Gula� pentru iarn� Din aceast� re�et� v� rezult� 18 borcane de gula� , de c�te 500 ml. Ingrediente : - 1/4 de can� (65 g) de sare grunjoas� - 2 linguri�e de semin�e de mu�tar galben - 1 linguri�� de boabe de piper negru - 1 1/4 can� (200 g) de paprica dulce (de preferin�� din Ungaria) - 5,5 kg de cuburi de carne ro�ie slab� (vit�, cerb, capr� ) - 1 sticl� (750 ml ) de vin ro�u sec - Ulei de g�tit - 1 litru de sup� concentrat� de carne de vit�, f�cut �n cas� - 8 foi de dafin - 4 crengu�e de rozmarin proasp�t - 1,4 kg de ciuperci champignon, t�iate �n dou� - 8 c�ni (1,4 kg) de ceap� t�iat� m�runt - 4 c�ni (650 g) de ardei gras ro�u t�iat m�runt - 1 can� (220 g) de past� de tomate (concentrat de ro�ii) - 1 cea�c� (236 ml) de o�et din vin ro�u - 2 c�p���ni de usturoi f�r� germeni, zdrobi�i grosier �n mojar cu pu�in� sare grunjoas� (asta �nseamn� 1 c��el �i 1/2 per borcan, doza�i dup� gust ) Mod de preparare : 1. Pres�ra�i sarea, semin�ele de mu�tar �i piper , apoi cerne�i deasupra de c�teva ori, boiaua pentru a ob�ine un amestec omogen de mirodenii . 2. Pune�i deoparte 4 linguri din acest amestec pentru ciuperci . 3. Degresa�i cuburile de carne . 4. V�rsa�i peste carne, c�teva pic�turi de ulei �i amesteca�i cu m�na buc��ile de carne, pentru a �nveli carnea �ntr-un strat u�or de ulei . 5. Pres�ra�i �n ploaie peste carne amestecul de condimente, amestec�nd mereu pentru a omogeniza carnea cu acest amestec . 6. �nc�lzi�i pu�in ulei �ntr-o crati�� mare, �i, �n mai multe tran�e, dunstui�i carnea pe toate p�r�ile . 7. Nu trebuie s� frige�i carnea doar s� o sota�i ( dunstui�i ) . 8. Pune�i la p�strare carnea p�truns� , �ntr-o crati�� sau oal� mare de inox, cu fund gros, de cel pu�in 20 litri . 9. Acoperi�i acest vas de fiecare dat� c�nd ad�uga�i alt� carne, pentru a le p�stra la cald . 10. Pentru restul de carne care trebuie�te sotat ( dunstuit ) , unge�i cu ulei de fiecare dat� tigaia, �ntre dunstuiri . 11. Degresa�i la nevoie, cu vin ro�u. 12. V�rsa�i sosul astfel ob�inut, peste carne . 13. C�nd toat� carnea este astfel p�truns� , aduce�i la fierbere supa concentrat� de vit� �ntr-o alt� crati�� . 14. Pune�i peste sup� foile de dafin , crengu�ele de rozmarin , acoperi�i , �nchide�i focul �i l�sa�i s� macereze . 15. Unge�i cu ulei din nou �i carameliza�i ciupercile , pe foc viu, neamestec�nd dec�t o singur� dat� . 16. �ncerca�i s� le dispune�i cu partea convex� la baz� , la �nceput . 17. Nu pune�i �n vas mai mult de un strat de ciuperci, o dat� . 18. �nainte de a le �ntoarce, pres�ra�i deasupra din condimentele amestec pe care le-a�i pus deoparte . 19. Ciupercile trebuie s�-�i piard� 2/3 din volumul lor . R�sturna�i-le peste carne, pe m�sur� ce sunt gata . 20. Unge�i din nou cu ulei, tigaia �i c�li�i ceapa �i ardeiul pentru a pierde jum�tate din volumul lor . 21. Pune�i-le peste carne . 22. Scoate�i din sup� , ierburile aromate �i dafinul , ad�uga�i restul de vin �i o�etul din vin . 23. Pasa�i ( strecura�i ) con�inutul de carne �i legume pentru a recupera sucul propriu �i savuros din vas, spumui�i dac� este necesar, pentru a �ndep�rta gr�simea �i, acest suc �l pune�i peste supa de carne aromatizat� . 24. Dilua�i pasta de tomate �n sup� , �i o aduce�i la fierbere pentru a o reduce la jum�tate . 25. V�rsa�i supa concentrat� peste carne �n vasul mare �i aduce�i totul la fierbere, amestec�nd continuu . 26. Pune�i usturoiul �i l�sa�i s� fiarb� mocnit 5 min.. 27. Umple�i borcanele, repartiz�nd bine solidele �i lichidele, l�s�nd un deget liber (2,5 cm) sub g�tul borcanului. 28. Durata de sterilizare a gula�ului �n autoclav� : � Steriliza�i 75 min. pentru borcanele de 500 ml � Steriliza�i 90 min. pentru borcanele de 1 litru 29. L�sa�i s� fiarb� �n�bu�it pe timpul c�nd se sterilizeaz� , pentru c� mirosul va fi irezistibil �i va trebui s� gusta�i . Sfaturi : Preg�ti�i un pat moale din t�ie�ei cu ou� �i legume fierte pe abur. V�rsa�i sosul dintr-un borcan �ntr-o tigaie �i-l �ngro�a�i cu f�in� diluat� sau feculente diluate, pentru a face un sos. Ad�uga�i 4 sau 5 linguri�e de iaurt sau sm�nt�n� degresat� . �nc�lzi�i con�inutul borcanului . Servit �n acest fel , ve�i avea 2 por�ii pentru un borcan de gula� de 500 ml folosit. |
maxim62ro Postat pe 28 Iulie 2009 14:37 |
---|
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
colagenul marin,alternativa naturala a implantului cu botox | 2 | De la: jeanetta 22 Martie 2009 12:13 |
Stiati ca ... | 19 | De la: bunny_carla 15 Februarie 2010 19:13 |
Ajut defavorizati | 11 | De la: marian_els 13 Noiembrie 2009 10:28 |
|
||
sunt cumplit de geloasa.... AJUTOR!!!!!!!! | 79 | De la: ready_vivus 21 Octombrie 2009 20:52 |
credeti ca o crescatorie de iepuri belgieni ar aduce benefici | 10 | De la: LILO 24 Ianuarie 2010 18:35 |
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri