ciorba de perisoare

500gr. carne tocata
1 ou
100 gr. orez
piper
sare
un pic de vegeta
patrunjel verde tocat
PENTRU CIORBA
1 ceapa mare
2 morcovi
2 ardei grasi
1pastarnac
o bucata de radacina de telina
leustean
patrunjel verde
4 rosii coapte taiate cubulete sau o conserva de rosii maruntite
SE CURATA LEGUMELE,SE TOACA MARUNT,CA PENTRU CIORBE,PENTRU A VA FI MAI USOR DATI RADACINOASELE PRIN RAZATOAREA MICA.PUNETI 4LITRI DE APA IN OALA DE CIORBA SI LEGUMELE SA DEA IN CLOCOT,DUPA 10 MINUTE PUNETI O MANA DE OREZ,APOI PUNETI SI ROSIILE.LASATI SA FIARBA INCA 10 MINUTE APOI DIN CARNEA TOCATA,OUL,O MANA DE OREZ VEGETA PATRUNJEL VERDE TOCAT MARUNT,PIPER FACETI BILUTE POTRIVITE CA MARIME,CARE LE PUNETI IN OALA.ADAUGATI VERDEATA,APOI LASATI SA FIARBA PERISOARELE.ACRITI CU BORS SAU LAMAIE DUPA GUST,IAR INAINTEDE A INCHIDE PUTETI BATE UN OU CU O LINGURA DE SMANTANA PUNETI IN CIORBA SI AMESTECATI UN PIC...SE POATE SERVI CU SMANTANA SI ARDEI IUTE.POFTA BUNA!
roxydennys
Postat pe 17 Iulie 2008 02:00
Imi pare tare rau!
Reteta e total gresita! Ingredientul numarul 1 al ciorbei de perisoare e un os bun de supa, cu sita.
Se pune osul la fiert in apa rece. Se arunca dupa ce da un clocot.
Se pune iar, tot cu apa rece. Se spumuieste, se fierbe bine, pana ce se obtine o supa concentrata. Se da la o parte supa.
Separat, se pun in putin ulei de gatit legumele taiate. Se calesc nu mai mult de jumatate de minut si se sting cu o cana de apa.
Se fierb, adaugand apa ca sa nu ramana in sec, pana ce sunt aproape fierte. Se da separat in clocot borsul, cu o ceapa crestata in 4 si curatata in el. Se spumuieste. Se adauga peste legumele care fierb.
Se pun in zama rezultata perisoarele. Dupa ce dau 2-3 clocote se adauga supa de la os. Se lasa sa fiarba pana ce perisoarele ies la suprafata. Se pune mult leustean tocat. Se mai da un clocot, se drege cu un ou zdrente si se stinge. Se pune inca o legatura de leustean tocat si se acopera cu capacul. E excelenta la circa o ora de cand s-a stins focul, cu mamaliga rece si cu ardei iute.
Pofta buna! Apropo! Incercati sa tocati carnea mai mare! Ismail din "Toate panzele sus" stia el ce stia "tocam cu satarul, ca la Stambul!"

Postat pe 19 Iulie 2008 16:12
Asa o fi reteta...dar incearca si reteta mea,o fac de multi ani...e reteta de la bunicul meu.Promit sa incerc reteta ta..sunt curioasa...Reteta mea e simpla...de la tara...si cred eu,gustoasa.Nu sunt atat de buna la explicat insa,te asigur,gatesc foarte bine.Am facut todeauna impresie buna musafirilor cu reteta asta.Dar,omul cat traieste invata si sa nu uitam ca era o vorba la batrani...cate bordee atatea obicee..asa ca...MULTA SANATATE SI POFTA DE VIATA!
roxydennys
Postat pe 24 Iulie 2008 23:10
Sunt convinsa ca ambele ciorbe sunt delicioase.Sunt multe moduri de a gati ciorba de perisoare.
iulia5
Postat pe 31 Iulie 2008 00:55
cred ca prima ciorba de perisoare este pentru persoanele care tin o dieta sau mai bine zis au colesterolul mai mare si trebuie sa manince mai putine calorii si a doua reteta este pentru persoanele gurmande si cele care nu-si numara caloriile. a doua reteta o stiu si eu de peste 30 de ani si este foarte gustoasa ,dar cind medicul mi-a spus :trebuie sa tii regim pt ca valorile colesterolului si trigliceridelor au luat-o razna, incerc sa fac improvizatii gustoase cu aport caloric mic si in consecinta am renuntat la osul care da un gust aparte si supa astefel obtinuta are multe calorii.eu gatesc o ciorba de zarzavat in care la sfirsit pun perisoarele si o dreg cu iaurt(putine calorii) in loc de smintina
georgetacornelia
Postat pe 1 August 2008 12:24
si ca ciorba sa fie si mai dietetica ,la perisoare nu adauga orez.
ulicatatii
Postat pe 4 August 2008 12:20
multumesc pt sfat voi incerca sa fac perisoarele fara orez dar nu cred ca va avea gustul acela specific de perisoare.
georgetacornelia
Postat pe 5 August 2008 22:35
Eu folosesc carne tocata de pasare sau de vita daca e foarte slaba si pun orez (asiaticii maninca orez de 5000 de ani si tot slabi si fara probleme de colesterol sunt) dar nu pun ou.Nu dreg ciorba nici cu smintina nici cu iaurt si perisoarele le pum intii si pe urma legumele.in felul asta zic eu ca aportul de calorii e redus iar gustul va asigur ca e bun.Merge cu ardei iute si piine prajita ceva grozav.

Postat pe 12 August 2008 03:48
Poate este mai gustoasa decat reteta precedenta dar cu siguranta este si mai plina de colesterol si mai daunatoare organismului. Reteta precedenta, de ciorba de perisoare, este pentru cei care vor sa treiasca mai sanatos, chiar daca e mai putin gustos. Calirea legumelor pentru ciorbe este cel mai daunator lucru organismului. Cine doreste sa manance sanatos adauga uleiul la final,odata cu verdeata, nu-l lasa sa fiarba.
andreamrox
Postat pe 30 Martie 2009 08:57
si eu la fel fac perisoarele fara orez si va spun eu ca va lasa gura apa asa de bune sint ,iar eu o fac cu zeama de varza si este excelenta
rosca
Postat pe 30 Martie 2009 23:48
nu i adevarat incearca si o sa vezi ca sint delicioase fara orez ,orezul eu il pun numai in ciorba
rosca
Postat pe 30 Martie 2009 23:50
De la: Mica, la data 2008-08-12 03:48:15Eu folosesc carne tocata de pasare sau de vita daca e foarte slaba si pun orez (asiaticii maninca orez de 5000 de ani si tot slabi si fara probleme de colesterol sunt) dar nu pun ou.Nu dreg ciorba nici cu smintina nici cu iaurt si perisoarele le pum intii si pe urma legumele.in felul asta zic eu ca aportul de calorii e redus iar gustul va asigur ca e bun.Merge cu ardei iute si piine prajita ce
dar cum tin perisosrele la fiert?????????????????va grozav.
cat
Postat pe 31 Martie 2009 00:09
Consider ca sunt bune toate retetele, fiecare cu savoarea ei, dar, cu o singura conditie. ...sa le prepare altcineva, nu eu ! :P :)
delly000253
Postat pe 17 August 2009 08:52
delly000253
Postat pe 17 August 2009 08:53
cred ca sunt bune toate retetele dar va spun sigur ca niciuna nu e ca aceea acrita cu zeama de varza si tarhon
pofta buna indiferent de ce alegeti
delly1574
Postat pe 21 August 2009 08:03


Ingrediente ciorba de perisoare:

Perisoare: 500 g carne
2 cepe
1 ou
1 felie paine
2 linguri orez
Ciorba: 2 l apa, 1 l bors
1 morcov, 1 pastarnac, 1/2 telina
rosii (sau suc de rosii)
1 galbenus, 2 linguri smantana
sare, piper, leustean

Modul de preparare a retetei:
Se pune apa la fiert cu o ceapa, morcovul, pastarnacul si telina, taiate marunt. Intre timp se toaca carnea si se prepara perisoarele: carnea tocata se framanta cu felia de paine inmuiata in apa si stoarsa bine, cu orezul, o ceapa taiata marunt, oul, sare si piper, verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt. Se fac perisoare mici si se pun la fiert in ciorba. Dupa 20 -30 minute, cand a fiert orezul (se scoate o perisoara si se gusta, sa fie fiert orezul), se adauga rosiile (sau sucul de rosii), borsul. Se lasa sa mai fiarba 2-3 clocote, se gusta de sare. Se drege cu galbenusul batut cu smantana si se adauga leustean tocat marunt.
zahacristi
Postat pe 30 Octombrie 2009 09:13

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
PORUMB PENTRU FIERT CONSERVAT 1 De la: delly002133 17 Octombrie 2009 16:42
lamaie umpluta cu peste 35 De la: 4 Noiembrie 2009 14:34
ciorba de perisoare 16 De la: zahacristi 30 Octombrie 2009 09:13
Orez prajit 13 De la: gelu_mihai21 8 Septembrie 2009 08:38
Kebab 10 De la: sora_ilsi 17 Iulie 2011 15:41
Setari Cookie-uri