Deci un mecanism natural intrinsec al gândirii individului obstrucționeză anatomic în dimensiune temporală realitatea obiectivă din trecut, o realitate obiectivă care dealtfel este parte a experienței noastre și care axiomatic ne definește caracterul.

Ținând seama de această teorie de substanță individul înlătură vălul paradigmei reușind astfel argumentat, să-și ofere posibilitatea unei comparații echilibrate cu ajutorul mecanismul expus mai sus. Concret, dacă omul este suma experiențelor sale, de ce viitorul său să nu se coreleze cu cea mai eloncventa experiență a sa la nivel emoțional?

Imposibilitatea individului de a desfășura această succesiune relaționată, bazată de introspecție obiectivă, îl va priva probabil de automulțumire și până la urmă de idealul fericirii. Atâta timp cât realitatea subiectivă primează în urma unor judecăți superficiale - fără a ține cont de teoria expulzării componentei temporale - realitatea obiectivă (vizualizată drept prezent și viitor), nu va întruni elementele necesare unei relații cu posibilități reale de succes, care să rezumeze cu năzuințele, capacitățile și puterile pomenite în cadrul acestei teze. Ca să fim fericiți avem nevoie tocmai de împlinire pe plan emoțional, acea așazisă compatibilitate emoțională, acel element sine-qua-non definit mai sus. Împlinirea unei relații de cuplu debutează corect prin compatibilitate emoțională.
garbo_462667
Postat pe 6 Februarie 2017 23:11
................................................................................................................
"Imposibilitatea individului de a desfășura această succesiune relaționată, bazată de introspecție obiectivă, îl va priva probabil de automulțumire și până la urmă de idealul fericirii. Atâta timp cât realitatea subiectivă primează în urma unor judecăți superficiale - fără a ține cont de teoria expulzării componentei temporale - realitatea obiectivă (vizualizată drept prezent și viitor), nu va întruni elementele necesare unei relații cu posibilități reale de succes, care să rezumeze cu năzuințele, capacitățile și puterile pomenite în cadrul acestei teze. Ca să fim fericiți avem nevoie tocmai de împlinire pe plan emoțional, acea așazisă compatibilitate emoțională, acel element sine-qua-non definit mai sus. Împlinirea unei relații de cuplu debutează corect prin compatibilitate emoțională."

Da... dar spune-i pulifriciului de compatibilitate emotionala, care difera de o mancarime de c..e/l..ii. Si difera si de iubi, rahatel, ursulet, si e cu mult mai mult decat simpla convietuire in doi, cu responsabilitati si copii de crescut...
Sau ca fara sa iubesti nu are rost sa stai in cuplu... in conditiile in care, majoritatea isi irosesc viata intr-un compromis, in care exista obisnuinta si asa-zisul respect, desi sunt cazuri unde nici respect nu exista, ce iubire sa fie in cazul asta...
DanielaChiru
Postat pe 7 Februarie 2017 12:39
Ca un individ sa reuseasca sa si transpuna in propria lui viatza preceptele psihologiei adleriene, de impacare cu sinele sau si de imbunatatzire perena a self-existentzei, ar trebui - vorba lui Nietzsche - ca fiecare individ sa fie deja ... o jumatate de ubermensch!
Din pacate nimeni nu e si, pe linie de consecintza logica, teoriile lui Adler sint minunate, asimptotic ziditoare si chiar inaltzatoare dar, din nefericire,...

...absolut inutile practic!

Au ca baza/fundament la origine ca si acum - desi au avut sumedenie de adeptzi si 'adeptzi' -, concepte filozofico-psihologice de ... biblioteca si aula a universitatzilor bune doar pt. 'inspiratzionale' da' futile...

...teme de doctorat!

Nici un clinician adevarat, fie el psiholog sau psihiatru, nu face terapie si tratamente avindu-l pe Adler drept mentor!
Si asta pt. ca desi suna minunat, marea majoritate a teoriilor adleriene nu pot fi probate clinic si nu au valoare terapeutica medicala concreta practic...

P.S. Sint insa intru totul de acord cu asertziunea adleriana a asumarii constiente a responsabilitatzii comportamentului uman propriu! Asumare care si sta la baza terapiilor psihodinamice actuale.
Cit si cu faptul ca comportamentul si 'stilul' de viatza al unui individ devin evidente inca de la virsta de aprox. 5 ani.

In opozitie cu Adler insa, consider ca fericirea rezida in primul rind din introspectia obiectiva.
Si cum aceasta e imposibila exact datorita naturii noastre perfect duale - divina da' si teribil de darwina! -, atunci ceea ce 'produce' omul nu poate fi decit o introspectie ... 'perfect' subiectiva!
Asta e si motivul pt. care imensa majoritate a omenirii (probabil 99,9(9)%) este perpetuu ... nefericita!
Mai ales ca fericirea nu tine nicidecum de vreo ... compatibilitate emotionala ci, in principiu, e o stare de gratie atemporala, imposibil de realizat in stadiul actual de dezvoltare intelectuala si psiho-afectiva a individului.
Ceea ce indeobste numim de regula fericire, e de fapt doar o stare mai mult sau mai putzin trecatoare de ... multumire, satisfactie, liniste interioara, pace sau 'implinire' secundara de sorginte pur ... neuro-endocrina!
Da' la vremea aia Adler habar n-avea de ... neuro-transmitzatori sau de rolul 'demiurgic' al biochimismului unei fiintze asupra comportamentui uman; fiziologic, psiho-afectiv, psihic, social si emotional...

Mai pe romaneste, 'compatibilitatea' emotionala ... NU EXISTA!
Insa de ... afinitate emotionala avem parte cu totii.
Ca daca chiar ar exista aceasta compatibilitate, atunci ne-am lovi macar o data in viatza noastra de ceea ce se cheama doi indivizi perfect compatibili emotional sau, ceea ce spun mai ales poetzii, doua...

...SUFLETE PERECHE !

Care dintre voi a intilnit asa ceva fie si macar pt. o singura data in viatza sa?

...Niciunul.
garbo101426
Postat pe 7 Februarie 2017 14:20
Biochimismul e pt. pulifrici litera de lege. Intreaga lui existenta sta sub principiile neurotransmitatorilor, sine qua non in existenta acestuia. Omul evoluat cunoaste compatibilitatea emotionala cu partenerul potrivit si chiar cu sufletul pereche, precum si implinirea prin impacarea cu sine. Cine n-a intalnit fenomenul asta, nu poate da vina decat pe neputinta afectiva, cu care l-a inzestrat natura.
DanielaChiru
Postat pe 7 Februarie 2017 14:33
Omul ... evoluat?
Serios???
Cumva din ala care gindeste si vorbeste ca pe maidan?!?

Din pacate n-ai inteles 'materia prima' pe care am comentat-o eu!
Probabil ti-o fi mai dificil...

Tu ai gasit ... sine qua non-ul existentzei tale?
Sau macar ti-ai gasit sufletul pereche?!?
Ca altfel vorbim doar ca sa ne aflam in treaba, no offence...
garbo101426
Postat pe 7 Februarie 2017 15:13
Esti in postura de a face referire la vorbitul ca pe maidan?
Iar despre a fi intr-adevar evoluat, asta neincluzand citatele si vorbitul despre domenii stiintifice pe care spui ca le stapanesti, e mai greu sa-ti faci idee...
Daca n-as avea acest sine qua non, n-as vorbi.
DanielaChiru
Postat pe 7 Februarie 2017 16:19
Daca n-ai trecut cu ... introspectiile 'caracteriale' de nivelul gimnazial, e mai bine macar sa te pastrezi in limitele bunului simtz ca sa nu te auto-accidentezi!

Cartea si carnea de porc sint lucruri greu digerabile, dragutza!
Vad zilnic zeci de pigmei 'inteligenti' pe net care-si dau, de destepti ce sint, cu logica-n cap.
Nu e cazul sa le ingrosi rindurile!

Varza e buna doar a la Cluj sau cu ciolan, nu insa si cu ... mitocan!

Invatza sa citesti cu atentie ceea ce ai de gind sa scrii daca nu vrei sa fii subiect de mishtocareala semantica sau logica.
Nu de alta da' daca-ti imaginezi ca toti sint prosti pt. ca asa ai 'decretat' tu, atunci afla ca ai luat plasa!

Scoate-ti ideile din nisip - sau de acolo de unde obisnuiesti sa le tii la 'fezandat' - si, mai inainte de a-ti da cu parerea (despre lucruri de care in mod vadit n-ai habar absolut deloc si te si depasesc cu destulte clase), incearca mai bine sa citesti, cu mare atentie si cu pixul in mina, carti de capatii.
Pe domenii.
In format fizic, si nu de pe net.
Si-ti garantez ca in timp lucrurile se vor imbunatati si pt. tine.

Eventual...
garbo101426
Postat pe 7 Februarie 2017 16:42
Cand preopinentul vorbeste, nu din prisma pritocirii unor idei comune "semidoctilor", ci tocmai din invocatul bun simt, e effortlessly... usseless, orice dialog...
DanielaChiru
Postat pe 7 Februarie 2017 17:20
"Dorinţa de Realizare îl împinge în mod natural pe om să fie el însuşi. Având şansa de a fi el însuşi, individul ar putea creşte fără îndoială către forma sa proprie, dacă n-ar exista obstacolele şi inhibiţiile cunoscute, care să-l împiedice de la a deveni ceea ce este cu adevărat menit a fi. Dar cum omul nu a trăit decât relativ puţine milenii în stare de civilizaţie, în schimb a trăit multe sute de mii de ani în stare primitivă, modurile funcţionale arhaice sunt în el virtualmente extraordinar de vii şi uşor de activat." zis-a Carl Gustav Jung, ca tot sintem la ora de copy si paste din oameni destepti.

Tommy_Boy
Postat pe 8 Februarie 2017 09:02

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Putin ajutor... 15 De la: Lidiaolteanu 30 Noiembrie 2010 15:46
voi ce parere aveti? 20 De la: ronny_grati 16 Mai 2010 14:30
prima mea iubire 68 De la: elisabeta_boia 16 Septembrie 2011 21:14
Sint casatorita si dupa 9 ani de casnicie mi-am inselat sotul 100 De la: garbo164652 31 Martie 2011 13:56
Svetlana 66 De la: tutankhamon 20 Decembrie 2009 21:57
Setari Cookie-uri