Stie cineva reteta pt. jufla(sau julfa?)Am inteles ca este o prajitura care se face in Moldova si are un gust minunat. | ||
Ridhima Postat pe 5 Septembrie 2008 10:50 |
||
---|---|---|
julfa se face pentru Ajunul Craciunului si reprezinta "pelincile omnului". Se foloseste canepa pisata pentru crema si se adauga coaja de portocala, lamaie doar (in reteta originala).Se folosesc foi de placinta simple din apa si faina care se usuca deasupra cuptorului (aragazului). Sant multe variante inventate care in oc de canepa (care nu se mai comercializeaza fiind considerata canabis..) folosesc nuca si atunci iese ....baclava (foi de placinta, nuca, zahar....) dar cei care nu stiu ii spun julfa..(julfa este numai din seminte de canepa). | ||
medlink Postat pe 7 Septembrie 2008 11:25 |
||
Multumesc.Deci, daca pregatesc asa ceva nu o mai numesc julfa pentru ca nu are ingredientul principal, semintele de cinepa.Cred ca asta-i dadea gustul ala nemaipomenit!Daca seminte de cinepa nu am, nuca nu vreau sa pun, atunci ce ar fi mai apropiat ca gust de semintele de cinepa? | ||
|
||
Ridhima Postat pe 8 Septembrie 2008 08:43 |
||
cand se fierb semintele de canepa sdrobite e ridica o spuma care se cdulege si se amesteca cu zahar si coaja de citrice si este foarte fina. Nu stiu cu ce se poate asemana.. Mama mea a avut pana anul trecut seminte zdrobite de canepa de la tzara (care nu erau tratate sau stropite cu chimicale) dar anul acesta cred ca nici eu nu voi papa julfa traditionala... De la ,mama unei prietene turcoaice am invatat ca cea mai buna baclava este aceea cu mai putine ingrediente: foaia de baclava care se impatureste specific facuta doar din apa , faina si sare si se umple cu nuca macinata FARA ZAHAR in interior, baclavalele fiind puse DUPA coacere in sirop de zahar si asa isi iau consistenta si dulceata lor deosebita. Adaugarea de coaja de citrice sau sirop le transforma in...saraiglii (cam asta se vede si in comert). De retzeta asta "am beneficiat" in studentie cand toata camera de la camin(eram 5 dar aveam si vecine poftitoare) ne luam liber pentru ca musai ni se facea rau de la dulce...dar dupa ce trecea efectul ne duceam iarasi la cutia cu baclavale...facute in comunitatea musulmana conform traditiei..yummyy... | ||
medlink Postat pe 8 Septembrie 2008 15:52 |
||
Wow, super!!! | ||
Ridhima Postat pe 9 Septembrie 2008 08:01 |
||
E super-faina TURTA de JUFLA . ma inter. si pe mine o reteta originala. NEAPARAT cu canepa altfel, are gust de prajitura . | ||
D70 Postat pe 19 Septembrie 2008 16:44 |
||
Voi incerca sa iti scriu reteta mamei. Nu se spune jufla...ci JULFA Se spala si se usuca samanta de canepa intreaga (boabele fara sa fie prajite) in cuptor. Se bat boabele in piua sau se rasnesc la rasnitza de cafea. Se pun intr-un vas si se toarna apa calda (nu fierbinte) peste samanta pisata sau rasnita. Se spala in ape mai multe pana ce zeama nu mai iese alba. Zeama de la spalatura se pune intr-o panza deasa ca sa nu se piarda samanta prin ea. Zeama rezultata in urma scurgerii prin sita se pune intr-un vas cu gura larga ce se asaza pe aragaz la foc mic. Se aduna deasupra o spuma numita "jintitza" care se ia cu paleta de spuma si se pune in alt vas unde se adauga mirodenii ca: zahar, vanilie rom, coaja de lamaie (nu de portocala). e bate jintitza cu un tel si rezulta crema de julfa. Turtele: se fac simplu doar din faina cu apa caldutza si sare. Se intind turte subtiri care se coc deasupra plitei. Dupa coacere se pun la uscat. Apoi se potrivesc intr-un vas (mama le punea in lighean) si pe fiecare turta se unge cu julfa de mai sus. Se repeta operatiunea pana se termina julfa. Se lasa cam doua zile asa ca sa patrunda bine zeama julfei si aromele in turte. Apoi sa taie ca la tort. Pofta buna! |
||
medlink Postat pe 21 Septembrie 2008 13:22 |
||
Multumesc mult.Denumirea nu am retzinut-o exact , dar gustul e inconfundabil. AVIZ AMATORILOR , de delicatesuri inedite , clasice , si din pacate ...RARE ! | ||
D70 Postat pe 22 Septembrie 2008 12:46 |
||
Dar o prajitura cu marijuana nu avem in traditie? Ce Dumnezeu? | ||
dr2000 Postat pe 25 Noiembrie 2008 22:34 |
||
LASA-MA BRE!CU JULFA MATA !!!!!!!!!!!!! NU MA DROGHEZ!!!!!! |
||
cat Postat pe 1 Decembrie 2008 15:42 |
||
De la: dr2000, la data 2008-11-25 22:34:28Dar o prajitura cu marijuana nu avem in traditie? Ce Dumnezeu? Nu, avem doar cu canabis. |
||
Ridhima Postat pe 3 Decembrie 2008 09:31 |
||
Multumim pentru reteta si felicitari pentru pastrarea traditiilor neamului romanesc. SARBATORI FERICITE! |
||
Postat pe 21 Decembrie 2008 07:57 |
||
Buna,JULFA este o specialitate de prin partile meleagurilor Moldave,avand ca ingrediente de baza samanta de canepa si de mac pisate in piua de lemn de ulm cu maiul, la care se mai adauga alte ingrediente(zahar,faina,miere de albine,esenta de rom etc}.Pasta (crema)obtinuta prin fierbere,(ceva in genul cremei fierte ptr.eclere etc.)se adauga peste blatul(aluatul)folosit la prepararea pasca-i si se da la cuptor.Aceasta specialitate cu un gust deosebit de bun, se pregateste in casele credinciosilor cu ocazia sfintelor sarbatori de "Paste" dar si de" Craciun"Din pacate colegul meu de arme,de loc de prin partile judetului Botosani,nu a vrut sa ne dezvaluie secretul la vremea de atunci,dar,daca cineva din zona mai sus mentionata are reteta originala,as fi bucuros sa o aflu. | ||
iulianfinichiu64 Postat pe 28 Decembrie 2008 00:36 |
||
De la: 7726_a43, la data 2008-12-28 00:36:06Buna,JULFA este o specialitate de prin partile meleagurilor Moldave,avand ca ingrediente de baza samanta de canepa si de mac pisate in piua de lemn de ulm cu maiul, la care se mai adauga alte ingrediente(zahar,faina,miere de albine,esenta de rom etc}.Pasta (crema)obtinuta prin fierbere,(ceva in genul cremei fierte ptr.eclere etc.)se adauga peste blatul(aluatul)folosit la prepararea pasca-i si se da la cuptor.Aceasta specialitate cu un gust deosebit de bun, se pregateste in casele credinciosilor cu ocazia sfintelor sarbatori de "Paste" dar si de" Craciun"Din pacate colegul meu de arme,de loc de prin partile judetului Botosani,nu a vrut sa ne dezvaluie secretul la vremea de atunci,dar,daca cineva din zona mai sus mentionata are reteta originala,as fi bucuros sa o aflu. Reteta expusa mai sus de mine este originala si se face in zona Iasului si Vasluiului. JULFA inseamna 'pelincile Domnului' de aceea se folosesc turtele ca mai sus. N u are legatura cu pasca de INVIERE. Ce spuneti dv poate fi o derivata gastronomica locala. N ici mac nu se poate pune peste julfa spuma pentru ca o scoate din compozitie.Cred ca ceea ce ati mancat este altceva. SARBATORI FERICITE la toata comunitatea. |
||
medlink Postat pe 28 Decembrie 2008 09:47 |
||
Mai intai de toate ,permiteti-mi sa va urez un sincer si calduros "LA MULTI ANI"atat dv. cat si tuturor membrilor acestui forum.Nu doresc in niciun fel sa va contrazic in ceea ce privesc Valorile si convingerile dv.familiale,despre ceeace vorbesc eu...este o analiza proprie ,sintetizata de propriile-mi papilele gustative in urma cu 27 de ani ,asa cum spuneam...colegul meu de arme nu a dorit a ne dezvalui reteta lui de familie.Faptul ca dupa atata timp inca mai simt gustul si inca mai retin ingredientele,ridica aceasta delicatesa pe o scara valorica superioara iar afirmatia ca aceasta face parte din categoria preparatelor traditional de paste ori craciun,ii apartine.Va doresc un an nou cu sanatate,impliniri si realizari mii. | ||
iulianfinichiu64 Postat pe 28 Decembrie 2008 21:29 |
||
Nu vreau s� sup�r pe nimeni, dar c�nepa chiar este baz� pentru stupefiante. TOATE variet��ile de c�nep� au proprietatea asta, toate o au �n semin�e, chiar dac� incriminat� este doar c�nepa indian�, difer� doar concentra�ia. De aceea c�nd am citit de pl�cint� cu c�nep� m-am crispat pu�in, chiar dac� nu am gustat-o. Iar c�nd am citit de adaosul de mac... e baza pentru heroin�, pentru cine nu �tie. Din nou, e drept, trebuie consumate cantit��i ceva mai mari ca s� se manifeste. Al�turarea celor dou� �mi ridic� spr�ncenele a semne de �ntrebare. De acolo i-o fi venit savoarea...? Oricum, c�nd am citit combina�ia de mac �i c�nep�, m-am �ntrebat la ce s-or fi g�ndit autorii re�etei... Nu s-o fi �tiut pe vremea aceea identitatea stupefiantelor, dar efectele sigur erau cunoscute. Sper c� m� �n�el (chiar �i a�a, m� pot �n�ela doar la propor�ii), poft� bun�... (...spus cu nod �n g�t) celor care o consum�, eu nu pot s� o recomand. | ||
Impar Postat pe 27 Ianuarie 2009 19:14 |
||
Turtele cu julfa sant in traditia moldoveneasca si nimeni nu isi poate da cu parerea daca este bine sau rau...este doar traditie asa cum sant si sarbatorile . Ar fi hilar ca cineva sa isi dea cu parerea daca ii convine sarbatoarea de Craciun sau nu....Cateva din comentariile de pe site ma fac sa ma retrag. Am fost bine intentionata cand am dat reteta traditionala. Multumesc "connaiseurilor" si celor care stiu sa respecte traditiile. | ||
medlink Postat pe 30 Ianuarie 2009 20:41 |
||
Medlink,r�m�i cu noi. | ||
Ridhima Postat pe 30 Ianuarie 2009 22:00 |
||
Da medlink exact asa le face si mama mea si asa le facea si bunica mea ! Sunt super delicioase ! Eu aici din lipsa de seminte de canepa folosesc miez de nuca |
||
claudiami Postat pe 12 Februarie 2009 16:52 |
||
Cred ca seminte de cinepa se pot cumpara de la Canah. | ||
Ridhima Postat pe 14 Februarie 2009 01:39 |
||
Medlink nu are rost sa te retragi.Eu nu stiam nimic despre julfa si ma bucur ca am aflat si eu.Nu te supara pentru bazaconiile pe care le au unii in cap,in general sufera de depresii tocmai pentru ca au ajuns sa nu se mai bucure de nimic.Daca si inofensivele seminte de mac de pe covrigi ajungem sa le asociem cu opiumul inseamna ca avem probleme mult mai grave.NU MAI MANCATI COVRIGI!!! | ||
Grazzia Postat pe 13 Martie 2009 17:04 |
||
�n tradi�ia afgan�, pentru cei care nu �tiu, la mesele festive se serve�te, al�turi de m�ncare, opiu. Bile mici, g�lbui, puse pe o farfurioar�. Opiul ESTE drog. Concluzia mea este c� poate s� fie Cr�ciunul tradi�ie p�n� m�ine, ce e r�u r�m�ne r�u. Macul de pe covrigi are evident aceea�i compozi�ie cu cel folosit pentru ob�inerea heroinei. Are �i propriet��i halucinogene recunoscute. A doua concluzie este c� nu conteaz� dac� e �n covrigi sau cozonac, afecteaz� LA DEPêIREA LIMITELOR. Dac� cineva le �tie, ar fi un lucru bun s� confirme sau s� infirme subiectul �n discu�ie. Tot ce spun e real, recunoscut �i independent de persoan�. De aceea cred c� nemul�umirea fa�� de cuvintele mele trebuie tratat� prin con�inutul celor scrise, mai degrab� dec�t prin presupuneri la adresa persoanei care le-a scris. |
||
Impar Postat pe 13 Martie 2009 18:33 |
||
Exagerezi Impar ! Vorbesti fara sa ai habar despre ce este vorba. Tu ce cantitate de seminte crezi ca se pune in julfe ? Ai gustat macar o data in viata ta julfele ? Covrigei cu mac ai mancat ? De la julfele moldovenesti (sau pelincile Domnului cum se numesc in unele zone) si pana la bilutele de opiu din traditia afgana despre care vorbesti tu este o distanta uriasa |
||
claudiami Postat pe 14 Martie 2009 22:17 |
||
Inten�iile mele s�nt corecte. Cred c� ne�n�elegerea pleac� din sensul pu�in mai ad�nc al celor spuse din cele dou� p�r�i. Dac� �n�eleg bine, cei care savureaz� pl�cinta s�nt �nc�nta�i de gust �i de tradi�ional. De asemenea, �n sufletul lor este nepericuloas�. Eu am fost alarmat de al�turarea a dou� surse notorii de droguri: c�nepa �i macul. �i m� tem de posibilele aspecte secundare. De asemenea, mie �mi place macul �i �l prefer pe covrigi (deci m�n�nc) �i �n cozonaci. Cred c� f�c�nd suma, iese astfel: Semin�ele respective �i p�streaz� con�inutul, dar acesta devine periculos de la o anumit� cantitate �n sus. Pur intuitiv �i ne�tiin�ific, eu b�nuiesc limita aceea la con�inutul �n mac al unui cozonac abundent umplut. C�nepa ar putea s� fie tot pe acolo. Ce a�i sim�i voi dac� a�i m�nca o substan�� care devine periculoas� "de la o cantitate �n sus"? Nu a�i avea grija cantit��ii aceleia? Nu a�i avea grija apari�iei efectului d�un�tor? Dar la dou� substan�e? Eu da, �i cred c� orice om con�tient ar sim�i asta. De aceea am precizat mai sus: La Dep�irea Limitelor. Ce poate l�muri situa�ia este o informa�ie privind cantit��ile care pot fi ingerate. S�nt sigur c� exist� asemenea date, dar eu nu le am. Repet speran�a c� cineva mai informat ca mine ne poate l�muri. Oricum, cantitatea aceea e suficient de mare, altfel covrigii �i cozonacii cu mac ar fi interzi�i. Pe de alt� parte, simplul fapt c� ingredientele POT FI D�UN�TOARE c�nd s�nt prea multe las� lucrurile �n jum�tatea mea. Ve�i fi aten�i, de atunci �ncolo, s� nu o dep�i�i. Acesta era �nsu�i mesajul. |
||
Impar Postat pe 15 Martie 2009 20:34 |
||
Uite ... din cate retin eu , bunica mea punea aproximativ 300 grame de seminte pentru un platou urias de foi insiropate. Cu sinceritate pot sa spun ca nu am vazut pe nimeni comportandu-se ... ciudat .... dupa ce a mancat julfe |
||
claudiami Postat pe 15 Martie 2009 22:36 |
||
Orice lucru in exces poate fi daunator.Echilibrul este indicat in orice.Ai dreptate in sensul ca abuzul nu e bun,insa daca nu pui problema in mod just,unele persoane care au o tendinta spre panica,citind comentariul tau vor refuza sa mai manance preparate cu mac sau canepa,in proportii inofensive, si isi vor mai aduga un motiv pe lista infinita a angoaselor. De aceea trebuie sa fim atenti in aceasta epoca unde cel mai mare dusman e chiar mintea plina de idei deprimante. |
||
Grazzia Postat pe 16 Martie 2009 14:27 |
||
C�NEPA PENTRU DROG NU SE CULTIV� �N ROM�NIA! Ac�iunea narcotic� este dat� de substan�ele produse de peri�orii secreto�i afla�i pe suprafa�a frunzelor din inflorescen�e, pe �nveli�ul florilor �i pe bracteele care �nvelesc s�m�n�a. Con�inutul �n substan�e cu ac�iune narcotic� �i halucinogen� difer� foarte mult de la specie la specie. Cel mai ridicat con�inut �n astfel de substan�e se g�se�te �n C�NEPA INDIAN� � Cannabis indica. C�nepa pentru fibre �i �n special Cannabis sativa din care fac parte �i soiurile cultivate �n Rom�nia �i, �n general, �n Europa, au un con�inut sc�zut �n substan�e narcotice �i halucinogene. In grupul de substan�e secretate de c�nep�, cele mai importante sunt: nacosonul, cannabidiolul, tetrahydrocannabiolul � constituente ale subsan�ei din ha�i� �i marijuana. Planta de c�nep�, �n special cea indian�, are capacitatea biosintetic� de a produce din acidul canabigerolic � acid cannabidiolic (DCBD), acid cannabidiol (CBD), acid tetrahydrocannabinolic (ATHC), canabinol (CNB) �i acid canabinolic (ACNB). Acidul ACBD �i ATHC predomin� �n plante p�n� la �nflorire, dup� care se transform� �n CBD, CNB �i THC (tetrahydrocannabinol). Pentru ca aceast� transformare s� aib� loc �n perioada de �nflorire, este nevoie de o temperatur� medie zilnic� de peste 32 grade C, ceea ce se poate realiza numai �n climatele calde ale globului �i mai pu�in �n condi�iile Europei �i ale Rom�niei. Se confund� c�nepa pentru drog cu cea pentru ob�inerea de fibre textile de mare valoare �i aceasta numai pentru simplul fapt c� au denumirea de gen CANNABIS, denumire sub care sunt incluse toate relele. La noi in tara, in jud Timis se cultiva experimental canepa. Obiectivul principal al cercet�rii �i amelior�rii este acela de a realiza soiuri de c�nep� cu un poten�ial ridicat de produc�ie(tulpini, fibre �i seminte) �i con�inut sc�zut �n cannabinoide. S�m�n�a de c�nep� decorticat� con�ine 30% proteine, 41% gr�sime �i 15% carbohidra�i,acizi grasi omega 3 si omega 6. Sursa : Internet |
||
Ridhima Postat pe 16 Martie 2009 21:29 |
||
Ridhima, dac� nu se cultiva �n Rom�nia c�nepa respectiv�, eram mai pu�in preocupat. �n fapt, formula corect� este NU S-A CULTIVAT �n Rom�nia. Acum cam doi ani, �tirile prezentau cazul unor timeri care cultivaser� c�nep� indian� pentru droguri �i au fost prin�i. Scuza lor a fost c� n-au �tiut c� e c�nep� indian� (�i nu c� nu cre�te la noi), iar Poli�ia i-a prins tocmai pentru c� vorbiser� despre inten�ia lor de-a o cultiva. A fost unul din lucrurile pe care le-am �inut minte acut, tocmai pentru c� m� preocup�. Oricum, comentariile celor intervieva�i �n reportaj ar�tau grija fa�� de posibila interferen�� cu soiurile locale, subliniau c� diferen�ele genetice s�nt suficient de mici ca s� poat� interpoleniza. Cei doi erau dintr-un jude� din nordul ��rii, nu-l mai re�in. R�m�ne �n schimb faptul c� cine cultiv� c�nep� indian� nu face pl�cint� cu ea. Pe de alt� parte, cine face pl�cint� nu �tie totdeauna din ce cultur� �i preg�te�te cina... |
||
Impar Postat pe 17 Martie 2009 23:47 |
||
La julfa nu se pune nici o mirodenie i se pierde tot farmecul,reteta este corecta dar fara mirodenii si sare in aluatul pentru foi.Julfa trebuie sa aiba gustul ei de samanta de canepa,nu de portocale si vanilie ,nu s-ar mai chema julfa s-ar chema prajitura de samanta de canepa. | ||
irinaghiorghiu Postat pe 21 Martie 2009 18:31 |
||
Pst,mai incet ca se supara Impar! | ||
Ridhima Postat pe 21 Martie 2009 21:34 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
Stie cineva o reteta de prajitura cu rubarba (revent) ? | 15 | De la: agemanar 3 Februarie 2010 13:32 |
Prajitura cu nuca si rahat | 2 | De la: delly003293 16 Mai 2010 23:35 |
arici | 1 | De la: dyzzyy 27 Ianuarie 2010 20:39 |
|
||
Tort- crema de zahar ars | 13 | De la: PetrutDoina 18 Ianuarie 2010 10:08 |
Castraveti bulgaresti | 14 | De la: manu_argentina2000 1 Februarie 2010 15:43 |
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară