Retete traditionale

Gula� pentru iarn�

Din aceast� re�et� v� rezult� 18 borcane de gula� , de c�te 500 ml.

Ingrediente :

- 1/4 de can� (65 g) de sare grunjoas�
- 2 linguri�e de semin�e de mu�tar galben
- 1 linguri�� de boabe de piper negru
- 1 1/4 can� (200 g) de paprica dulce (de preferin�� din Ungaria)
- 5,5 kg de cuburi de carne ro�ie slab� (vit�, cerb, capr� )
- 1 sticl� (750 ml ) de vin ro�u sec
- Ulei de g�tit
- 1 litru de sup� concentrat� de carne de vit�, f�cut �n cas�
- 8 foi de dafin
- 4 crengu�e de rozmarin proasp�t
- 1,4 kg de ciuperci champignon, t�iate �n dou�
- 8 c�ni (1,4 kg) de ceap� t�iat� m�runt
- 4 c�ni (650 g) de ardei gras ro�u t�iat m�runt
- 1 can� (220 g) de past� de tomate (concentrat de ro�ii)
- 1 cea�c� (236 ml) de o�et din vin ro�u
- 2 c�p���ni de usturoi f�r� germeni, zdrobi�i grosier �n mojar cu pu�in� sare grunjoas� (asta �nseamn� 1 c��el �i 1/2 per borcan, doza�i dup� gust )

Mod de preparare :

1. Pres�ra�i sarea, semin�ele de mu�tar �i piper , apoi cerne�i deasupra de c�teva ori, boiaua pentru a ob�ine un amestec omogen de mirodenii .
2. Pune�i deoparte 4 linguri din acest amestec pentru ciuperci .
3. Degresa�i cuburile de carne .
4. V�rsa�i peste carne, c�teva pic�turi de ulei �i amesteca�i cu m�na buc��ile de carne, pentru a �nveli carnea �ntr-un strat u�or de ulei .
5. Pres�ra�i �n ploaie peste carne amestecul de condimente, amestec�nd mereu pentru a omogeniza carnea cu acest amestec .
6. �nc�lzi�i pu�in ulei �ntr-o crati�� mare, �i, �n mai multe tran�e, dunstui�i carnea pe toate p�r�ile .
7. Nu trebuie s� frige�i carnea doar s� o sota�i ( dunstui�i ) .
8. Pune�i la p�strare carnea p�truns� , �ntr-o crati�� sau oal� mare de inox, cu fund gros, de cel pu�in 20 litri .
9. Acoperi�i acest vas de fiecare dat� c�nd ad�uga�i alt� carne, pentru a le p�stra la cald .
10. Pentru restul de carne care trebuie�te sotat ( dunstuit ) , unge�i cu ulei de fiecare dat� tigaia, �ntre dunstuiri .
11. Degresa�i la nevoie, cu vin ro�u.
12. V�rsa�i sosul astfel ob�inut, peste carne .
13. C�nd toat� carnea este astfel p�truns� , aduce�i la fierbere supa concentrat� de vit� �ntr-o alt� crati�� .
14. Pune�i peste sup� foile de dafin , crengu�ele de rozmarin , acoperi�i , �nchide�i focul �i l�sa�i s� macereze .
15. Unge�i cu ulei din nou �i carameliza�i ciupercile , pe foc viu, neamestec�nd dec�t o singur� dat� .
16. �ncerca�i s� le dispune�i cu partea convex� la baz� , la �nceput .
17. Nu pune�i �n vas mai mult de un strat de ciuperci, o dat� .
18. �nainte de a le �ntoarce, pres�ra�i deasupra din condimentele amestec pe care le-a�i pus deoparte .
19. Ciupercile trebuie s�-�i piard� 2/3 din volumul lor . R�sturna�i-le peste carne, pe m�sur� ce sunt gata .
20. Unge�i din nou cu ulei, tigaia �i c�li�i ceapa �i ardeiul pentru a pierde jum�tate din volumul lor .
21. Pune�i-le peste carne .
22. Scoate�i din sup� , ierburile aromate �i dafinul , ad�uga�i restul de vin �i o�etul din vin .
23. Pasa�i ( strecura�i ) con�inutul de carne �i legume pentru a recupera sucul propriu �i savuros din vas, spumui�i dac� este necesar, pentru a �ndep�rta gr�simea �i, acest suc �l pune�i peste supa de carne aromatizat� .
24. Dilua�i pasta de tomate �n sup� , �i o aduce�i la fierbere pentru a o reduce la jum�tate .
25. V�rsa�i supa concentrat� peste carne �n vasul mare �i aduce�i totul la fierbere, amestec�nd continuu .
26. Pune�i usturoiul �i l�sa�i s� fiarb� mocnit 5 min..
27. Umple�i borcanele, repartiz�nd bine solidele �i lichidele, l�s�nd un deget liber (2,5 cm) sub g�tul borcanului.
28. Durata de sterilizare a gula�ului �n autoclav� :
� Steriliza�i 75 min. pentru borcanele de 500 ml
� Steriliza�i 90 min. pentru borcanele de 1 litru
29. L�sa�i s� fiarb� �n�bu�it pe timpul c�nd se sterilizeaz� , pentru c� mirosul va fi irezistibil �i va trebui s� gusta�i .

Sfaturi :
 Preg�ti�i un pat moale din t�ie�ei cu ou� �i legume fierte pe abur.
V�rsa�i sosul dintr-un borcan �ntr-o tigaie �i-l �ngro�a�i cu f�in� diluat� sau feculente diluate, pentru a face un sos.
 Ad�uga�i 4 sau 5 linguri�e de iaurt sau sm�nt�n� degresat� .
 �nc�lzi�i con�inutul borcanului .
 Servit �n acest fel , ve�i avea 2 por�ii pentru un borcan de gula� de 500 ml folosit.
maxim62ro
Postat pe 28 Iulie 2009 14:37

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
colagenul marin,alternativa naturala a implantului cu botox 2 De la: jeanetta 22 Martie 2009 12:13
Stiati ca ... 19 De la: bunny_carla 15 Februarie 2010 19:13
Ajut defavorizati 11 De la: marian_els 13 Noiembrie 2009 10:28
sunt cumplit de geloasa.... AJUTOR!!!!!!!! 79 De la: ready_vivus 21 Octombrie 2009 20:52
credeti ca o crescatorie de iepuri belgieni ar aduce benefici 10 De la: LILO 24 Ianuarie 2010 18:35
Setari Cookie-uri