Memoria piciorului din Fa�a �i suprafa�a (1994) de Gellu Naum Unde sunt insulele verzi cu cipri�ii �nal�i �i sumbri cu o sete �nfrunzit� cu portocali care ne cuprindeau �n rodul lor �i cu miresmele p�durilor de iasomie noaptea c�nd urinam pe ro�ile motocicletei sub luna plin� �i ne izbeam cu frun�ile de ziduri �i cine ar putea s� spun� de ce roste�te un cuv�nt �n locul altuia de ce acesta este destr�mat iar cel�lalt asprit de o �ngr�m�dire ne�nsufle�it� ce ro�i se �nv�rtesc deasupra ochilor orbi�i de prea mult� lumin� �i cine ar putea deosebi amurgul insurgent de vagul constr�ngerilor adoptate la urma urmei poate c� ar trebui s�-i ard un �ut celui ce-�i folose�te piciorul �i fragila lui memorie de c�ine ca s� vad� cum �mb�tr�nesc doar ca s� redevin copil �i s� dispar �i nu mai vreau s� spun nici da nici nu |
||
dune Postat pe 27 Iulie 2009 15:10 |
||
---|---|---|
Corbul Edgar Allan Poe St�nd, c�ndva, la miez de noapte, istovit, furat de �oapte Din oracole ce�oase, c�r�i cu t�lc tulbur�tor, Piroteam, uit�nd de toate, c�nd deodat�-aud cum bate, Cineva p�rea c� bate � bate-n u�a mea u�or. "E vreun trec�tor � g�ndit-am � �i-a b�tut �nt�mpl�tor. Doar at�t, un trec�tor." O, mai pot uita vreodat� ? V�nt, decembrie cu zloat�, Jaru-agoniza, c-un straniu dans de umbre pe covor, Beznele-mi d�deau t�rcoale � �i niciunde-n c�r�i vreo cale S�-mi aline greaua jale � jalea grea pentru Lenore � Fata f�r�-asemuire � �ngerii �i spun Lenore � Nume-n lume trec�tor. �n perdele �nvinse ro�ul ve�ted de m�tase Cu-o fo�nire de nelini�ti, ca-ntr-un spasm chinuitor; �i-mi spuneam, s� nu mai geam� inima zv�cnind de team�: "E vreun om care m� cheam�, vr�nd s� afle-un ajutor � R�t�cit prin frig �i noapte vrea s� cear�-un ajutor � Nu-i dec�t un trec�tor." Astfel lini�tindu-mi g�ndul �i de spaime dezleg�ndu-l "Domnule � am spus � sau doamn�, cer iertare, v� implor; Podidit de oboseal� eu dormeam, f�r�-ndoial�, �i-a�i b�tut prea cu sfial�, prea sfios, prea tem�tor; Am crezut c�-i doar p�rere!" �i-am deschis, netem�tor, Bezn�, nici un trec�tor. �i-am r�mas �n prag o vreme, inima sim�ind cum geme, N�luciri vedeam, cum nimeni n-a avut, vreun muritor; Noapte numai, nesf�r�it�, bezna-n sinea-i ad�ncit�, �i o vorb�, doar �optit�, ce-am �optit-o eu: "Lenore!" Doar ecou-ad�nc al beznei mi-a r�spuns �optit: "Lenore!" Doar ecoul trec�tor. �ntorc�ndu-m�-n odaie, t�mplele-mi ardeau v�paie, �i-auzii din nou b�taia, parc� mai st�ruitor. "La fereastr� este, poate, vreun drume� strein ce bate... Nu �tiu, semnele-s ciudate, vreau s� aflu t�lcul lor. Vreau, de s�nt �n bezn� taine, s� descop�r t�lcul lor!" V�nt �i nici un trec�tor. Geamul l-am deschis o clip� �i, c-un fo�net grav de-arip�, a intrat un Corb, str�vechiul timpului st�p�nitor. N-a-ncercat vreo plec�ciune de salut sau sfiiciune, Ci f�ptura-i de t�ciune �i-a oprit, solemn, din zbor, Chiar pe bustul albei Palas � ca un Domn st�p�nitor, Sus, pe bust, se-opri din zbor. Printre negurile-mi dese, parc�-un z�mbet mi-adusese, Cum privea, umflat �n pene, �an�o� �i �ncrez�tor. �i-am vorbit: "�i-e creasta cheal�, totu�i intri cu-ndr�zneal�, Corb b�tr�n, strigoi de smoal� dintr-al nop�ii-ad�nc sobor! Care �i-e regalul nume dat de-al Iadului sobor?" Spuse Corbul: "Nevermore!" Mult m-am minunat, fire�te, auzindu-l cum roste�te Chiar �i-o vorb� f�r� noim�, cronc�nit�-nt�mpl�tor; �ns� nu �tiu om pe lume s� primeasc�-n cas�-anume Pas�re ce-�i spune-un nume � sus, pe bust, oprit�-n zbor � Pas�re, de nu stafie, st�nd pe-un bust str�lucitor- Corb ce-�i spune: "Nevermore". Dar, �n neagra-i sih�strie, alta nu p�rea c� �tie, Sufletul �i-l �mbr�case c-un cuv�nt sf�ietor. Mult r�mase, ca o stan�.n-a mi�cat nici fulg, nici pan�, P�n�-am spus: "S-au dus, �n goan�, mul�i prieteni, mul�i, ca-n zbor � Va pleca �i el, ca m�ine, cum s-a dus N�dejdea-n zbor". Spuse Corbul: "Nevermore". Uluit s-aud c�-ncearc� vorb� cugetat� parc�, M-am g�ndit: "E-o vorb� numai, de-altele-i ne�tiutor. L-a-nv��at vreun om, pe care Marile Dezastre-amare L-au purtat f�r�-ncetare cu-�st refren chinuitor � Bocetul N�dejdii-nfr�nte i-a ritmat, chinuitor, Doar cuv�ntul: �Nevermore�"'. Corbul r�scolindu-mi, �ns�, desn�dejdea-n suflet str�ns�, Jil�ul mi l-am tras al�turi, l�ng� bustul sclipitor; G�nduri r�nduiam, �i vise, doruri, �i n�dejdi ucise, L�ng� vorba ce-o rostise Corbul nop�ii, cobitor � Cioclu chel, spectral, sinistru, b�d�ran �i cobitor � Vorba Never � Nevermore. Nemi�cat, �nvins de fric�, �ns� negr�ind nimic�, �l priveam cum m� fixeaz�, p�n�-n g�nd str�b�t�tor, �i sim�eam iar �ndoiala, m�ng�iat de c�ptu�eala Jil�ului, pe care pala raz�-l lumina u�or � Dar pe care niciodat� nu-l va m�ng�ia, u�or, Ea, pierduta mea Lenore. �i-am sim�it deodat�-o boare, din c��ui aromitoare, Nev�zu�i pluteau, c-un clinchet, pa�i de �nger pe covor; "�ie, ca s� nu mai s�ngeri, ��i trimite Domnul �ngeri" � Eu mi-am spus � "s� ui�i de pl�ngeri, �i de dusa ta Lenore. Bea licoarea de uitare, uit� g�ndul la Lenore !" Spuse Corbul : "Nevermore". "Tu, profet cu neagr� pan�, vraci, oracol, sau satan�, Sol al Beznei sau Gheenei, dac� e�ti iscoditor, �n noroasa mea ruin�, l�ng�-un ��rm f�r� lumin�, Unde spaima e regin� � spune-mi, spune-mi te implor, Este-n Galaad � g�si-voi un balsam alin�tor?" Spuse Corbul: "Nevermore". "Tu, profet cu neagr� pan�, vraci, oracol, sau satan�, Spune-mi, pe t�ria bol�ii �i pe Domnul iert�tor, Sufletu-nt�lni-va oare, �n Edenul plin de floare, Cea mai pur�-ntre fecioare � �ngerii �i spun Lenore � Fata c�reia �i-n ceruri �ngeri �i spun Lenore?" Spuse Corbul: "Nevermore". "Fie-�i blestemat cuv�ntul! Piei, cu beznele �i v�ntul, Piei �n bezn� �i furtun�, sau pe ��rmul Nop�ii-n zbor! Nu-mi l�sa nici fulg �n cas� din minciuna-�i veninoas�! Singur pentru veci m� las� ! Pleac� de pe bust �n zbor! Scoate-�i pliscu-nfipt �n mine, pleac� la Satan, �n zbor!" Spuse Corbul: "Nevermore". �i de-atunci, pe todeauna, Corbul st�, �i st� �ntr-una, Sus, pe albul bust, deasupra u�ii mele, p�nditor, Ochii ve�nic stau de paz�, ochi de demon ce viseaz�, Lampa �i prelinge-o raz� de pe pana-i pe covor; �tiu, eu n-am s� scap din umbra-i nemi�cat� pe covor. Niciodat� � Nevermore. |
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 15:11 |
||
Va pupez pe totzi. s-avetzi o saptamana misto | ||
|
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 15:15 |
||
duneto... de ce sa ma scarpin eu in anale daca nu ma mananca, fato?... indemnu' meu era pt voi, fetele... da' daca zici tu ca n-ai avut nicio iubre d-asta curata, te cred... nu trebe sa te fortzezi... |
||
zambil Postat pe 27 Iulie 2009 15:18 |
||
hai zambilu' bate-te sa te bata,ca-mi adusesi aminte: foaie verde trei smicele la hanu' cu trei surcele vin clientii raurele ca sa bea, ca sa se spele oasele sa-si odihneasca la hangita sa priveasca. hangita este vestita e de peste deal venita are ochi ca murele zambetu' ca soarele gura ca petalele of,of,mai,mai.... |
||
iasomia Postat pe 27 Iulie 2009 15:35 |
||
si pretene ca boalele.. haualeu, mai, mai... |
||
zambil Postat pe 27 Iulie 2009 15:37 |
||
De la: zambil, la data 2009-07-27 15:37:08si pretene ca boalele.. |
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 15:37 |
||
pretena iti e vezi bine doar camesa de pe tine.... le,le,le..si iar lele. |
||
iasomia Postat pe 27 Iulie 2009 15:40 |
||
mai, aici e "lumea cuvintelor noastre" sau "lumea cuvintelor lor"? daca aducem pe topic toata literatura mapamondului, e jale mare | ||
si_totusi Postat pe 27 Iulie 2009 15:55 |
||
De la: si_totusi, la data 2009-07-27 15:55:51mai, aici e "lumea cuvintelor noastre" sau "lumea cuvintelor lor"? daca aducem pe topic toata literatura mapamondului, e jale mare ai dreptate. da' cum eu nu stiu sa scriu poezii(nici intr-o mie de ani n-o sa reusesc sa scriu ca voi) m-am gandit sa va impartasesc si voua ce citesc. scuzati, pardo' |
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 16:28 |
||
incearca tulipe ca, nu e om ce n-o fi scris o poezie, macar odata, doar o data-n viata lui. si pana la urma urmei, aici nu e cercul literar al academiei. nimeni nu e poet . fiecare incearca sa insaileze cate ceva. | ||
si_totusi Postat pe 27 Iulie 2009 16:32 |
||
..eu cred ca sunt putin si ale noastre daca suntem in rezonanta cu ele | ||
blanca Postat pe 27 Iulie 2009 16:32 |
||
mielu... bine ca nu ne pomeniram cu vreun iubitor de de versuri de manele... |
||
zambil Postat pe 27 Iulie 2009 16:35 |
||
De la: zambil, la data 2009-07-27 16:35:28mielu... alea nu e versuri. e cuvinte incrucishate |
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 16:38 |
||
...acu zambilu si alea-s de mai multe feluri |
||
blanca Postat pe 27 Iulie 2009 16:39 |
||
tulipo... eu crez ca e mai curand cuvinte cu cracii desfacuti... |
||
zambil Postat pe 27 Iulie 2009 16:39 |
||
mielu, eu cred ca nu citeste nimeni aceste copy paste. cand incearca unul de-ai nostri sa scrijile ceva, ceilalti citesc, fac o gluma. e altceva. ceva ce se cheama suflet. lecturile personale, sa ramana personale. poate gresesc insa, asa gandesc din partea mea, puteti pune orice. cat nu e scris de voi, nici nu ma obosesc sa ma uit |
||
si_totusi Postat pe 27 Iulie 2009 16:40 |
||
tulipo, daca tu zici ca nu stii sa scrii poezele, baga una d-aia de cand picau liceenii in bot ca boboceii de rata cand ti le dedicau | ||
Thor Postat pe 27 Iulie 2009 16:43 |
||
asa,asa... poate gaseste una cu delfini si raze..... |
||
iasomia Postat pe 27 Iulie 2009 16:44 |
||
Eu una le citesc si pe alea, mai descopar poezii pe care nu le stiam dar e-adevarat ce spui ca citesc cu alt interes ce-a scris cineva de aici. | ||
blanca Postat pe 27 Iulie 2009 16:44 |
||
iasomico: hai c-ai fost dulce tare! da' mai stii? |
||
Thor Postat pe 27 Iulie 2009 16:46 |
||
hai mai ca mihai t ioan ala al meu, e delicios. nici mie nu-mi place sa dau copy din consacrati,dar dupa d-astia de este o placere sa-i descoperi,da... |
||
iasomia Postat pe 27 Iulie 2009 16:48 |
||
ca mi-ati amintit. am si acum un oracol de prin vremea liceului. imi scrisese atunci o poezie un baiat. tare mandra mai eram. recitind-o recent, m-a bufnit rasul.parca ma injura si nicidecum altceva. scria acolo de moarte, de morminte de sinucidre, urmariri. ce mai? parca e un episod in versuri din filmul "politia in actiune" | ||
si_totusi Postat pe 27 Iulie 2009 16:48 |
||
De la: Thor, la data 2009-07-27 16:43:32tulipo, daca tu zici ca nu stii sa scrii poezele, baga una d-aia de cand picau liceenii in bot ca boboceii de rata cand ti le dedicau nu poooooot. nu sunt in stare sa debitez o rima. nu prea-mi scriau baietii poezele, ma abureau cu mondial, cu portelanuri, sara pe deal si cu folk cu alte alea eu am citit cam tot ce s-a scris pe aici. unele imi plac foarte mult, altele, nu. deloc, deloc |
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 16:49 |
||
totushoaico... si ce varsta zici c-avea baietu shela?... ca si p-acilea ploua des, si-si baga lumea cutzite-n spate mai ceva ca-n zece negri mititei... |
||
zambil Postat pe 27 Iulie 2009 16:51 |
||
De la: iasomia, la data 2009-07-27 16:44:31asa,asa... cred ca fix, aia mi-a scapat. thor, nu cadeau ca bobocii de ratza. ci ca mushtele |
||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 16:53 |
||
tulipo, ia spune tu care nu-ti plac? ca eu sunt pregatita...si nu sufar,nu am pretentii de poet,Doamne feri... |
||
iasomia Postat pe 27 Iulie 2009 16:54 |
||
pfoaaiiii, tulipo, cum, mami? tocmai aia sa-ti scape? | ||
Thor Postat pe 27 Iulie 2009 16:55 |
||
zambilu, asta inseamna creatie. dintodeauna marii creatori de valori s-au ghiontit si imbrancit . de, lupta pentru afirmare | ||
si_totusi Postat pe 27 Iulie 2009 16:56 |
||
iaso, nu pot sa spun. poate ca sunt frumoase si n-am eu gusturi. da' daca tot vrei sa stii, unele mi se par scremute rau | ||
tulipe Postat pe 27 Iulie 2009 16:57 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
De ce? | 3 | De la: precizilla 27 Mai 2011 22:42 |
hellou | 1 | De la: hermosa20 28 Iunie 2012 15:25 |
In urma topicului " cum sa scapam de michelle?" 013 a fost banat | 65 | De la: elisabeta_boia 7 Septembrie 2011 01:40 |
|
||
Dupa atitea sarbatori a venit si rindul lui IOAN sa dea cep la butoi ! | 8 | De la: VOIAJOR 10 Ianuarie 2013 21:46 |
Sa mai si zambim | 16 | De la: LILO 1 Februarie 2010 04:59 |
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri