Gula� pentru iarn� Din aceast� re�et� v� rezult� 18 borcane de gula� , de c�te 500 ml. Ingrediente : - 1/4 de can� (65 g) de sare grunjoas� - 2 linguri�e de semin�e de mu�tar galben - 1 linguri�� de boabe de piper negru - 1 1/4 can� (200 g) de paprica dulce (de preferin�� din Ungaria) - 5,5 kg de cuburi de carne ro�ie slab� (vit�, cerb, capr� ) - 1 sticl� (750 ml ) de vin ro�u sec - Ulei de g�tit - 1 litru de sup� concentrat� de carne de vit�, f�cut �n cas� - 8 foi de dafin - 4 crengu�e de rozmarin proasp�t - 1,4 kg de ciuperci champignon, t�iate �n dou� - 8 c�ni (1,4 kg) de ceap� t�iat� m�runt - 4 c�ni (650 g) de ardei gras ro�u t�iat m�runt - 1 can� (220 g) de past� de tomate (concentrat de ro�ii) - 1 cea�c� (236 ml) de o�et din vin ro�u - 2 c�p���ni de usturoi f�r� germeni, zdrobi�i grosier �n mojar cu pu�in� sare grunjoas� (asta �nseamn� 1 c��el �i 1/2 per borcan, doza�i dup� gust ) Mod de preparare : 1. Pres�ra�i sarea, semin�ele de mu�tar �i piper , apoi cerne�i deasupra de c�teva ori, boiaua pentru a ob�ine un amestec omogen de mirodenii . 2. Pune�i deoparte 4 linguri din acest amestec pentru ciuperci . 3. Degresa�i cuburile de carne . 4. V�rsa�i peste carne, c�teva pic�turi de ulei �i amesteca�i cu m�na buc��ile de carne, pentru a �nveli carnea �ntr-un strat u�or de ulei . 5. Pres�ra�i �n ploaie peste carne amestecul de condimente, amestec�nd mereu pentru a omogeniza carnea cu acest amestec . 6. �nc�lzi�i pu�in ulei �ntr-o crati�� mare, �i, �n mai multe tran�e, dunstui�i carnea pe toate p�r�ile . 7. Nu trebuie s� frige�i carnea doar s� o sota�i ( dunstui�i ) . 8. Pune�i la p�strare carnea p�truns� , �ntr-o crati�� sau oal� mare de inox, cu fund gros, de cel pu�in 20 litri . 9. Acoperi�i acest vas de fiecare dat� c�nd ad�uga�i alt� carne, pentru a le p�stra la cald . 10. Pentru restul de carne care trebuie�te sotat ( dunstuit ) , unge�i cu ulei de fiecare dat� tigaia, �ntre dunstuiri . 11. Degresa�i la nevoie, cu vin ro�u. 12. V�rsa�i sosul astfel ob�inut, peste carne . 13. C�nd toat� carnea este astfel p�truns� , aduce�i la fierbere supa concentrat� de vit� �ntr-o alt� crati�� . 14. Pune�i peste sup� foile de dafin , crengu�ele de rozmarin , acoperi�i , �nchide�i focul �i l�sa�i s� macereze . 15. Unge�i cu ulei din nou �i carameliza�i ciupercile , pe foc viu, neamestec�nd dec�t o singur� dat� . 16. �ncerca�i s� le dispune�i cu partea convex� la baz� , la �nceput . 17. Nu pune�i �n vas mai mult de un strat de ciuperci, o dat� . 18. �nainte de a le �ntoarce, pres�ra�i deasupra din condimentele amestec pe care le-a�i pus deoparte . 19. Ciupercile trebuie s�-�i piard� 2/3 din volumul lor . R�sturna�i-le peste carne, pe m�sur� ce sunt gata . 20. Unge�i din nou cu ulei, tigaia �i c�li�i ceapa �i ardeiul pentru a pierde jum�tate din volumul lor . 21. Pune�i-le peste carne . 22. Scoate�i din sup� , ierburile aromate �i dafinul , ad�uga�i restul de vin �i o�etul din vin . 23. Pasa�i ( strecura�i ) con�inutul de carne �i legume pentru a recupera sucul propriu �i savuros din vas, spumui�i dac� este necesar, pentru a �ndep�rta gr�simea �i, acest suc �l pune�i peste supa de carne aromatizat� . 24. Dilua�i pasta de tomate �n sup� , �i o aduce�i la fierbere pentru a o reduce la jum�tate . 25. V�rsa�i supa concentrat� peste carne �n vasul mare �i aduce�i totul la fierbere, amestec�nd continuu . 26. Pune�i usturoiul �i l�sa�i s� fiarb� mocnit 5 min.. 27. Umple�i borcanele, repartiz�nd bine solidele �i lichidele, l�s�nd un deget liber (2,5 cm) sub g�tul borcanului. 28. Durata de sterilizare a gula�ului �n autoclav� : � Steriliza�i 75 min. pentru borcanele de 500 ml � Steriliza�i 90 min. pentru borcanele de 1 litru 29. L�sa�i s� fiarb� �n�bu�it pe timpul c�nd se sterilizeaz� , pentru c� mirosul va fi irezistibil �i va trebui s� gusta�i . Sfaturi : Preg�ti�i un pat moale din t�ie�ei cu ou� �i legume fierte pe abur. V�rsa�i sosul dintr-un borcan �ntr-o tigaie �i-l �ngro�a�i cu f�in� diluat� sau feculente diluate, pentru a face un sos. Ad�uga�i 4 sau 5 linguri�e de iaurt sau sm�nt�n� degresat� . �nc�lzi�i con�inutul borcanului . Servit �n acest fel , ve�i avea 2 por�ii pentru un borcan de gula� de 500 ml folosit. |
maxim62ro Postat pe 28 Iulie 2009 14:37 |
---|
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
A FACUT CINEVA RUGACIUNEA LUMANARILOR APRINSE? | 297 | De la: garbo017485 20 August 2012 16:40 |
Ce gatim pt masa de Craciun??!! | 1 | De la: roli 23 Decembrie 2009 16:18 |
Concurs Silan | 883 | De la: karmen_karma 8 Iulie 2010 22:42 |
|
||
Comercializam seifuri (antifoc, antiefractie), cutii postale (individuale, ptr asociatii), sisteme inchidere, clasificatoare pentru dosare | 2 | De la: Noli 25 Noiembrie 2011 10:48 |
ce mai gatiti in acest wekend?? | 13 | De la: nico23 1 Decembrie 2009 16:35 |
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară