"Miori�a" - o tem� fals�, o manipulare istoric� eseu [ ] - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - de Miron Manega [Manega ] 2009-11-26 | | �Scoate�i Miori�a de pe drapel!� � spunea, �ntr-o emisiune tv, Florin Chilian. Avea �i nu avea dreptate. Mai mult n-avea. De ce? �i el, �i Nicu Covaci, ca �i al�ii mai m�run�i, sunt victimele unei colosale manipul�ri istorice, denumit� - ba chiar �branduit� �n acest sens - fatalism mioritic. O formidabil� demonstra�ie de iluzionism, f�cut� cu toate obiectele la vedere (f�r� �prepara�ie�, cum ar spune Iosefini), dar �n care privitorul vede ce-i arat� iluzionistul. Cic� blestemul na�iei noastre este filosofia acestei minunate balade. Fals! Ar fi bine s� fie a�a - din motivele pe care am s� le prezint - dar nu e a�a! �n Miori�a nu se scrie sau nu se spune nimic din ceea ce i se atribuie. Ciobanul nu se las� ucis de confra�i dec�t �n min�ile noastre manipulate. �n graba lecturii, uit�m s� citim un vers de o importan�� fundamental�: ��I DE-A FI S� MOR�� S� recitim povestea, care e foarte simpl� �i foarte explicit� din punct de vedere epic� Afl�m din primele �ase versuri c� trei ciobani se �deplasau� cu turmele �pe-un picior de plai, pe-o gur� de rai�. Ni se spune apoi cine sunt ciobanii: �Unu-i Moldovan,/ Unu-i Ungurean/ �i unu-i Vr�ncean�. Urmeaz� conflictul: �Iar cel Ungurean, �i cu cel Vr�ncean, M�ri se vorbir�, Ei se sf�tuir� Pe l'apus de soare Ca s� mi-l omoare Pe cel Moldovan, C�-i mai ortoman �'are oi mai multe, M�ndre �i cornute, �i cai �nv��a�i �i c�ni mai b�rba�i!�... S� facem un stop cadru! A�adar, ciobanul Moldovan e mai �ortoman� �i �are oi mai multe, m�ndre �i cornute�. Se presupune a�adar c� era un om gospodar, deci activ, practic, concret, unul care f�cea �zootehnie� performant� �n acelea�i condi�ii cu ceilal�i doi. Subliniez: performa�ele lui �ciob�ne�ti� erau aici, pe p�m�nt, nu �n plan metafizic. Era, cu alte cuvinte, cel mai ��mecher�! A�a cum se �nt�mpl� �n via�� (�i �n filmele cu personaje pozitive �i negative), prosperitatea Moldovanului genereaz� �n ceilal�i doi sentimentul omenesc numit invidie. Incapabili s� fie la fel de ��mecheri�, ace�tia nu pot rezista �concuren�ei� dec�t elimin�ndu-l, ceea ce se �i hot�r�sc s� fac�: �M�ri se vorbir�, Ei se sf�tuir� Pe l'apus de soare Ca s� mi-l omoare�... Abia aici apare �n ecua�ie mitologicul, interven�ia divin�. Prin vocea oii, care i se adreseaz� direct, avertiz�ndu-l: �St�p�ne, st�p�ne, ��i cheam� �'un c�ne, Cel mai b�rb�tesc �i cel mai fr��esc, C� l'apus de soare�... etc. Iar ciobanul care, cunosc�nd limba �fiarelor�, avea, se vede treaba, ceva abilit��i transcendentale, o aude, o �n�elege �i-i spune: �Oi�� b�rsan�, De e�ti n�zdr�van� �I DE-A FI S� MOR �n c�mp de mohor, S� spui lui Vr�ncean �i lui Ungurean...� Aici se afl� cheia �ntregii mistific�ri. Versul ��I DE-A FI S� MOR� a fost omis, fie din prostie, fie din neaten�ie, fie cu inten�ie, �n toate exegezele despre fatalismul mioritic al na�iei. Fatalism care a fost virat, prin interpretare �i induc�ie, spre obedien��, spre lipsa de coloan� vertebral� a ciobanului (�i a noastr�, prin extensie istoric�). O fi adev�rat� lipsa de coloan� vertebral� �n ceea ce ne prive�te, dar asta n-are leg�tur� cu Miori�a. Modelul propus de balad� e cu totul altul, e invers! Miori�a este un testament. �ntr-un testament i se spune legatarului (oi�ei b�rsane, �n cazul de fa��) ce s� fac� �n caz c� el va muri. Dar nu e testamentul unuia care se va l�sa ucis, e testamentul unui b�rbat care pleac� la lupt�. Spun asta pentru c� e pu�in probabil ca un individ care �i-a dovedit calit��ile practice, lupt�ndu-se s� fie cel mai bun pe domeniul lui de referin�� (cel mai �ortoman�), s� fie dispus a ceda totul pentru o supozi�ie postconceput� �n secolul XX. E ilogic. Dac� acest lucru ar fi fost exprimat �n textul baladei, era altceva. Dar NU A FOST EXPRIMAT nimic �n acest sens! Scrie doar at�t: ��i de-a fi s� mor�. Unde scrie c� n-a luptat? Nu scrie. Ba chiar exist� variante ale Miori�ei - mai rudimentare ca expresie artistic� - �n care ciobanul chiar lupt� �i chiar �i �nvinge pe ceilal�i doi. �n forma de fa��, esen�ializat�, Miori�a este un testament. �ntr-un testament �i se spune ce s� faci �dup�, nu ��nainte de�. �i dac� tot e s� interpret�m, propun urm�toarea �ntrebare: ce motive ar fi avut ciobanul s� nu lupte pentru a-�i ap�ra averea, de vreme ce s-a luptat ca s-o fac�? Motivul, dac� exist�, e �n mentalitatea sau �n la�itatea noastr�. Prefer�m s� arunc�m pe seama unei fatalit��i istorice propria blazare sau neputin��, ca s� sc�p�m de responsabilitatea moral� a faptului. �i l-am transformat pe cioban �ntr-un fel de �acarul P�un� al vinov��iei noastre. �n fapt, ciobanul din Miori�a nu numai c� nu se las� dobor�t, dar nu accept� nici moartea ca pe o �nfr�ngere! O transform� �n nunt� cosmic� �i ne-o livreaz� ca model. Iar noi � ce-am �n�eles? C� s-a l�sat omor�t. De unde, p�n� unde? El este �nving�torul absolut, nu �nvinsul absolut. Chiar dac� e b�tut, nu e �nvins. Nici �n via��, nici �n moarte. Miori�a nu e un model fatalist. Nu e nici m�car un paradox. Paradoxali suntem noi, care �n�elegem lucrurile cele mai elementare pe dos. �i astfel, prin �nlocuirea Miori�ei cu o clon� ob�inut� �n laborator �i botezat� cu numele originalului, s-a ajuns la confec�ionarea unei �ntregi paradigme a obedien�ei. Din cauza acestei mistific�ri (substituiri), am �nceput s� ur�m Miori�a, ale c�rei sensuri �i semnifica�ii ne scap�. Am ajuns s� ne fie ru�ine cu cea mai viril�, cea mai profund� �i cea mai complex� balad� a noastr�. �i una dintre cele mai frumoase din lume� �n consecin��, a� relua mesajul lui Florin Chilian �n urm�toarea formul�: �Da�i jos de pe drapel clona Miori�ei �i pune�i originalul!� | index |
||
alexxandra Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:26 |
||
---|---|---|
ce ziceam????? ca-s blonda????? neeeeeeeee...... | ||
tutankhamon Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:27 |
||
cu drag... | ||
|
||
eladaela Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:27 |
||
Tuth, da' copchila asta a dat iama in caietele de romana ale colegilor? | ||
ready_vivus Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:29 |
||
am glumit....nu ma fac neagra... imi place asa blonda cum sunt |
||
eladaela Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:29 |
||
ready...nu stiu mama...stiu numa ca o doare rau si striga si ea cum poate..... | ||
tutankhamon Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:30 |
||
Haide, bre!!! Prima data in viata, cand se arata cineva impresionat de sensibilitatea mea, si imi dedica si mie doua versuri, si vreti sa ziceti ca-i femeie? si... cu drag??? Care n-am avut noroc! |
||
garbo_C Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:32 |
||
eladaela Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:33 |
||
cell...este ca viata e o courva??? | ||
tutankhamon Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:33 |
||
Cu majuscule, tuth... | ||
garbo_C Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:36 |
||
ioi, mi-e rau | ||
zambila Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:40 |
||
La dracu unde am nimerit? Unde esti tu Cezare cu miorile tale? | ||
Helen29 Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:55 |
||
De la: Celleste, la data 2009-11-26 14:32:06Haide, bre!!! nu fiti trista doamna,de glumele colegelor dvs.asa sunt femeile,intre ele,mai o gluma,mai o snoava.eu unul ma pregatesc sa plec spre casa.va urez tuturor o seara cat mai placuta. |
||
alexxandra Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:17 |
||
Ave Cezare! |
||
garbo_C Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:19 |
||
Ave cezara! | ||
Helen29 Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:21 |
||
ba sa-i spunem mai bine... cezzarra? | ||
ready_vivus Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:23 |
||
Voi vreti sa-mi distrugeti toate sperantele, asa-i??? . |
||
garbo_C Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:27 |
||
celleste,mai bine acum fata decat mai tarziu.Ca daca e tarziu te faci emo si iti tai venele dupa | ||
Helen29 Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:28 |
||
nu bre, Cello! Vrem sa te mai uiti si prin alte parti... de exemplu la irinuca |
||
ready_vivus Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:30 |
||
Mai, niciodata nu-i prea tarziu... Da' venele, NU! Eu venele le port lungi... ready, io credeam ca-mi vrei binele, frate... |
||
garbo_C Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:33 |
||
cell...lasa-le asea lungi ca e la moda.... | ||
tutankhamon Postat pe 28 Noiembrie 2009 01:14 |
||
daca da vanghi de toapicu asta crez ca pune mana pe arme... el are un adevarat cult pentru Miorita auzi la ea...tema falsa si manipulare istorica bre, ma leshi ? |
||
Anouk Postat pe 28 Noiembrie 2009 01:16 |
||
Deci el e de fapt ea si o cheama Alexxa! Destul de transparent stilul daca pina si eu mi-am dat seama. Tare singura si deprimata trebuie sa fii femeie! Mai bine te-ai ruga la Dumnezeu pentru un prieten adevarat. |
||
Ciresica Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:20 |
||
mai eu cred k are personalitate multipla... | ||
fleurdelis Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:31 |
||
"�n consecin��, a� relua mesajul lui Florin Chilian �n urm�toarea formul�: �Da�i jos de pe drapel clona Miori�ei �i pune�i originalul!� Originalul fiind cine? Poate Cezarica.Pai cu un asa articol, , el se sinucide singur, si-l scuteste pe Brutus de orice efort. |
||
Ioana007 Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:34 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
maxime, citate, expresii... | 35 | De la: garbo011441 7 Octombrie 2012 23:06 |
cine lucreaza in uk si se p,lange!!!!! | 12 | De la: office_salinasusesi_ro 13 Septembrie 2010 23:13 |
Ce parerea aveti despre Buddism? | 107 | De la: garbo180888 5 Iulie 2011 13:09 |
|
||
CE AI SCHIMBA IN ROMANIA? | 20 | De la: fleurdelis 6 Februarie 2010 17:33 |
Spune sincer...! | 66 | De la: pantera_neagra 30 Ianuarie 2010 13:06 |
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice