Masina de facut piine(de casa)

In loc sa iti irosesti inteligenta cu aflarea numerelor de pantofi, mai bine ai da mai multa atentie locuriulor pe unde calci, mai pretutindeni sunt gropi ...

Postat pe 1 August 2009 17:33
Buna ziua,
Am masina de paine din octombrie anul trecut si de atunci n-am mai cumparat paine din comert! Nu stiu cat costa o paine facuta cu masina dar am notat consumul de electricitate: cam 0,8 kWh o paine de 1 kg. fara mentinere la cald dupa coacere. Mi se pare acceptabil. Oricum ar fi, este mai gustoasa decat cea din comert si mult mai sanatoasa. Ca sa nu ma plictisesc, folosesc mai multe retete, dupa imprejurari si dupa inspiratie. Am constatat ca este foarte importanta respectarea retetei, dar si in acest caz trebuie uneori ajustat aluatul la semnalul de adaugare de ingrediente adaugand treptat faina (daca este prea moale) sau apa (daca nu formeaza o masa omogena si ramane faina neinglobata sau bucati mai mici separate) la temperatura camerei dar la nu mai putin de 18-20 de grade C. Aluatul trebuie sa fie ferm si elastic la apasare si sa nu se lipeasca de peretii cuvei teflonate. Daca este mai moale, risca sa colapseze in prima jumatate a coacerii iar daca este prea tare nu va creste suficient. Din cele observate de mine, painea cea nmai buna este cea care creste pana la muchia superioara a cuvei (pentru o paine de un kg. la o masina cu capacitatea de un kg.). Am mai observat ca painea prea crescuta, peste muchia cuvei, devine mai sfaramicioasa, iar porozitatea este neuniforma - se concentreaza spre partea de sus. De asemeni, painea care ajunge numai la un deget sub muchia superiuoara a cuvei, este putin prea compacta si pare ca se coace mai putin.
Atata deocamdata, nu vreau sa abuzez de rabdarea dumneavoastra, voi reveni cu cateva tips-uri.
Pana atunci va doresc mult succes in brutareala si numai bine.
P.S. Am invatat multe lucruri folositoare din postarile anterioare si multumesc pentru asta autorilor acestor postari!
Alecu
Postat pe 2 August 2009 13:31
De la: gigi_braicovici, la data 2009-07-21 11:01:29cineva spunea ca painea prosteste si face fundul mare nu ma mira o asemenea achizitie cand locuiesti in america si nu gasesti painea pe gustul tau asa cum ai mancato de la strabunici in romania insa este un cusur prea costisitor . Cat costa o astfel de masina si care este rentabilitatea ei daca o paine costa intre 0,5 - 1 ron ?????

Postat pe 6 August 2009 14:29
Da, eu am achizitionat in primavra o masina de facut paine,maxi mulinex, sunt fff multumita.De la achizitionare nu am mai cumparat paine , dar si consumul s-a diminuat.Painea facuta dupa reteta din carticica, este satioasa!Plus ca toate ingredientele sunt naturale!
marinela_sofica
Postat pe 6 Septembrie 2009 23:48
am eu impresia sau masina asta este facuta special pentru cei mai bleguti???!!!!! ma gandesc ca eu framant la mana fara bataie de cap o cantitate mult mai mare aprox 10kg de faina , atunci pentru ce sa achizitionez o asemenea fudulie???!!!! ce beneficii practice am ?????? iese mai gustoasa decat painea la tava de la aragaz ????? vreau si pareri de gospodine !!!!!!!
gigibrbr
Postat pe 7 Septembrie 2009 17:04
�n aten�ia lui "gigi braicovici", cel care �i permite prea u�or luxul de a-i cataloga f�r� pic de respect (deci, f�r� educa�ie) pe utilizatorii ma�inii de f�cut p�ine : �n primul r�nd, nu este nimeni obligat s� recurg� la metode avansate �n gpspod�ria casnic� ; �n al doilea r�nd, capacitatea ma�inii de f�cut p�ine este cu mult mai redus� fa�� de cantitatea industrial� de 10 kg f�in� b�tut� la m�n� f�r� b�taie de cap ! De precizat c� ma�ina de f�cut p�ine nu prezint� cine �tie ce avantaje sau beneficii : av�nd toate cele necesare �n vederea ob�inerii unei p�ini de m�rime obi�nuit�, face singur� �i con�tiincioas� toat� treaba, dela A la Z, timp �n care blegu�ii �i pot vedea lini�ti�i de alte treburi �i/sau �ndeletniciri, deoarece nu trebuie s� supraveghezi stadiul de coacere �n cuptorul aragazului, nemaivorbind de gustul deosebit al p�inii preparate de blegu�i. Refuz s� cred c� p�inea lui gigi braicovici, f�cut� la m�n� f�r� b�taie de cap �i la cuptorul aragazului este mai bun� dec�t p�inea pe care o prepar eu, cu ajutorul acestei fudulii, chiar dac� asta nu este p�rerea unei gospodine !!!
�n rest, doar firimituri .....

Postat pe 8 Septembrie 2009 14:31
imi pare rau sa iti spun domnule draga ca inafara de fudulie masina asta nu este buna de nimic imi cer scuze... dar cred ca face parte din categoria electrocasnicelor care te hotarasc si mai tare sa nu iti mai ei nevasta daca este asa atunci eu iti felicit nevasta pentru faptul ca a spus DA si imi pare rau ca intr-o zii nu te va mai considera util in casa ei (sau vei considera tu ca nu mai are rost sa ai nevasta ) Cu toate electrocasnicele la dispozitie nu va trece mult timp si vei fii abonat la lucru manual ca oricum nu vei mai avea cui sa ai zici buna seara Imi cer scuze daca am fost asa neclar in exprimare dar nu am vrut sa dau dovada lipsa de educatie Inca ceva poate tu vinzi asemenea aparate dar mie mi-au trecut prin ,, mana ''cateva sute de mii de paini . Nu tin parte brutarilor ca am iesit din bransa dar consider ca este o dovada de parvenitism achizitionarea acestui aparat poate ca sant totusi subiectiv poate sant conservator dar nu am sa pot intelege cum se poate renunta la gustul placut al unei paini de brutarie!!!!!! Imi pare rau domnule educat contemporan si modern ca te consider blegut dar nu ma pot abtine!!!!
gigibrbr
Postat pe 8 Septembrie 2009 18:46
Da, sunt pareri si pareri, fiecare dupa experienta si stilul de viata proprii. Eu unul, m-as lipsi foarte cu greu de masina de paine, singura alternativa fiind cea din pravalie, care numai sanatoasa nu este. Cineva care are timp berechet de pierdut si nu este "blegut" (sic), se poate distra cateva ore langa covata si cuptor. Eu nu-mi pot permite acest lux. Masina de paine este singura posibilitate sa mananc o paine sanatoasa, gustoasa si curata. Si se pare ca mai sunt multi ca mine, masinile de paine se vand foarte bine. Cu cateva minute inainte am scos din masina o paine - aur curat si ma gandesc sa fac si un cozonac, maine imi vin niste prieteni, va cadea numai bine.
Alecu
Postat pe 8 Septembrie 2009 19:11
DRAGUL MEU eu nu am negat faptul ca aceasta paine nu ar fii sanatoasa o faci cu aparatul tau electrocasnic nu bagi tot felul de afanatori (a se citi chimicale ) eu vorbesc strict de aspectul painii si calitatile organoleptice gust miros vaz desigur ca exista si alternativa pravaliei deloc acceptabila cand vine vorba de o paine naturala Diferenta dubla dintre o paine din comert cu afanatori si una cu drojdie poate te inclina sa achizitionezi o astfel de masina dar nu as includeo cel putin eu in categoria bunurilor absolut necesare in casa omului Aceasta este parerea mea poate bleguti este un cuvant cam dur dar fudul sau inocent in functie de caz nu cred ca ar supara pe cineva
gigibrbr
Postat pe 9 Septembrie 2009 16:19
�n aten�ia lui gigi brancovici, expert brutar (n-am g�sit alt� rim�): nu are nici un rost s�-�i ceri at�tea scuze �i s� ai at�tea regrete, nu este problema mea c� nu po�i s� te ab�ii s� fii mojic �i lipsit de educa�ie, eventual ia ni�te prafuri de putut . Cu acordul p�r�ilor, eu �nchei acest schimb inutil de replici, nu ne putem impune altora ce ne este nou� pe plac, dar nici s� recurgem la maniere nemanierate ...
�n rest, a�a cum spuneam, doar firimituri ...

Postat pe 10 Septembrie 2009 16:14
aluatul nu se rupe , faci turta cu masina ta . Nu am regrete si nici scuze sa fii sanatos sa faci painica sanatoasa si sa ai fudulie in casa am incheiat si eu ....cu tine
gigibrbr
Postat pe 11 Septembrie 2009 16:48
Sper sa gasesti mesajul meu! Ma numesc irina si sunt din Iasi. Acum 2 ani am achizitionat si eu o masina kenwood 250, dar nu am primit instructiuni de folosire in limba romana. Am gasit in toate limbile pamantului instructiuni si retetare...dar nu in limba noastra. Am mai patit asa cu multe electronice si sincer, niciodata n-am inteles de ce se comercializeaza asemenea aparate la noi, daca pt noi nu sunt traduceri. Am incercat sa-mi pun mintea la treaba si am facut tot felul de experiente dar sincera sa fiu nu prea am fost multumita de rezultate.... Dorinta mea ar fi, daca detii un retetar in limba romana, sau daca ai fost mai isteata si i-ai gasit secretele...sa iei te rog legatura cu mine pe yahoo, adresa mea e:[email protected]. Te rog lumineaza-ma si pe mine Iti multumesc anticipat!
irinoi
Postat pe 25 Septembrie 2009 08:35
merita, sincer. eu incerc sa mananc sanatos, dar sunt foarte ocupata, nu am timp de gatit. asa ca fac multe salate. cuptorul de paine l-am cumparat dupa ce multe colege l-au akizitionat si au fost foarte multumite. si eu am acum cuptoras, sta pe blst la bucatarie, il folosesc foarte des. fac cate o paine de 500 g, cu seminte, si faina de macicnis, sau neagra, pui totul acolo, la gramada, programezi si gata, ai paine calda, intr-o ora. imi ajunga o panica cateva zile, o punb la frigider, in punga vidata. recomand calduros. nu trebuie de mare firma, toate fac acelasi lucru..
irina4041
Postat pe 19 Octombrie 2009 15:49
Eu ce pot sa spun este ca am achizitionat o masina de paine acum vreo saptamana si sunt ffff multumita de rezultate.Deja am facut paine,cozonac,prajitura si mi-au iesit bine.Atat doar ca trebuie sa respectati ingredientele care vin in cartea de retete a masinii pt ca eu am facut aseara un cozonac si am pus mai mult zahar decat prevedea reteta si nu a iesit prea bine copt.
oana1979_delly
Postat pe 22 Octombrie 2009 09:43
buna,
nu inteleg de unde atatea discutii inutile pro si contra... si poate ca as intelege daca nu ar fi pe baza de jigniri
masina merita achizitionata cu o singura conditie: nr maxim de persoane -3. painea facuta e excelenta. am masina de 2 ani...marca ,,no name'' . am folosit-o intensiv...spunea cineva de aici de pierderea de timp??????? pai mai mult imi ia sa ma duc la magazin sa cumpar painea decat sa pun ingredientele in ea si sa o programez... dimineata intai apas pe butoanele espresorului...cat timp se face cafeaua pun ingredientele in masina si o programez pentru ora la care o doresc gata (de obicei cu 1 ora dupa ora venirii de la job)... si credeti-ma ca merita venirea acasa... miroase a paine calda ...si gata...stii ca esti acasa fara sa te mai stresezi de problemele cotidene...chiar ti se pare seara un rasfat
enya71
Postat pe 22 Octombrie 2009 14:19
Parerile sunt impartite, dar nu stiu sigur daca cei care se pronunta impotriva vorbesc sigur in cunostinta de cauza.Am o masina de paine de 1 an de zile.Recunosc, ca am mai si cumparat paine din comert in tot acest timp, ce sa-i faci?"dependenta de E-uri" i-si spune cuvantul. Dar familia mea ( sotul si fetita de 9 ani)sunt topiti dupa mirossul de paine calda de la noi din casa, prietenii si rudele la fel.Am facut si cozonac(este adevarat nu seamana cu cel clasic dar sa le inchid gura pofticiosilor merge),aluat de pizza.Cel mai mult ne place painea cu seminte sau cu mac.Stii sigur ca mananci doar ceea ce pui in cuva.Secretul reusitei este sa respecti cu strictete ordinea in care se pun ingredientele( vezi carte de instructiuni).Si cel mai important : folositi cu incredere drojdia uscata, care sub nici o forma nu trebuie sa vina in contact cu uleiul, se adauga ultima peste faina.Ofer cu drag consiliere pe adeesa de mail: [email protected] multi si painici pufoase!!!!!
pipo
Postat pe 30 Octombrie 2009 10:47

Multumec mult pentru retetele de paine, si m-ati convins sa-mi cumpar si eu o masina de facut paine. Pana acum nu am fost prea convinsa.
dragancrista
Postat pe 12 Noiembrie 2009 13:49
Buna, si eu am masina de facut paine marca MOULINEX. Sunt multumita de ea, dar am invatat o smecherie: nu pun faina cat scrie in carte, pun mai putin cu 50-100 g mai putin si mai adaug in timpul framantarii, cate o lingura, pana aluatul se desprinde de marginea vasului.
Faina prea multa face painea faramicioasa.
Noi preferam reteta cu cartofi: 1 ou, 320 ml apa, 70 g unt, sare , zahar, drojdie -jumatate de cubulet!!! ajunge atat, daca pui mai mult are gust de drojdie- faina 500 g si apio mai adaug cate o lingura pana se desprinde de vas si cad aparatul scoate sunetul acela pentru s te svertiza sa adaugi in aluat , mai pun un cartof fiert in coaja si ras.
PAinea e fff buna.
MAi am un secret: deoarece mi s-a parut ca nu e destul de rumenita, o mai pun la programul de coacere , dupa ce e gata-la programul 12 la masina mea-timp de 20 de minute.
Mie imi place si painea cu adaos de seminte, dar o fac mai rar..
Inca nu am reusit sa fac o paine integrala sau de secara care sa mi se para reusita.... daca aveti vreo idee sau stiti vreun secret, v-as ramane recunoascatoare...
carmens1964
Postat pe 14 Noiembrie 2009 20:28
Eu ca sa iasa painea mai rumenita cu 30-40 de minute inainte sa se termine programul o ung cu putin ulei de masline si iese perfecta
oana1979_delly
Postat pe 16 Noiembrie 2009 00:00
Am sapat putin pe net si am gasit un articol cu crestarea painii si cat este de importanta pentru calitatea painii. Fiecare brutar are modul sau propriu de crestare, ca o semnatura, la fel si cutitul de crestat. Dupa cum rezulta din articol, crestarea elibereaza aluatul si-i permite sa creasca mai bine. Am incercat si eu si am constatat ca au dreptate si de atunci aplic metoda. Eu crestez painea imediat dupa ultima framantare. Nivelez putin aluatul si aplic 4-5 crestaturi transversale, putin inclinate, adanci de cca. 3-4 mm. Crestarea o fac cu o lama de ras antica, gasita intr-un sertar. Painea creste mai bine si arata mai bine, are aspect de franzela.




Alecu
Postat pe 16 Noiembrie 2009 18:32
si eu am aceeasi problema nu am si cartea in lb. rom a masinii kenwood 256 daca ai rezolvat trimite-mi si mie traducerea dory_ciocolata13...... multumesc mult!
doryna
Postat pe 16 Februarie 2010 22:44
De la: , la data 2009-07-16 09:59:02Nu as vrea sa ma laud dar flosesc masina de facut paine de aproape 10 ani,am o experienta mare,am ajuns sa fac paine fara sa masor cantitatile.Asa ca sfatul meu este sa cumperi "Moulinex"si sa nu disperi daca prima data nu-ti reuseste,oricum nu vei regreta,mai ales daca inveti sa faci paine cu acest cuptor.Retetele sunt in cutia cuptorului alaturi de celelalte brosuri.Eu am facut si cozonac.Asa ca nu mai sta pe ganduri.Daca te deranjeza timpul de coacere ca e prea lung,nu e nici o problema o programezi si la ora care vrei painea este gata.
garbo164578
Postat pe 5 August 2010 18:03
Folosesc masina de piine de 8 ani de zile.
Si pentru nenea care spune ca e inutila vreau doar sa spun ca pe linga masina de piine o nevasta a secolului XXI are nevoie in casa de risnita de cafea (ca sa nu folosesca piua), mixer (ca sa nu foloseasca telul), blender (ca sa nu mai piarda timpul taind zarzavaturile pentru ciorbita gustoasa), toaster (ca sa nu mai faca fum cind vrea sa prejeasca pinea pentru unt... masina de spalat vase (ca se aduna vasele cind ai o petrecere), masina de spalat rufe (ca nu am un riu prin preajma)...ce mai este?

Hai fetelor completati voi.

Ciresica
Postat pe 5 August 2010 18:59
vreau si eu o reteta in detaliu cu ordine cu tip faina si drojdie ca am tot incercat si numai rateuri m-a parasit inspiratia am o masina mulinex aceia pentru 3 tipuri de greutate 750g.1000g.si 1500g. si 16 programe apropo si la ce program se preteaza reteta astept multumesc mult DE MANA DE VADUV
demiurg
Postat pe 6 Octombrie 2010 18:00
Demiurg, am sa-ti spun reteta mea care o folosesc de ani de zile si am o piine....o bunatate.

- 350 ml apa
- 2 lingurite sare (aici mai depinde si de cit de sarata o vrei, a mea iese normal de sarata ca la brutarie.
- 3 linguri ulei (de masline de preferinta dar merge orice alt ulei
- 1 kg faina alba, cea mai comuna posibila
- 1 1/4 lingurite drojdie uscata

Le pui exact in ordinea asta in masina si pornesti masina pentru programul de basic.
La mine functioneaza dupa cum am spus de ani de zile si am schimbat vreo 5 masini intre timp.
Ciresica
Postat pe 6 Octombrie 2010 19:18
Orice ati spune , painea facuta cu o astfel de masina acasa nu se compara cu painea din comert
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/13225/Mancam-paine-cu-chimicale.html

.... Am mancat o singura data paine facuta cu un astfel de aparat si am fost foarte incantata , de aceea le voi face una cadou parintilor mei
Fata_Morgana
Postat pe 27 Iulie 2011 22:49
iaca , vazui si io Fata morgana...
dor72
Postat pe 27 Iulie 2011 23:01
va rog sa nu radeti !
mi-am cumparat un cuptor paine Moulinex, 14 programe si am o mare problema.
PAINEA SE FACE FOARTE BINE, DAR NU O POT SCOATE DIN APARAT. O SCOT EU PREA REPEDE, TREBUIE LASATA CEVA TIMP? ramane lipita de tavita, bine infipta in cele 2 scule mici de invartit si ... ma cam enerveaza.
PLEASE, HEEEEEEEEELP !
mpetre2001
Postat pe 25 Ianuarie 2012 11:42
Daca dupa ce s-a terminat de copt piinea o lasi in masina 15-20 de minute sa transpire, iese fara nici o problema.
Ciresica
Postat pe 27 Ianuarie 2012 19:19
eu am prins o smecherie...
scot tavita si rasucesc putin " cele 2 scule mici de invartit", stanga-dreapta, dupa care intorc tavita si o scutur de cateva ori sus-jos...si painea cade singura
nu conteaza momentul in care o scoti dupa incheierea programului
succes! si eu o folosesc zilnic
dor72_
Postat pe 27 Ianuarie 2012 23:08

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Retete vegetariene pentru copii 9 De la: mihaelastanciu 9 Aprilie 2009 15:24
eterna cura de slabit 236 De la: teo85 20 Martie 2017 16:22
salata de cartofi cu sos de iaurt 1 De la: simona_for_you_2006 12 Decembrie 2009 18:24
Masina de facut piine(de casa) 65 De la: psyhologist 28 Aprilie 2015 05:57
Alimentatia bolnavilor de guta - alimente permise 8 De la: delly001942 6 Martie 2010 03:24
Setari Cookie-uri