sexul copilului

Sexul copilului
Multe cupluri sint confruntate cu mici dileme de genul: Mama vrea fetita iar tata vrea baietel. Sa luam in discutie un caz anume: Adriana a adus-o pe lume pe fetita iar in anii urmatoria mai avut inca doua fetite. Acum este din nou gravida.

De data asta trebuie sa 'fie' baiat! ii spun tot felul de prieteni si cunostinte. "Ca norocul tau sa fie deplin, iti mai trebuie un baietel" aude mereu.

Miruna, o alta mama cu mai multi copii, aude si ea mereu acelasi lucru. Doar ca, in cazul ei, este vorba despre 'lipsa' unei fetite. Miruna este mama a trei baieti.

Nici Adriana si nici Miruna nu se pot plange la capitolul fericire, insa nu-si pot reprima citeodata un sentiment vag de neimplinire, din cauza ca au doar fetite, respective baietei. De fapt, ele se intreaba mereu care anume poate fi cauza faptului ca au copii apartinind doar unui sex.

Jocul genetic

Un raspuns exact la aceasta intrebare nu a gasit nimeni pina in prezent, deoarece sansele celor doua sexe sunt egale in cadrul procesului de conceptie. Ovulul poarta intotdeauna un cromozom X care detine toate informatiile genetice. De altfel, tatal copilului este raspunzator de rezultatul final pentru ca sexul copilului este determinat de de cromozomul spermatozoidului: X pentru fetite, Y pentru baietei.

In lume se nasc mai multi baieti decit fete - in medie 106 la 100. Totusi teoria conform spermatozoidul masculin este mai usor si mai rapid decit cel feminine este depasita.

S-a constatat ca sunt concepute mai multe fete decit baieti. La 100 de ovule fecundate masculine se fecundeaza peste 140 feminine. Aceasta cifra a fost calculata conform datelor cunoscute in ziua de astazi despre avorturi. Aproximativ o treime din ovulele fecundate feminine nu rezista decit citeva saptamani, cele fecundate masculine devenind astfel majoritare. Ar trebui asadar sa lasam pe seama sortii conceperea unei fetite sau a unui baietel?

Jocul norocului

Oamenii au incercat dintotdeauna sa ajute putin norocul. In Grecia Antica, barbatii erau sfatuiti sa-si sugrume testicolul sting cu mana sau cu o sfoara, caci baietii ar fi fost conceputi numai cu testicolul drept. Daca un cuplu dorea un baiat, trebuia sa il conceapa doar cind batea vantul dinspre nord. Noi radem astazi de astfel de sfaturi si recomandari. Totusi, parintii care dupa doi baieti isi doresc o fiica sau invers, sint in cautarea unei metode care i-ar putea ajuta.

Noi teorii de pus in practica

Trebuie sa clarificam de la bun inceput ca nu exista o metoda testata stiintific si sigura pentru procrearea unui copil de un anume sex. Posibile metode sunt doar teorii - cum ar fi cea conform careia, daca o femeie ar incerca sa-si retina orgasmul - astfel i-ar creste sansele de a avea o fetita. Acesta este unul dintre sfaturile pe care le putem gasi in ultima editie a best-seller-ului American "How to Choose the Sex of Your Baby" (Cum puteti determina sexul copilului dvs). Autorul, medicul Landrum B. Shettles, se ocupa de peste 35 de ani de studierea unor metode de alegerea a sexului copilului.

Daca doriti o fetita

Recomandarile lui pentru cuplurile care isi doresc fetite sunt: pot avea raporturi sexuale cit de des, cu conditia sa o faca la timpul potrivit (16-24 ore inainte de ovulatie) si in pozitia clasica (femeia dedesupt, barbatul deasupra) dar cu evitarea orgasmului la femeie. Sansele cresc astfel la 70% sustine Shettles. Support stiintific insa, pentru aceste afirmatii, nu exista - desi doctorul a primit o sumedenie de scrisori extaziate de la parinti la care metoda a avut success.

Dca doriti un baietel

Cel care vrea sa conceapa un baiat - trebuie sa-si traiasca din plin partidele de sex. Femeia trebuie sa ajunga la orgasm cu putin inaintea barbatului, concomitent cu acesta sau de mai multe ori dupa el (in acest caz se recomanda ca barbatul sa aiba un orgasm intre cele doua ale femeii)

Doctorul Shettles nu acorda cuplurilor prea mult timp pentru a concepe un baiat - 12 ore inainte si 12 ore dupa ovulatie. Este de preferat ca perechea sa faca sex in pozitia lingura (barbatul in spatele femeii). El trebuie sa exerseze abstinenta citeva zile inaintea evenimentului. Daca cuplul reuseste sa se tina de aceste prescriptii, sansele sa conceapa un baiat cresc pina la 80%.

Orgasmul faciliteaza conceperea unui baiat, conform spuselor doctorului Shettles, el sustinindu-si teoria prin explicatia ca, in timpul orgasmului., sunt eliberate anumite secretii care neutralizeaza mediul vaginal acid. Acest fapt este mai efficient pentru spermatoizii masculini, desit pentru cei feminini. Contractiile conduc sperma pina aproape de orificiul uterin, intr-un mediu alcalin, in care cromozomii Y (masculini) sint "la ei acasa".

Pozitia in timpul actului sexual

Pozitia adoptata in timpul raportului sexual poate usura calea spermatozoizilor spre ovul, fie ei purtatori de cromozomi X (feminini) fie ei Y (masculini). In cazul pozitiei "misionarului" (recomandata in conceperea fetitelor) spermatozoizii trebuie sa treaca prin mediul vaginal acid, suportat mult mai bine de cromozomii X. In pozitia "lingura" sperma ajunge mai aproape de orificiul uterin, unde mediul este mai neutru, ceea ce faciliteaza patrunderea cromozomului Y la ovul.

In cadrul alegerii momentului raportuli sexual, sint valabile urmatoarele: cu citeva zile inainte de ovulatie, spermatozoizii X, care au o viata mai lunga, se afla in stare de asteptare iar cu citeva ore inainte si dupa ovulatie membrana uterine este sufficient de neutralizata pentru ca spermatozoizii Y sa treaca mai usor.

Planificarea in functie de ovulatie

In fine, in ceea ce priveste frecventa raporturilor sexuale, dupa parerea doctorului Shettles, abstinenta face ca numarul spermatozoizilor masculini sa creasca.

Acest fapt s-a dovedit printr-un studiu: raportul sexual carea avut loc dupa 7 zile de abstinenta si la scurt timp dupa ovulatie, a dus la cresterea peste medie a numarului de nou nascuti de sex masculine. Pentru ca metoda doctorului Shettles sa aiba o sansa de success (in nici un caz garantata) - femeia trebuie - timp de mai multe luni - sa tina evidenta ciclului menstrual si sa isi ia temperatura bazala.

Curiozitati

Dovada faptului ca bebelusul ar putea avea si fara metoda doctorului Shettles, sexul dorit de parinti nu intra in discutie. In jurul acestui subiect mai exista multe curiozitati carora oamenii de stiinta le-au gasit doar explicatii vagi.

De exemplu, barbatii mai in varsta care au trait cu mai multe femei au procreat mai mult baieti decit fete, dupa cum confirma un studiu efectuat printer indivizii satului american Utah, femeile care au avut o viata mai libertina devin mai des mame de baieti (o data cu fidelitatea sexuala a crescut numarul fetelor); femeile tinere (sub 20 de ani) au nascut mai multi baieti decit cele in varsta (peste 40 de ani); industriasii au fost mai degraba tati de baieti, ca si presedintii americani din secolul trecut; aristrocatii au avut mai degraba fete.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, s-au nascut mai multi baieti decit fete, in principal in Franta si Anglia, nu insa si in SUA. S-a constat, in diferite zone de pe glob ca baieitii sunt conceputi in general in perioadele reci - un lucru care-i bucura pe cercetatori deoarece au o explicatie pentru ei: spermatozoizii Y sunt mai sensibili la caldura, la racoare sau la alti factori de mediu. Astfel s-a constat ca brutarii, lucratorii industriali care muncesc in preajma unor locuri cu temperaturi inalte sau soferii de camioane si taxi(care au stat mult timp in masina incalzita) au - in medie - mai putini baieti.

Razele RADAR pot dauna spermatozoizilor Y si pot reduce fecunditatea. Acest lucru s-a constat la pilotii americani. Abia dupa ce carlinga a fost izolata cu folie de aur, s-a refacut raportul normal fete/baieti in cazul copiilor de piloti. Nu exista insa nici un fel de ajutor pentru pilotii de pe avioanele de vanatoare cu reactie sau astronauti. Accelaratia foarte mare reduce numarul spermatozoizilor masculini.

Alcoolul este o otrava care dauneaza mai degraba spermatozoizilor Y decit celor X. Patronii de baruri si localuri, jurnalistii sau persoanele care isi desfasoara activitatea in conditii de stress si care beau des alcool au 6, pina la 10% mai putini baieiti decit media populatiei.

Si in fine, daca pentru contraceptie sint folosite mijloace chimice si totusi se ajunge la sarcina, copiii rezultati sunt cu 25% mai multi de sex feminine.

Rolul alimentatiei

Se discuta inca daca alimentatia parintilor are vreo influenta asupra sexului copilului. Acesta problema fost enuntata pentru prima oara de catre zoologul german Kurt Ferbst, cu 50 de ani in urma - daca turna in acvariu hrana cu un continut ridicat de potasiu, pina la urma se inmulteau pestii de sex masculine iar daca hrana continea mai mult magneziu, se nasteau mai multi pesti de sex feminine.

Unii medici recomanda o alimentatie care sa tina seama de principiul mai sus mentionat. Femeia trebuie sa adopte un plan de alimentatie in concordanta cu sexul dorit pentru viitorul ei copil - cu aproximativ cu doua luni si jumatate inainte de momentul conceptiei. Regimul alimentar pentru baieti este bogat in sodium si potasiu. De exemplu: sunca, paine integrala, miere, caise uscat, avocado, sfecla rosie. Rgimul pentru fete trebuie sa fie sarac in sare insa imbunatatit cu magneziu si calciu: cartofi, branza de vaca, prune uscate, linte si paine fara sare.

Daca toate aceste -retete' ajuta sau nu - nu este pe deplin dovedit insa cei care incearca aceste metode, nu risca nimic.

Se pune insa - sub un mare semn de intrebare ceea ce se practica in SUA, Anglia si Belgia de mai multa vreme: cupluri sanatoase si fecunde isi fac un test in urma caruia un ovul este fecundat in uter doar atunci cind se stie suta la suta cas exul copilului este cel dorit de parinti. Ovulele fecundate cu sexul - gresit' sunt distruse. In majoritatea tarilor europene acest lucru este interzis -fiind in contradictie cu morala crestina si etica sociala.



Comentarii ..... primesc cu mare placere va asigur.
mariana1971_12_08
Postat pe 1 Aprilie 2010 13:50

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Mesajele in cuplu 28 De la: narcysa 19 Ianuarie 2011 06:30
cu 6 ani mai mic 40 De la: Dor_marunt 22 August 2010 09:00
oare mai exista ceva? 94 De la: maria10242 13 Februarie 2011 22:51
despartirile din cauza distantei 19 De la: Ioana007 25 Septembrie 2009 18:20
Au trecut 6 luni de la nasterea copilului nostru! 7 De la: alex_4174 31 Octombrie 2015 17:55
Setari Cookie-uri