Retete vegetariene pentru copii

Stiti retete vegetariene pentru copii de toate varstele?
Si ce dati sa manance la copii pe parcursul unei intregi zile ca sa se dezvolte sanatos?

In regimul alimentar al copiilor nu vreau sa renunt de tot la carnea de pui sau peste - care contine zinc, vitamina B12 si fier, dar copii (4 ani si 7 ani) nu se dau in vant dupa carne iar eu si sotul suntem lacto-vegetarieni (asa am simtit, nu din convingeri religioase, filozofice etc).
mihaelastanciu
Postat pe 12 Ianuarie 2009 09:53
Si ca sa incep eu, vin cu cateva idei (reteta e chiar de pe Delly):

salata de orez:
- 2 cepe mici
- 2 cescute de orez
- 4 pahare de apa
- 3 cescute broccoli taiat in bucatele mici, ardei gras rosu taiat bucatele mici
- 3 rosii taiate in felii mici
- sare, piper

Intr-o cratita se pune putina apa, ardeiul rosu si ceapa taiata marunt si se lasa sa firaba pana se inmoaie ceapa.
Broccoli se fierbe la fel ca ceapa, intr-o craticioara cu putina apa pana se inmoaie.
Orezul se pune peste ceapa, se adauga putina sare, piper si se amesteca bine. Dupa ce a dat in fiert se acopera si se lasa sa firaba in jur de 30-40 de minute. Cratita trebuie sa fie acoperita cu un capac.
Cand orezul este gata se adauga rosiile si broccoli si se amesteca foarte usor.

In functie de preferinte se pot adauga si alte ingrediente, cat mai multe si mai variate, care se amesteca bine cu orezul pregatit.
mihaelastanciu
Postat pe 12 Ianuarie 2009 09:56
suna interesant am sa incerc si eu
vasylica89
Postat pe 16 Februarie 2009 16:29
mancarea de legume si fructe,sub forma se supe piureuri ,si respectiv compoturi,dar si crude,este necesara unei cresteri frumoase a copiilor,chiar si pentru noi,,,,se alterneaza cu lactate si oua,carne de pasare si peste,,,acestea fierte nu prajite,,sa mananci sanatos nu tine neaparat de religie zic eu,mi-am dat seama prea tarziu,acum cand tin un pic de regim si ma simnt excelent!!!
floryyyy_delly
Postat pe 11 Martie 2009 08:29
da si pe mine ma intereseaza alimentatia sanatoasa pentru copii .eu am un baietel de 5 ani si este cam mofturas la mancare.
maiki
Postat pe 22 Martie 2009 11:06
Brocoli este foarte sanatos, dar copii il refuza total . Cred ca ar merge foarte bine cu un sos de iaurt putin condimentat cu busuioc(sau depinde ce prefera el mai mult). Ptr copii este mai bine sa fie alese doar buchetele mici ptr fi mancate mai usor.

Postat pe 8 Aprilie 2009 10:06
Supa-crema de brocoli:
500g brocoli, 2-3 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa, 1 telina mica, 1 lingurita de ulei, sare.
Se pun legumele curatate la fiert in 2 litri de apa clocotita, inafara de ceapa si brocoli care se pun dupa 10 min. Se mai fierb impreuna inca 15 min. Se scurg de zeama (care se pastreaza) se paseaza bine si apoi se fierb din nou cu supa in care au fiert. Se adauga sarea si uleiul, se amesteca si se mai da un clocot, dupa care se opreste.

Daca se pune mai putina apa, iese un pireut bun.

Salata de cartofi cu brocoli:
Cartofii se taie cubulete mici, se fierb, se strecoara si apoi se lasa la racit. Brocoli se fierb impreuna cu cartofii, dar numai 5-7 min. Se taie si el bucatele mici. Telina cruda se da prin razatoarea mare. Ceapa verde se toaca marunt. Ardeiul sau gogosarul se taie marunt. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele si se adauga putin ulei de masline.
mihaelastanciu
Postat pe 8 Aprilie 2009 15:51
CARTOFI UMPLUTI CU BRANZA
6 cartofi frumosi, 200 g branza de vaca, 2 oua, 1/2 lingura faina, 1 lingura unt, sare.
Se curata cartofii cruzi, se taie in doua, in lat, si se scobesc inauntru, formand ca niste gaoace cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte putin din fund, ca sa poata sta in tava. Se face o umplutura de branza de vaca cu putina branza de oi, doua oua, sare, faina. Se umplu cartofii cu varf netezindu-se cu un cutit. Se asaza intr-o cratita cu unt fierbinte si se lasa putin sa se rumeneasca pe fund. Se pune apoi cate putina apa si se lasa sa fiarba inabusit pana ce se fragezesc. Inainte de a servi se adauga cateva linguri de smantana.

ALTFEL DE CARTOFI UMPLUTI CU BRANZA
Se spala cartofii si se fierb pe jumatate. Se curata, se taie in doua si se scobesc ca mai sus. Se face o umplutura dintr-o felie groasa de paine muiata in lapte si stoarsa, o bucata de branza de vaca cam de 150 g, doua oua, sare, piper, marar si patrunjel tocat. Se umplu jumatatile de cartofi, se presara deasupra branza rasa si se asaza cu unt intr-o tava sau intr-o farfurie rezistenta la foc. Se tin in cuptor pana se rumenesc si inainte de a-i servi, se pun deasupra cateva linguri de smantana.

Pentru portioare mai mici se ajusteaza cantitatile
mihaelastanciu
Postat pe 9 Aprilie 2009 15:23
DOVLECEI UMPLUTI CU MIEZUL LOR:
6 dovlecei mijlocii, 1 felie paine, 2 cepe, 1 lingura faina, 1 ou, 1 lingura bulion sau 4 rosii, 1 lingurita verdeata tocat�, sare, 2 linguri ulei.
Se aleg dovlecei proaspeti de marime mijlocie. Se rad, se taie in dou� si se scobesc. Miezul scos se toaca impreuna cu o felie de paine muiata si stoarsa si o ceapa usor calita. Se adauga un ou, sare, faina si verdeata tocata. Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii si se asaza intr-o cratita cu putin unt si se rumenesc. Separat se face urmatorul sos de ro�ii: se caleste usor o ceapa tocata, se pune un varf de lingura de faina, se stinge cu apa, se adauga bulion, se lasa sa dea cateva clocote si se toarna in cratita peste dovlecei. Se da la cuptor o jum�tate de ora pan� sunt dovleceii fragezi.
mihaelastanciu
Postat pe 9 Aprilie 2009 15:24

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
GOGOSARI IN OTET SAU PASTA DE GOGOSARI 3 De la: delly001772 6 Septembrie 2009 17:57
temperatura si timp 1 De la: adrivladulescu 8 Decembrie 2009 23:08
vreau si eu o reteta de ciocolata de casa 1 De la: relu_eu2001 30 Septembrie 2009 11:15
mancare pt bebe de 3 luni!! 7 De la: delly002248 29 Noiembrie 2019 08:53
Marcile proprii 1 De la: kapa2003 22 August 2009 09:34
Setari Cookie-uri