Limba cu masline

Aceasta este reteta clasica de mancare rece. Se poate face cu limba de porc sau de vita. Variantele sunt iepure cu masline si pui cu masline.

-limbi de porc proaspete
-masline kalamata(favoritele mele)
-ulei de masline
-vin alb
-bulion
-boabe de piper
-foi de dafin
-o ceapa mica
-lamaie

Intr-o oala cu apa clocotind oparim limbile care in prealabil au stat in apa rece sa le iasa sangele.
Dupa oparire le scurgem de apa.
Intre timp curatam o ceapa, un morcov si un pastarnac.

Pregatim limbile pentru fiert curatandu-le de bucatele de grasime si sgarci pe care le
aruncam.Intr-un vas cu apa rece punem la foc morcovul, ceapa, postarnacul si limbile oparite si curatate de grasimi. Fierbem limbile pana la inmuirea completa. Se pot incerca cu o furculita sa se patrunda.
Cand sunt fierte le scoatem pe un tocator si incepem jupuirea.Zeama in care au fiert se rezerva pentru sos.
Limbile fierte bine ar trebui sa se jupoie cu usurinta. In caz ca nu vor, le convingem cu un cutit fin. Dupa indepartarea pielitei se taie felioare.

Acum trecem la gatirea propriu-zisa a acestei mancarici. Pe razatoarea unde se da coaja de lamaie radem ceapa.
Intr-o cratita cu ulei de masline calim ceapa astfel rasa.
Adaugam vinul, foile de dafin, boabele de piper si lingura de bulion(sau sucul de rosii).
In acest sos punem felioarele de limba si maslinele(eventual desarate).Se mai adauga din zeama in care au fiert limbile.
Curatam de coaja si de partea alba lamaia, taiem in felioare si adaugam la sos. In acest moment putem pune la cuptor pentru ca sosul sa scada.Cand sosul a scazut sau dupa gust scoatem din cuptor, racim si servim.

poza sew afla la poze
gicuta57
Postat pe 31 Martie 2008 17:16
reteta e corecta, dar, va rog, nu recomandati limba de porc, recomandati limba de vita, clasic, este si mai spornica.
Mai recent, se vinde si creier de porc. Nu am cumparat si nu voi cumpara niciodata. Voi cumpara totdeauna creier de vita, care e f f f f bun pane sau a la grec, adica are un sos de ulei si otet, plus marar tocat fin, sare si piper dupa gust. Creierul este fiert, dupa ce aruncam prima apa, se scurge cu spumiera.
Daca vrem pane, atunci pregatim un aluat ca de clatite, trecem creierul prin acest aluat, pe ambele parti, apoi il punem in uleiul incins, focul mai tare la inceput, apoi focul mic.
Il scoatem, il scurgem si...pofta buna!
natalita
Postat pe 21 Iulie 2008 13:10
grozav ...deja am apa in gura
NEVASTU
Postat pe 25 Noiembrie 2008 11:39
ambele retete sunt excelente,ma incanta in mod deosebit reteta de creier,o sa incerc si a la grec,dar de unde creier de vita,eu am gasit doar de porc...prima mancare pe care o s-o fac este limba cu masline sau pui cu masline,eu mai am o reteta simpla si se face pe loc la foame:piept de pui taiat bucatele calit inabusit usor peste care se pune apoi 2-3 rosii taiate cubulete dupa ce le-am curatat de coaja,pun cateva masline la care le-am scos samburii si le-am taiat rondele,le inabus cca 3-4 min impreuna cu rosiile si pieptul calit,apoi sting focul si pun smantana 2-3 linguri si marar,reteta asta iese la foame in cca 20-25 min cand vi obosit si ti-e foame si nu ai timp sa faci mancare sau preparate care necesita timp mult,pofta buna!
leoaika_45
Postat pe 17 Ianuarie 2009 16:19
imi place limba cu masline .si eu obisnuiesc sa gatesc asa ceva
garbo115475
Postat pe 26 Ianuarie 2009 13:18
De la: gicuta57, la data 2008-03-31 17:16:40Aceasta este reteta clasica de mancare rece. Se poate face cu limba de porc sau de vita. Variantele sunt iepure cu masline si pui cu masline.

-limbi de porc proaspete
-masline kalamata(favoritele mele)
-ulei de masline
-vin alb
-bulion
-boabe de piper
-foi de dafin
-o ceapa mica
-lamaie

Intr-o oala cu apa clocotind oparim limbile care in prealabil au stat in apa rece sa le iasa sangele.
Dupa oparire le scurgem de apa.
Intre timp curatam o ceapa, un morcov si un pastarnac.

Pregatim limbile pentru fiert curatandu-le de bucatele de grasime si sgarci pe care le
aruncam.Intr-un vas cu apa rece punem la foc morcovul, ceapa, postarnacul si limbile oparite si curatate de grasimi. Fierbem limbile pana la inmuirea completa. Se pot incerca cu o furculita sa se patrunda.
Cand sunt fierte le scoatem pe un tocator si incepem jupuirea.Zeama in care au fiert se rezerva pentru sos.
Limbile fierte bine ar trebui sa se jupoie cu usurinta. In caz ca nu vor, le convingem cu un cutit fin. Dupa indepartarea pielitei se taie felioare.

Acum trecem la gatirea propriu-zisa a acestei mancarici. Pe razatoarea unde se da coaja de lamaie radem ceapa.
Intr-o cratita cu ulei de masline calim ceapa astfel rasa.
Adaugam vinul, foile de dafin, boabele de piper si lingura de bulion(sau sucul de rosii).
In acest sos punem felioarele de limba si maslinele(eventual desarate).Se mai adauga din zeama in care au fiert limbile.
Curatam de coaja si de partea alba lamaia, taiem in felioare si adaugam la sos. In acest moment putem pune la cuptor pentru ca sosul sa scada.Cand sosul a scazut sau dupa gust scoatem din cuptor, racim si servim.

poza sew afla la poze
delly000253
Postat pe 18 Martie 2009 09:54
mai recent se vinde si creier de porc??? eu il gasesc de ani de zile, cam vreo 20, care pot fi totusi si recenti...nefiind o adepta a carnii de porc,sa nu uitam ca din extract de creier de porc se fabrica un medicament - cerebrolizin - destinat refacerii celulei neuro a persoanelor care au avut un accident vascular cerebral...numai cine nu a avut nu stie.....
dunare
Postat pe 15 Aprilie 2009 20:16
Eu am gustat o singura data aceasta mancare si mi s-a parut de-a dreptul gretoasa...dar gusturile nu se discuta, nu ? :P
sonias0nia
Postat pe 9 Ianuarie 2010 12:27

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Mancaruri cu vinete 14 De la: DRAKUSOR 12 Noiembrie 2009 13:46
DULCEATA DE CAPSUNI 9 De la: garbo001688 12 Aprilie 2010 21:30
PERE COAPTE CU CREMA DE CIOCOLATA. 2 De la: gargarela 1 August 2009 16:14
SARAMURA ESTE BUNA, DAR CA CEA DE CRAP DE DUNARE, RODELE DE PE ZONA DE MIJLOC, NIMIC NU E 0 De la: 26 Noiembrie 2009 13:55
E vremea capsunilor! 1 De la: kamellia 20 Mai 2009 10:47
Setari Cookie-uri