sa scapam de victimism!

"Miori�a" - o tem� fals�, o manipulare istoric�
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de Miron Manega [Manega ]

2009-11-26 | |

�Scoate�i Miori�a de pe drapel!� � spunea, �ntr-o emisiune tv, Florin Chilian. Avea �i nu avea dreptate. Mai mult n-avea. De ce? �i el, �i Nicu Covaci, ca �i al�ii mai m�run�i, sunt victimele unei colosale manipul�ri istorice, denumit� - ba chiar �branduit� �n acest sens - fatalism mioritic. O formidabil� demonstra�ie de iluzionism, f�cut� cu toate obiectele la vedere (f�r� �prepara�ie�, cum ar spune Iosefini), dar �n care privitorul vede ce-i arat� iluzionistul.
Cic� blestemul na�iei noastre este filosofia acestei minunate balade. Fals! Ar fi bine s� fie a�a - din motivele pe care am s� le prezint - dar nu e a�a! �n Miori�a nu se scrie sau nu se spune nimic din ceea ce i se atribuie. Ciobanul nu se las� ucis de confra�i dec�t �n min�ile noastre manipulate. �n graba lecturii, uit�m s� citim un vers de o importan�� fundamental�: ��I DE-A FI S� MOR��
S� recitim povestea, care e foarte simpl� �i foarte explicit� din punct de vedere epic�
Afl�m din primele �ase versuri c� trei ciobani se �deplasau� cu turmele �pe-un picior de plai, pe-o gur� de rai�. Ni se spune apoi cine sunt ciobanii: �Unu-i Moldovan,/ Unu-i Ungurean/ �i unu-i Vr�ncean�. Urmeaz� conflictul:
�Iar cel Ungurean,
�i cu cel Vr�ncean,
M�ri se vorbir�,
Ei se sf�tuir�
Pe l'apus de soare
Ca s� mi-l omoare
Pe cel Moldovan,
C�-i mai ortoman
�'are oi mai multe,
M�ndre �i cornute,
�i cai �nv��a�i
�i c�ni mai b�rba�i!�...
S� facem un stop cadru! A�adar, ciobanul Moldovan e mai �ortoman� �i �are oi mai multe, m�ndre �i cornute�. Se presupune a�adar c� era un om gospodar, deci activ, practic, concret, unul care f�cea �zootehnie� performant� �n acelea�i condi�ii cu ceilal�i doi. Subliniez: performa�ele lui �ciob�ne�ti� erau aici, pe p�m�nt, nu �n plan metafizic. Era, cu alte cuvinte, cel mai ��mecher�! A�a cum se �nt�mpl� �n via�� (�i �n filmele cu personaje pozitive �i negative), prosperitatea Moldovanului genereaz� �n ceilal�i doi sentimentul omenesc numit invidie. Incapabili s� fie la fel de ��mecheri�, ace�tia nu pot rezista �concuren�ei� dec�t elimin�ndu-l, ceea ce se �i hot�r�sc s� fac�:
�M�ri se vorbir�,
Ei se sf�tuir�
Pe l'apus de soare
Ca s� mi-l omoare�...
Abia aici apare �n ecua�ie mitologicul, interven�ia divin�. Prin vocea oii, care i se adreseaz� direct, avertiz�ndu-l:
�St�p�ne, st�p�ne,
��i cheam� �'un c�ne,
Cel mai b�rb�tesc
�i cel mai fr��esc,
C� l'apus de soare�... etc.
Iar ciobanul care, cunosc�nd limba �fiarelor�, avea, se vede treaba, ceva abilit��i transcendentale, o aude, o �n�elege �i-i spune:
�Oi�� b�rsan�,
De e�ti n�zdr�van�
�I DE-A FI S� MOR
�n c�mp de mohor,
S� spui lui Vr�ncean
�i lui Ungurean...�
Aici se afl� cheia �ntregii mistific�ri. Versul ��I DE-A FI S� MOR� a fost omis, fie din prostie, fie din neaten�ie, fie cu inten�ie, �n toate exegezele despre fatalismul mioritic al na�iei. Fatalism care a fost virat, prin interpretare �i induc�ie, spre obedien��, spre lipsa de coloan� vertebral� a ciobanului (�i a noastr�, prin extensie istoric�). O fi adev�rat� lipsa de coloan� vertebral� �n ceea ce ne prive�te, dar asta n-are leg�tur� cu Miori�a. Modelul propus de balad� e cu totul altul, e invers!
Miori�a este un testament. �ntr-un testament i se spune legatarului (oi�ei b�rsane, �n cazul de fa��) ce s� fac� �n caz c� el va muri. Dar nu e testamentul unuia care se va l�sa ucis, e testamentul unui b�rbat care pleac� la lupt�. Spun asta pentru c� e pu�in probabil ca un individ care �i-a dovedit calit��ile practice, lupt�ndu-se s� fie cel mai bun pe domeniul lui de referin�� (cel mai �ortoman�), s� fie dispus a ceda totul pentru o supozi�ie postconceput� �n secolul XX. E ilogic. Dac� acest lucru ar fi fost exprimat �n textul baladei, era altceva. Dar NU A FOST EXPRIMAT nimic �n acest sens! Scrie doar at�t: ��i de-a fi s� mor�. Unde scrie c� n-a luptat? Nu scrie. Ba chiar exist� variante ale Miori�ei - mai rudimentare ca expresie artistic� - �n care ciobanul chiar lupt� �i chiar �i �nvinge pe ceilal�i doi. �n forma de fa��, esen�ializat�, Miori�a este un testament. �ntr-un testament �i se spune ce s� faci �dup�, nu ��nainte de�. �i dac� tot e s� interpret�m, propun urm�toarea �ntrebare: ce motive ar fi avut ciobanul s� nu lupte pentru a-�i ap�ra averea, de vreme ce s-a luptat ca s-o fac�? Motivul, dac� exist�, e �n mentalitatea sau �n la�itatea noastr�. Prefer�m s� arunc�m pe seama unei fatalit��i istorice propria blazare sau neputin��, ca s� sc�p�m de responsabilitatea moral� a faptului. �i l-am transformat pe cioban �ntr-un fel de �acarul P�un� al vinov��iei noastre. �n fapt, ciobanul din Miori�a nu numai c� nu se las� dobor�t, dar nu accept� nici moartea ca pe o �nfr�ngere! O transform� �n nunt� cosmic� �i ne-o livreaz� ca model. Iar noi � ce-am �n�eles? C� s-a l�sat omor�t. De unde, p�n� unde? El este �nving�torul absolut, nu �nvinsul absolut. Chiar dac� e b�tut, nu e �nvins. Nici �n via��, nici �n moarte.
Miori�a nu e un model fatalist. Nu e nici m�car un paradox. Paradoxali suntem noi, care �n�elegem lucrurile cele mai elementare pe dos. �i astfel, prin �nlocuirea Miori�ei cu o clon� ob�inut� �n laborator �i botezat� cu numele originalului, s-a ajuns la confec�ionarea unei �ntregi paradigme a obedien�ei. Din cauza acestei mistific�ri (substituiri), am �nceput s� ur�m Miori�a, ale c�rei sensuri �i semnifica�ii ne scap�. Am ajuns s� ne fie ru�ine cu cea mai viril�, cea mai profund� �i cea mai complex� balad� a noastr�. �i una dintre cele mai frumoase din lume�
�n consecin��, a� relua mesajul lui Florin Chilian �n urm�toarea formul�: �Da�i jos de pe drapel clona Miori�ei �i pune�i originalul!�

| index

alexxandra
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:26
ce ziceam????? ca-s blonda????? neeeeeeeee......
tutankhamon
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:27
cu drag...
eladaela
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:27
Tuth, da' copchila asta a dat iama in caietele de romana ale colegilor?
ready_vivus
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:29
am glumit....nu ma fac neagra...
imi place asa blonda cum sunt
eladaela
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:29
ready...nu stiu mama...stiu numa ca o doare rau si striga si ea cum poate.....
tutankhamon
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:30
Haide, bre!!!

Prima data in viata, cand se arata cineva impresionat de sensibilitatea mea, si imi dedica si mie doua versuri, si vreti sa ziceti ca-i femeie? si... cu drag???

Care n-am avut noroc!
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:32
eladaela
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:33
cell...este ca viata e o courva???
tutankhamon
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:33
Cu majuscule, tuth...
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:36
ioi, mi-e rau
zambila
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:40
La dracu unde am nimerit? Unde esti tu Cezare cu miorile tale?
Helen29
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:55
De la: Celleste, la data 2009-11-26 14:32:06Haide, bre!!!

Prima data in viata, cand se arata cineva impresionat de sensibilitatea mea, si imi dedica si mie doua versuri, si vreti sa ziceti ca-i femeie? si... cu drag???

Care n-am avut noroc!

nu fiti trista doamna,de glumele colegelor dvs.asa sunt femeile,intre ele,mai o gluma,mai o snoava.eu unul ma pregatesc sa plec spre casa.va urez tuturor o seara cat mai placuta.
alexxandra
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:17

Ave Cezare!
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:19
Ave cezara!
Helen29
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:21
ba sa-i spunem mai bine... cezzarra?
ready_vivus
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:23
Voi vreti sa-mi distrugeti toate sperantele, asa-i??? .

garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:27
celleste,mai bine acum fata decat mai tarziu.Ca daca e tarziu te faci emo si iti tai venele dupa
Helen29
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:28
nu bre, Cello!
Vrem sa te mai uiti si prin alte parti...
de exemplu la irinuca
ready_vivus
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:30
Mai, niciodata nu-i prea tarziu...

Da' venele, NU! Eu venele le port lungi...

ready, io credeam ca-mi vrei binele, frate...
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:33
cell...lasa-le asea lungi ca e la moda....
tutankhamon
Postat pe 28 Noiembrie 2009 01:14
daca da vanghi de toapicu asta crez ca pune mana pe arme...

el are un adevarat cult pentru Miorita

auzi la ea...tema falsa si manipulare istorica

bre, ma leshi ?
Anouk
Postat pe 28 Noiembrie 2009 01:16
Deci el e de fapt ea si o cheama Alexxa! Destul de transparent stilul daca pina si eu mi-am dat seama.

Tare singura si deprimata trebuie sa fii femeie! Mai bine te-ai ruga la Dumnezeu pentru un prieten adevarat.
Ciresica
Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:20
mai eu cred k are personalitate multipla...
fleurdelis
Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:31
"�n consecin��, a� relua mesajul lui Florin Chilian �n urm�toarea formul�: �Da�i jos de pe drapel clona Miori�ei �i pune�i originalul!�
Originalul fiind cine? Poate Cezarica.Pai cu un asa articol, , el se sinucide singur, si-l scuteste pe Brutus de orice efort.
Ioana007
Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:34

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
maxime, citate, expresii... 35 De la: garbo011441 7 Octombrie 2012 23:06
cine lucreaza in uk si se p,lange!!!!! 12 De la: office_salinasusesi_ro 13 Septembrie 2010 23:13
Ce parerea aveti despre Buddism? 107 De la: garbo180888 5 Iulie 2011 13:09
CE AI SCHIMBA IN ROMANIA? 20 De la: fleurdelis 6 Februarie 2010 17:33
Spune sincer...! 66 De la: pantera_neagra 30 Ianuarie 2010 13:06
Setari Cookie-uri