ghisman

Ajutati-m va rog...Daca stie cineva reteta unei prajituri din Dobrogea care se cheama Ghisman. Mancam la bunica mea in copilarie dar nu am reteta...Multumesc anticipat
tortue
Postat pe 26 August 2008 12:52
astept cu nerabdare, dar, daca nu gasiti, incercati sa gasiti o persoana de acolo, din zona de unde ati mancat.Poate e de origine turceasca sau tatareasca, sau machidoneasca, sau bulgareasca.Mai dati amanunte.
Tocmai ce am scris acum pt publicare reteta imam bayildi, adica a lesinat imamul, de placere, este o mancare de vinete.
natalita
Postat pe 26 August 2008 19:46
reteta ptr. ghismani este: lapte acru sau zeama de varza , faina alba , praf de copt.Puneti lapte acru cat doriti si completati cu faina pana obtineti un aluat ca de clatite , ceva mai gros si mai consistent decat smantana , un pliculet de praf de copt dr. oetker.
Puneti tot la cuptor intr-o tava , coaceti pana se rumeneste deasupra. Este o reteta care se foloseste prin satele din jurul orasului Galati.
mihaela1
Postat pe 27 August 2008 11:07
Din c�te știu eu ghismanul se face din primul lapte pe care �l d� vaca dup� ce a f�tat ,e laptele acela gras din care nu poți face nimic altceva .Eu o știu așa ..la un litru de lapte se pun 7,8 ou� dou� c�ni de zah�r ,un plic de praf de copt ,le amesteci bine pe toate adaugi și ceva miros ,ce vrei pentru cei ce nu știu amestecatul aici �nseamn� b�tute la mixer ,pui totul �ntro form� uns� și bagi la cuptor la foc nu prea iute .,apropo eu s�nt di dobrogea mai exact din Babadag ...aici așa se face dar repet doar din acel lapte care vam scris
IULY_delly
Postat pe 27 August 2008 20:28
Multe multumiri tuturor, aceasta ultima reteta pare a fi cea mai aproape de ce-mi amintesc eu.Prajitura era f galbena, deci presupun ca avea multe oua, asa cum deja ai si scris in reteta.Voi incerca sa vad ce este. Poate nu neaparat cu corasla, eu voi incerca cu lapte acru mai gras sau iaurt.Dau de stire cum am un "rezultat".Multumesc inca o data!
tortue
Postat pe 28 August 2008 15:22
FAINA PUI ? CAT ?MULTUMESC.
manon
Postat pe 2 Martie 2009 09:04
buna ziua,

Imi amintesc din copilarie ca aceste "prajituri" se coc in cuptor pe frunze de hrean, dupa ce se coc se curata frunza se pune smantana pe ele. Aluatul este moale seamana cu gogosile care se faceau cu lingura nu stiu mai multe, doar ca mi s-a facut dor de bunica.... bafta
rita722001
Postat pe 2 Martie 2009 15:18
Reteta de ghisman si alte retete traditionale din Dobrogea le-am gasit pe un site si sunt direct de la sursa:
http://www.info-delta.ro/retete-culinare-31/reteta/ghisman-53.html

Poate va ajuta.

Postat pe 27 Mai 2009 08:40
Multumesc, delly.ro
loanacristina_delly
Postat pe 12 Iulie 2009 08:22
http://www.ro-online.ro/cocoshel-29211.html
garbo011081
Postat pe 12 Iulie 2009 18:20
De la: tortue, la data 2008-08-26 12:52:52Ajutati-m va rog...Daca stie cineva reteta unei prajituri din Dobrogea care se cheama Ghisman. Mancam la bunica mea in copilarie dar nu am reteta...Multumesc anticipat

ptr ca am vazut ca sunteti in cautarea retetei GHISMAN si intimplator am dat de ea bucurati-va de ea

Poate ca citind aceasta reteta, unii dintre dumneavoastra or sa-si aduca aminte de copilarie, de prajitura pe care o facea bunica din Dobrogea.GHISMAN
Reteta traditionala spune ca se prepara din corasla (primul lapte dat de vaca dupa ce a fatat). In cazul in care nu este la indemana corasla se poate inlocui cu lapte de vaca. Alte ingrediente: 3-4 oua, faina, sare, bicarbonat de sodiu si branza dulce de vaca. Se bat oualele, se adauga corasla (sau laptele), faina si restul ingredientelor, rezultand prin amestecare un fel de coca de consistenta unei smantani mai groase.Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu untura si tapetata cu faina in prealabil. Se da la cuptor aproximativ 30 min. Dupa ce a crescut compozitia data la cuptor se unge pe deasupra cu ou batut si se mai lasa la cuptor sa se rumeneasca.
mimizami
Postat pe 29 Iulie 2009 10:34
Pentru cei care nu au timp sa dea click pe link-uri, am copiat eu reteta...


Ghisman


Reteta traditionala spune ca se prepara din corasla (primul lapte dat de vaca dupa ce a fatat). In cazul in care nu este la indemana corasla se poate inlocui cu lapte de vaca. Alte ingrediente: 3-4 oua, faina, sare, bicarbonat de sodiu si branza dulce de vaca. Se bat oualele, se adauga corasla (sau laptele), faina si restul ingredientelor, rezultand prin amestecare un fel de coca de consistenta unei smantani mai groase.Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu untura si tapetata cu faina in prealabil. Se da la cuptor aproximativ 30 min. Dupa ce a crescut compozitia data la cuptor se unge pe deasupra cu ou batut si se mai lasa la cuptor sa se rumeneasca.
Cady
Postat pe 7 August 2009 09:24
De ce nu cauti pe net???????????ca gasesti.
florinelciucar
Postat pe 8 August 2009 19:32
Ma gandeam ca aici e cel mai potrivit loc , avand in vedere specificul site-ului.
tortue
Postat pe 9 August 2009 11:41
Eu fac ghisman:un borcan de 800ml cu iaurt(lapte covasit) sau lapte prins,8-10 oua(se pot pune mai multe oua),un pic de sare si faina pana iese compozitia cam ca la clatite.Se pune in tava unsa si se baga la cuptor.Pentru cine vrea,poate sa puna zahar si mirosuri.Eu il prefer asa simplu.Este foarte bun.Se pune in tava cam 1,5-2cm grosime.
delly002548
Postat pe 6 Decembrie 2009 18:05

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
da, un turism gastronomic ar fi foarte potrivit, mai ales pentru iubitorii de senzational si exotism 2 De la: fleurdelis 3 Iunie 2010 20:48
blue air- low cost? 10 De la: snowflake 18 Septembrie 2009 15:18
colagenul marin,alternativa naturala a implantului cu botox 2 De la: jeanetta 22 Martie 2009 12:13
hai sa ne jucam fazan 142 De la: tutankhamon 15 Iulie 2009 02:10
super 7 De la: 11 Decembrie 2008 11:37
Setari Cookie-uri