RELATIA CU DUMNEZEU

De ce atunci cand cineva vorbeste cu Dumnezeu, aceasta se numeste 'rugaciune', dar cand Dumnezeu vorbeste cu cineva se numeste 'schizofrenie'?
anakin
Postat pe 3 Aprilie 2009 16:45
anakine, cine-i nene schizofrenicu', dumnezeu sau ascultatoru'?...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 16:47
De la: Ioana007, la data 2009-04-03 15:46:17Persida, ce faci?Citesti din Biblie numai ce iti convine?Vezi ca Biblia mai are si Vechiul Testament, si acolo se vorbeste tot de Dumnezeu.

Legea vechiului testament cuprinde randuieli obligatorii numai pentru evrei, precum si randuieli valabile si pentru noi crestinii. Acestea din urma se cuprind mai ales in " decalog", adica cele 10 porunci, date de Dumnezeu israelitilor prinproorocul Moise.
Legea vechiului testament nu este completa pentru noi crestinii; ea a pregatit omenirea pentru perioada Noului testament, a doua Lege divina-in ordine cronologica a Descoperirii ei pentru oameni, a Revelatiei-este pozitiva, supranaturala.
In legea noului testament se cuprinde dumnezeiasca Descoperire deplina, adusa in lume de catre Mantuitorul nostru Isus Hristos.
Legea Noului Testament se mai numeste si legea iubirii, pentru ca ea contine porunca cea mare a iubirii( Matei XXII, 37-39), fata de Dumnezeu, fata de aproapele si fata de noi insine.
Legea noului testament este desavarsirea Legii Vechiului testament, precum spune Mantuitorul Isus Hristos; El arata ca nu a venit sa strice legea veche, ci sa o completeze, sa o desavarseasca, pentru ca in cuprinsul Legii Noului Testament credinciosul gaseste invatatura divina, pentru dobandirea mantuirii.
Legea vechiului testament a fost numita numai o pregatire catre mantuire, "calauza spre Hristos" (Gal.III,"4).
Aceasta dadea poporului evtreu porunca de a implini voia lui Dumnezeu, dar nu-i da su harul, adica energia divina si sfititoare care sa-l ajute sa implineasca acesta porunca.
Legea noului testament adauga la porunca harul mantuitor, dat noua prin jertfa pe cruce a Domnului nostru Isus Hristos, dupa cum ne spune Sfanta Scriptura: "Pentru ca legea ( cea veche, poruncile) prin Moise s-a dat, iar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos" (IoanI,17).
Legea vechiului testament dadea credinciosilor invatatura, dar nu le punea in fata si pilda vie a celei mai inalte trairi a acestei invataturi.
In legea noului testament insa, invatatura este data nu numai prin cuvant, ci si prin pilda vie a trairii jertfei si desavarsirii.
Pilda acesta ne-a dat-o insusi Mantuitorul.
In legea vechiului testament, iubirea de semeni se margineste la cei de acelasi neam, pe cand legea noului testament vorbeste destpre iubirea indreptata catre oricare om, fara deosebire de neam, de credinta, de limba ori de stare sociala.
Noul testament cuprinde deci si propavaduieste poruca iubirii universale (Gal.III, 29)-si chiar a vrasmasilor.
In legea vechiului testament se cere ca la rau sa se raspunda tot cu rau( Lev.XXIV,!7;Deut.XIX, 21).
Noul testament ne opreste insa de la pacatul razbunarii, chiar mai mult, ne poruceste sa iubim pe vrajmasii nostri ( Matei V,44; Rom. XII,9-17)
In legea vechiului testament ceea ce il calauzea pe credincios in faptele sale era mai ales frica de pedeapsa lui Dumnezeu, pe cand in legea Noului testament suntem calauziti de dragostea fiasca fata de Dumnezeu la implinirea poruncilor sale, fiindca "Dumnezeu este dragoste" (I Ioan IV, 16).
Credinciosul Noului testament, crestinul, are si trebuie sa aibe un profund sentiment de smerenie si teama fiasca fata de Dumnezeu, asa cum in viata porunca cea mare a iubirii ( Mate XXII, 37-39).
O insusire esentiala a Noului Testament, spre deosebire de Vechiul testament, este interiorizarea, adica privirea adanc scrutatoare a credinciosului inlauntrul cugetului sau, in gandurile, in sentimentele si in dorintele sale.
"Fericirile" reprezinta, in mod condensat, invatatura lasata de Mantuitorul in chip direct credinciosilor, pentru dobandirea mantuirii. Fericirile intregesc si desavarsesc Poruncile Decalogului.
Cele 10 porunci ale Decalogului sunt prima treapta a desavarsirii credinciosului ( Matei V,17), pe cand fericirile sunt cea mai inalta treapta a desavarsirii crestine prin care se implineste intru totul Legea divina.
Acum intelegi de ce am raspuns asa?
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 16:51
nu stiu, nea zambile, chestia asta e ca si oralul, depinde de care parte te aflii.
anakin
Postat pe 3 Aprilie 2009 16:56
persidache...

ce am inteles eu din ce spui tu este ca vechiu' testament e un fel de prefatza la nou' testament... asa, ca sa ne bage in atmosfera, nu?...

pai de ce nu decartam nenica vechiu' testament asta complet?....doar asa, ca sa ne contrazicem de la o carte la alta?...

eu zic insa c-ar fi pacat, ca toata actiunea e in vechiu' testament... e ca si cum ai citi niscaiva jules verne meserias, cu aventuri in tinuturi exotice, si porma sari la vreun poponar de autor francez mancat de angoasele unei iubiri interzise intre un tata si fiu-sau...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 16:58
anakine, pai s-atuncea ala de da definitia schizofreniei cine e, voyeristu'?...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:00
Mai, de stiam ca ma luati asa mai bine nu ma mai oboseam.
Eu asta stiu, ma steptam sa veniti si voi cu anumite argumente sau imbunatatiri sau obiectii, in orice caz nu de genu asta..
In fine....
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:00
mda..

topicul asta ar fi fost altfel daca fetele ne-ar fi povestit ce anume le-a apropiat de Dumnezeu,daca tot vor sa discute despre EL.

asa copy ...

persida,.

tot nu te-ai obisnuit?...

mai interesant este sa vii cu vorbele tale...
iasomia
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:03
De la: zambil, la data 2009-04-03 17:00:35anakine, pai s-atuncea ala de da definitia schizofreniei cine e, voyeristu'?...

cred ca aia sunt cercetatorii britanici, fara de care nu as fi stiut niciodata ca ursul brun are blana maronie, ca mancarea de la McDonalds ingrasa sau ca femeile frumoase atrag mai multi barbati decat celelalte.
anakin
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:04
De la: zambil, la data 2009-04-03 16:58:47persidache...

ce am inteles eu din ce spui tu este ca vechiu' testament e un fel de prefatza la nou' testament... asa, ca sa ne bage in atmosfera, nu?...

pai de ce nu decartam nenica vechiu' testament asta complet?....doar asa, ca sa ne contrazicem de la o carte la alta?...

eu zic insa c-ar fi pacat, ca toata actiunea e in vechiu' testament... e ca si cum ai citi niscaiva jules verne meserias, cu aventuri in tinuturi exotice, si porma sari la vreun poponar de autor francez mancat de angoasele unei iubiri interzise intre un tata si fiu-sau...

Te inseli m-ai inteles gresit.
Vezi ca am specificat mai sus de "Crez" sau " Simbolul credintei"
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:09
iasomico...

frica, fata, frica le-a adus sub pulpana lu' dumnezeu... si ele dau din fleanca cum ca iubirea...

e un fapt constatat, bisericile sunt pline de femei... majoritatea sunt hoashte batrane pe care nu le mai iubeste nimeni, da' au ramas cu dorintele treze.. p-orma sunt femeile inca aprige da' pe care le-a palit necazu - ba vreo boala, ba nereusita in viata de cuplu... si la urma de tot vin fatucile carora incep sa le framante hormonii pe sub maieuri si pe care mamicile lor le aduc acolo ca sa le sperie cu pedeapsa celui de sus in cazu in care se apuca de shpagate prea de timpuriu...

a, si am uitat de dadatoarele de acatiste sa moara dusmancele, he,he,he...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:09
De la: iasomia, la data 2009-04-03 17:03:01mda..

topicul asta ar fi fost altfel daca fetele ne-ar fi povestit ce anume le-a apropiat de Dumnezeu,daca tot vor sa discute despre EL.

asa copy ...

persida,.

tot nu te-ai obisnuit?...

mai interesant este sa vii cu vorbele tale...

Sunt vorbele mele. Si nu am cerut nimanui sa le si aprobe.
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:14
persido...

iasomica zise sa vorbesti cu vorbele nascosite de mintea ta... tu insa faci parte din tagma ceor carora biblia le tine loc de creier... normal ca ti se pare ca vorbesti chiar tu...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:18
este interesant cum anumiti credinciosi - ma rog, autodeclarati credinciosi - au inclinatia de a te improsca pe fatza cu citate din biblie, cu trimiteri docte la pagini, aliniate si autori... asa li se pare lor ca ceea ce spun capata greutate, dovedind in fapt neincredere in propria judecata...

in realitate, documentu' de referinta mentionat de ei e o compilatie de mistificari, una mai grozava ca alta... e ca si cum mi-as intari eu spusele cu citate din povestea porcului, sau - doamne fereste - a sulii... cu deosebirea ca textele mentionate de mine sunt mai shturlubatice, deh... luate din viata, nu mormaielei habotnice de spus cu lumanarea in fatza...

zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:30
De la: zambil, la data 2009-04-03 17:18:37persido...

iasomica zise sa vorbesti cu vorbele nascosite de mintea ta... tu insa faci parte din tagma ceor carora biblia le tine loc de creier... normal ca ti se pare ca vorbesti chiar tu...

Asta e o parere, eu nu merg cu biblia sub brat, cum vine vorba si ma ridic, cad, ca orice om, insa am o anumita morala crestina. eu nu am spus ceea ce ma uneste de Dumnezeu s-au nu,si din nou In fine.
Morala crestina este dupa parerea mea de incuiata si fara creier, aplicarea poruncilor in viata crestineasca.
primele percepte de morala mi le-a formulat mama mea pe la o varsta destul de frageda, dar alegerea mi-am facut-o singura.
In decursul timpului, biserica si-a alcatuit si formulat doctrina morala pe baza urmatoarelor percepte:
1.Constiinta morala, care este puterea sufletesca, energia launtrica, asezata (de Dumnezeu pentru unii si pentru altii experientele de viata fie ele bune sau rele),putere si energie care, pe baza legilor morale divine cunoscute, ne invata cen este bine si ce este rau.
Trebuie sa precizez faptul ca notiunea de constiinta morala este distincta fata de constiita phihologica propriu-zisa.
Constiita psihologica este o functie de cunoastere, pe cand constiita morala inseamna nu numai capacitatea de cunoastere, ci si o putere de apreciere sau de calificare a faptelor.
Constiita morala, numita de crestini " Ochiul lui Dumnezeu" in om, cuprinde in sine constiita psihica in mod necesar, dar nu si invers.
2. Virtutea crestina este puterea omului, sporita cu puterea harului dumnezeiesc, de a infaptui binele in propria viata si in raporturile cu lumea, cu societatea-familia, prietenii si vrajmasii sai, cei de aceeasi credinta sau de alta credinta.
Virtutile crestine sunt: virtuti crestine teologice si virtuti crestine morale.
3. Intelepciunea este puterea sufletesca a credinciosului, ajutata de harul dumnezeiesc, de a gasi cele mai potrivite mijloace pentru infaptuirea poruncilor moralei crestine.
4. Dreptatea ne indatoreaza sa dam fiecaruia ceea ce i se cuvine, sa nu vatamam cu nimic pe nimeni in cele ale sale, sa ajutam pe cei din jurul nostru, sa-si dobandeasca cele dupa cuviinta.
5. Cumpatarea este puterea sufleteasca a crestinului de a-si indeplini trebuintele trupesti si sufletesti, marginindu-se la cele necesare vietuirii sale, asa cum o doreste Dumnezeu.
6. Barbatia sau curajul crestin este puterea sufleteasca de a evita lupta pentru implinirea celor bune si cuviincioase, atunci cand se iveste prilejul, ci a actiona cu curaj pentru inlaturarea greutatiilor si primejdiilor vietii.

persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 17:56
persidache...

ia incearca sa rescrii ce zisasi tu acolo eliminand cuvintele dumnezeu, crestin, biblie... nu de alta da' prea miroase a tamaie pe topicu' asta...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:04
De la: zambil, la data 2009-04-03 18:04:45persidache...

ia incearca sa rescrii ce zisasi tu acolo eliminand cuvintele dumnezeu, crestin, biblie... nu de alta da' prea miroase a tamaie pe topicu' asta...

Zambilache,
totusi, topicul se numeste Relatia cu Dumnezeu.
Despre ce vrei sa scriu?
Si de ce nu-ti place mirosul de tamaie?
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:10
pai...

zicem in doua fraze ca nu exista si p-orma stam si noi de vorba ca oamenii, nu?...
zambil
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:12
De la: zambil, la data 2009-04-03 18:12:48pai...

zicem in doua fraze ca nu exista si p-orma stam si noi de vorba ca oamenii, nu?...

Pai pana acum nu ca oamenii am stat de vorba?
Ce-am facut? am guitaatt sau cotcodocit
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:18
"1.Constiinta morala, care este puterea sufletesca, energia launtrica, asezata (de Dumnezeu pentru unii si pentru altii experientele de viata fie ele bune sau rele),putere si energie care, pe baza legilor morale divine cunoscute, ne invata cen este bine si ce este rau.
Trebuie sa precizez faptul ca notiunea de constiinta morala este distincta fata de constiita phihologica propriu-zisa.'

aici m-ai bagat in ceata rau de tot

adica, constiinta morala e o forma de energie?si daca e o forma de energie, ea poate sa invete ceva pe cineva? nu inteleg.

...si inbarligatura dintre constiinta morala si cea psihologica iar mi se pare ciudata. de fapt, nu pricep nik
si_totusi
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:20
De la: persidadamian, la data 2009-04-03 17:56:19primele percepte de morala mi le-a formulat ....
In decursul timpului, biserica si-a alcatuit si formulat doctrina morala pe baza urmatoarelor percepte

1. percepte = cuvantul nu exista in limba romana, este folosit ca deformare de la cuvantul PERCEPTIE, la plural perceptii, substantiv feminin, care descrie un proces psihic prin care obiectele si fenomenele din lumea obiectiva care ac�ioneaza asupra organelor de simt sunt reflectate in totalitatea insusirilor lor, ca un �ntreg unitar; imagine rezultat� �n urma acestei reflectari.
2. PREC�PT, precepte, s.n. Formul�, principiu, �nv���tur� care st� la baza unei doctrine (mai ales morale); norm�, regul� de conduit�. b.Recomandare, sfat, pova��. Precepte de igien�. [Pl. �i: precepturi] � Din fr. pr�cepte, lat. praeceptum. Sursa: DEX 98.

Totusico, nu ma pricep prea bine in problema asta, dar eu unul cred ca persi a facut un apel la gnosticism aici; am un feeling.
anakin
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:21
De la: si_totusi, la data 2009-04-03 18:20:41"1.Constiinta morala, care este puterea sufletesca, energia launtrica, asezata (de Dumnezeu pentru unii si pentru altii experientele de viata fie ele bune sau rele),putere si energie care, pe baza legilor morale divine cunoscute, ne invata cen este bine si ce este rau.
Trebuie sa precizez faptul ca notiunea de constiinta morala este distincta fata de constiita phihologica propriu-zisa.'

aici m-ai bagat in ceata rau de tot

adica, constiinta morala e o forma de energie?si daca e o forma de energie, ea poate sa invete ceva pe cineva? nu inteleg.

...si inbarligatura dintre constiinta morala si cea psihologica iar mi se pare ciudata. de fapt, nu pricep nik

Eu am vorbit dintr-un punct de vedere religios.
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:34
De la: anakin, la data 2009-04-03 18:21:04
De la: persidadamian, la data 2009-04-03 17:56:19primele percepte de morala mi le-a formulat ....
In decursul timpului, biserica si-a alcatuit si formulat doctrina morala pe baza urmatoarelor percepte

1. percepte = cuvantul nu exista in limba romana, este folosit ca deformare de la cuvantul PERCEPTIE, la plural perceptii, substantiv feminin, care descrie un proces psihic prin care obiectele si fenomenele din lumea obiectiva care ac�ioneaza asupra organelor de simt sunt reflectate in totalitatea insusirilor lor, ca un �ntreg unitar; imagine rezultat� �n urma acestei reflectari.
2. PREC�PT, precepte, s.n. Formul�, principiu, �nv���tur� care st� la baza unei doctrine (mai ales morale); norm�, regul� de conduit�. b.Recomandare, sfat, pova��. Precepte de igien�. [Pl. �i: precepturi] � Din fr. pr�cepte, lat. praeceptum. Sursa: DEX 98.

Totusico, nu ma pricep prea bine in problema asta, dar eu unul cred ca persi a facut un apel la gnosticism aici; am un feeling.

Da Anakin draga si cei cu asta?
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:37
Anakin m-ai ghicit.
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:43
gnoasticism?

persi, fara suparare insa, mi se pare o amestecatura de idei si percepte puse alandala care, la o prima citire, par elaborate. dar, cum ziceam :" par".

s-ar putea sa gresesc eu. recunosc. nu ma pricep
si_totusi
Postat pe 3 Aprilie 2009 18:50
De la: si_totusi, la data 2009-04-03 18:50:41gnoasticism?

persi, fara suparare insa, mi se pare o amestecatura de idei si percepte puse alandala care, la o prima citire, par elaborate. dar, cum ziceam :" par".

s-ar putea sa gresesc eu. recunosc. nu ma pricep

Si-totusi,
te rog sa nu te superi pe mine dar ca sa explic mi-ar lua prea mult timp si nu mai am rabdare acum, poate alta data.
Si crede-ma pe cuvant nu sunt niste idei alandala. In fine..
Eu nu stiu sa explic mai detaliat pentru ca ar fi mult prea mult, dar cand ai drum spre biserica sa intrebi un teolog de ceea ce am scris aici. Sunt sigura ca ai sa primesti raspunsurile mult mai detaliate decat ti le pot da eu.
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 19:10
Gnosticismul: se refer� la diverse mi�c�ri religioase sincretice, const�nd in variate sisteme de credin�e, generalizat unite �n �nv���tura c� oamenii sunt suflete divine �nchise �ntr-o lume material�, creat� de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este frecvent identificat cu Dumnezeul lui Avram.

Copy/paste din Wikipedia.. pt Persi!
Verarmy_38
Postat pe 3 Aprilie 2009 19:17
persida, am intrebat dar tot cu lozinci au raspuns. exact ca pe topicul acesta. eu ii intrebam un lucru simplu, ei raspundea cu limbajul acesta greoi, numai fraze si citate din scripturi, incat dupa o astfel de lamureala, omul simplu pleaca mai ametit decat a venit
si_totusi
Postat pe 3 Aprilie 2009 19:25
Persida, asa intre noi doua: Nu ti-a vanit scumpo sa mai pui de-o tavaleala prin sura, fara sa stie Dumnezeu?N-ai calcat tu stramb, macar pe un stilou cazut pe jos?Nu i-ai trimis tu un biletel lui Costelush, sa lase Biblia in pace ca ai cu el niste ganduri mai lumesti, de care o sa-si aminteasca cu placere cand o sa fie batran si o sa i se pleosteasca lumanarea?
Ioana007
Postat pe 3 Aprilie 2009 19:28
De la: Verarmy_38, la data 2009-04-03 19:17:06Gnosticismul: se refer� la diverse mi�c�ri religioase sincretice, const�nd in variate sisteme de credin�e, generalizat unite �n �nv���tura c� oamenii sunt suflete divine �nchise �ntr-o lume material�, creat� de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este frecvent identificat cu Dumnezeul lui Avram.

Copy/paste din Wikipedia.. pt Persi!

gnostic�sm s.n. Curent filozofico-religios, reprezent�nd un amestec de dogme cre�tine, filozofie idealist� greac� �i concep�ii religioase orientale, care proclam� ideea unei cunoa�teri mistice. (< fr. gnosticisme)
Sursa: MDN | Trimis� de blaurb, 28 Oct 2005 | Gre�eal� de tipar
M�STIC, -�, mistici, -ce, adj., subst. 1. Adj. Care apar�ine misticismului, care se refer� la misticism; care v�de�te misticism. 2. S.m. �i f. Adept al misticismului. 3. Adj. Care are un �n�eles ascuns; care r�m�ne ne�n�eles; inexplicabil pe cale ra�ional�; secret, tainic. ♢ Testament mistic = testament secret. 4. S.f. Totalitatea orient�rilor �i practicilor propagate de misticism sau de o doctrin� mistic� (1); p. ext. misticism. � Din fr. mystique.
persidadamian
Postat pe 3 Aprilie 2009 19:37

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
La ce intrebari ar trebui sa raspunda o carte despre iubire? 56 De la: giul1a 4 Iulie 2010 13:17
Nadejdea in Dumnezeu 11 De la: luptatoareacurajoasa 21 Iulie 2010 22:27
PENTRU D-VOASTRA SI FAMILIE 1 De la: garbo178963 9 Decembrie 2010 13:59
Coafura de club spectaculoasa 2 De la: garbo_7980 16 Noiembrie 2012 07:33
EDUCATIA .....DE ACASA 22 De la: tutankhamon 23 Februarie 2010 22:52
Setari Cookie-uri